SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK

A KÓKAI SZENT MÁTÉ PLÉBÁNIA OLDALÁN!

 

 

"Tegyetek tanítvánnyá minden népet!"

 

 

 

A Kókai Római Katolikus Plébánia és a
Szent Máté Alapítvány kiadványa
2243 Kóka, Kossuth Lajos u. 63.
www.kokaiplebania.hu  Tel.: 06/30/936-7775
Rada Anna: Tel.: 06/30/619-7529
______________________________________________________

2018. március 18. Nagyböjt 5. vasárnapja XVI. évf. 11. szám
______________________________________________________

Zsoltár válasz:

„Istenem, kérlek téged, - teremts bennem tiszta szívet.”


SZENTLECKE:
Zsid 5,7-9

 Krisztus a szenvedésből engedelmességet tanult és hódolatáért meghallgatásra talált.

  Testvéreim! Jézus földi életében hangosan kiáltozva, könnyek között imádkozott, és könyörgött ahhoz, aki meg tudta menteni a haláltól. Hódolatáért meghallgatásra talált. Annak ellenére, hogy ő volt a Fiú, a szenvedésből tanulta meg az engedelmességet. Műve befejeztével pedig örök üdvösséget szerzett azoknak, akik engedelmeskednek neki.


EVANGÉLIUM: Jn 12,20--33

Jézus meghirdeti, hogy a halálon keresztül dicsőül meg.

Abban az időben:

  Azok között, akik felzarándokoltak, hogy az ünnepen imádják Istent, volt néhány görög is. Ezek odamentek Fülöphöz, aki a galileai Betszaidából származott, és kérték: ,,Uram, látni szeretnénk Jézust.'' Fülöp elment és szólt Andrásnak. Aztán András és Fülöp elmentek, és megmondták Jézusnak. Jézus ezt válaszolta:

  ,,Eljött az óra, hogy megdicsőüljön az Emberfia. Bizony, bizony, mondom nektek: ha a búzaszem nem hull a földbe, és el nem hal, egyedül marad, ha azonban elhal, sok gyümölcsöt hoz. Aki szereti életét, elveszíti azt, de aki gyűlöli életét ebben a világban, az megmenti azt az örök életre. Aki nekem szolgál, kövessen engem, és ahol én vagyok, ott lesz a szolgám is. Aki nekem szolgál, azt becsülni fogja az Atya.

  Most megrendült a lelkem. Mit is mondjak? Atyám, szabadíts meg ettől az órától? De hiszen éppen ezért az óráért jöttem. Atyám, dicsőítsd meg nevedet!''

  Erre hang hallatszott az égből: ,,Megdicsőítettem, és ismét megdicsőítem.'' A tömeg, amely ott állt, ennek hallatára azt gondolta, hogy mennydörgött. Mások így vélekedtek: ,,Angyal beszélt vele.'' Jézus megmagyarázta nekik: ,,Nem miattam hallatszott ez a hang, hanem miattatok. Ítélet van most a világon. Most vetik ki ennek a világnak a fejedelmét. Én pedig, ha majd fölmagasztalnak a földről, mindenkit magamhoz vonzok.''

  Ezt azért mondta, hogy jelezze: milyen halállal fog meghalni.

 

NAGYBÖJT - 2018

„Hogy életük legyen, és bőségben legyen.” (Jn 10,10)

 

Olvass!

Elmélkedj!

Cselekedj!

Március 19.

hétfő

2 Sám 7,4-5a.12-14a. 16;

 

Róm 4,13.16-18.22;

 

Mt 1,16.18-21.24a

Egyénileg is érint minket a közöny kísértése. Telis-tele vagyunk felkavaró hírekkel és képekkel, amelyek emberek szenvedését tárják elénk, ugyanakkor tehetetlennek érezzük magunkat, hogy segítsünk nekik. Mit tegyünk, hogy az ijedtség és a tehetetlenség spirálja ne nyeljen el minket?

Hálát adok szüleimért,
nagyszüleimért, tanítóimért, Szent József közbenjárását kérem az édesapákért.

Március 20.

kedd

Szám 21,4-9;

Jn 8,21-30

Imádkozzunk a földi és mennyei egyház közösségében. Ne becsüljük le az olyan sok ember imájának erejét!

Ma inkább a mellettem lévő emberekre figyelek,
nem magamra.

Március 21. szerda

Dán 3,14-20.

91-92.95;

 

Jn 8,31-42

Segíthetünk a szeretet különféle megnyilvánulásaival, a hozzánk közel vagy tőlünk távol lévő embereknek az egyház számos karitatív szervezetének köszönhetően.

Örömmel szolgálom
a körülöttem lévőket és igyekszem ma a lehető legtöbb dolgot megdicsérni.

Március 22.

csütörtök

Ter 17,3-9;

Jn 8,51-59

A nagyböjt megfelelő idő arra, hogy kimutassuk érdeklődésünket a másik iránt, akár egy kicsi, de konkrét jellel, mely egyben kifejezi a közös emberségben való részesedésünket.

Meglátogatom nagyszüleimet vagy rokonaimat,
vagy egy idős ismerőst
és segítek nekik
(pl. bevásárlás, takarítás).

Március 23.
péntek
(böjti nap)

Jer 20,10-13;

Jn 10,31-42

A másik szenvedése megtérésre hív, mert a testvér szükséglete életem törékenységére emlékeztet, és az Istentől és a testvérektől való függőségemre. 

Böjtölök a családokért,
a krízisben lévő házasokért
és részt veszek a keresztúton.
Időt szánok a szentgyónásra való készületre.

Március 24. szombat

Ez 37,21-28;

Jn 11,45-57

Kérjük alázattal Isten kegyelmét, és fogadjuk el lehetőségeink korlátait, akkor bízni fogunk azokban a végtelen lehetőségekben, amelyeket Isten szeretete tartogat számunkra. Így ellen tudunk majd állni az ördögi kísértésnek, mely el akarja hitetni velünk, hogy egyedül meg tudjuk váltani magunkat és a világot.

A Szűzanyát kérem
a nehéz helyzetben lévőkért.
Megtervezem az ünnepi előkészületeket, hogy szívem az Istenre figyelhessen!

Március 25.

Virágva-sárnap

Iz 50, 4-7;

Fil 2,6-11;

Mk 14,1-15,47

Hogy legyőzzük a közömbösséget és a mindenhatóságra való igényeinket, azt szeretném kérni mindenkitől, hogy ezt a nagyböjtöt „szívünk képzésének” útjaként éljük meg. 

Imádkozom, hogy a világban egyre többen nyíljanak meg Isten felé.
Elvégzem szentgyónásom.

         

 

Nagyböjti gondolat

            Testvérem, Te Isten szép ajándéka, titkokat rejtő csoda vagy!

            Nap, mint nap oly sokan borulnak térdre, hogy Istenhez forduljanak gondjaikkal, választ kapjanak gyötrő kérdéseikre, orvosságot bajaikra, fájdalmaikra. Keresik az emberek a különféle betegségek, főképp a rák elleni orvosságot, a választ a társadalmunkat feszegető kérdésekre, a kiutat az értelmetlen háborúkból, katasztrófákból. Kérnek Istentől lelkesítő, erőt adó, szép verseket, irodalmi műalkotásokat, melyek szárnyalásra ösztönöznék a fiatalokat. Harmóniát, mely a dallamok egyetemes nyelvén új világot nyit meg előttünk, színeket, festményeket, melyek beragyogják az életünket. Szükségünk van épületekre, gyárakra, hidakra, melyek otthont, munkát jelentenek számunkra, melyek összekötnek, elvezetnek a testvéreinkhez. Imáinkban rengeteg kérést fogalmazunk meg tudatosan, de nagyon sokszor csak akaratlan felsóhajtásainkban. 

            Minden ima Isten elé száll. Ő minden fohászt meghallgat. Hiszem, hogy aki a fülünket teremtette, meghallja fohászunkat és válaszait, a világunkat továbbvivő megoldásokat, a csodálatos műalkotásokat, terveket, eszméket gyermekbőrbe csomagolva, élő kisbabákként ajándékba adja nekünk. 

            Mindnyájunkban Isten csodás kincsei, a meghallgatott imákra adott válaszai rejlenek. Mint a vasérc vagy az arany a tárnák mélyén, az igazgyöngy a kagylóban a tenger fenekén, ott lapul benned, bennem a képlet, mely orvossággá válva, életet menthet, a tervrajz, melyből kígyózó út lesz, hogy testvéredhez vezesse lépteid. Benned van a béke terv, melyet, ha alázattal megfogalmazol, hangosan kimondasz, elhallgatnak a fegyverek, és mosoly költözik a gyermekek arcára. 

            A titok, a csoda benned van! A nagyböjt szent idejében még inkább, mint máskor. Felszínes csapongások, üres lötyögések helyett, magadba kell mélyedned, hogy felfedezd a lelkedben rejlő értékeket. Merülj el a csendben! Csodálatos érzés ott bent meghallani a verset, meglátni a festményt, a képletet, a megoldást, és szépen vázlatokat készítve, lassan világra szülni azt. A gondolat, mely nemcsak neked fontos, ott bent, bensődben kezd körvonalazódni. Még csak dereng, de te érzed, hogy belőled kikívánkozik. S mint a bányász a föld mélyében, a sötétben egyedül dolgozol, megfogod, megfogalmazod, a felszínre hozod, hogy megajándékozd vele a világot. Csodálatos érzés az igazi érték, a szellemi kincs szülőjének lenni, amely tulajdonképpen nem egyéb, mint a meghallgatott imáikra adott isteni válasz. 

            Ismerd meg magadat, ne félj! Tiszta vágyaid vezetnek legszebb álmod felé, mely újból és újból visszatér, mint a téged teremtő Isten szava. Igaz, hogy sötét a tárna, az értékeket nehéz felszínre hozni, mégis ebbe az irányba indulj el! A bányászat után tüzes kohóban tisztítják az ércet. Ne félj, megéri! Bízzál alkotódban, a nagyböjti szent idő számodra is új világot nyithat! 

            Alkoss! Magadból adj csodát! Hegyeket mozgató őserő van benned. Merd megtenni azt, amiért világra születtél! Add át ajándékaidat, s így a világot tovább teremtő Istennek társa leszel!

Böjte Csaba testvér 

 

Az embernek nincs bátorsága hordozni a keresztet; ez nagy hiba, mert akármit is tegyünk, a kereszt fogva tart minket, nem tudunk előle menekülni.                                                               

Vianney Szent János breviáriuma 

 

SZENTMISÉK  MÁRCIUS  19 –  MÁRCIUS  25

20. Kedd: 1800   Zsámboki utcai lakosok élő és elhunyt tagjaiért; 

23. Péntek: 1800 Ady Endre utcai lakosok élő és elhunyt tagjaiért; 

24. Szombat: 1830 Rostás György halálának 5. évfordulójára,

                            Kiss Lajos halálának 31. évfordulójára és nagyszüleiért;

                            Szekeres Gábor és édesapja lelki üdvéért;

                            Tóth János és szülei lelki üdvéért;

25. Vasárnap: 930 Lourdesi Szent Szűz tiszteletére, Újvilág utcai imacsoport szándékára;

                                VIRÁGVASÁRNAP – BARKASZENTELÉS!!!!

_______________________________________________________________

- Nagyböjt péntekjein a 18.00 órakor kezdődő szentmise előtt fél órával keresztutat járunk,

szombatjain pedig a szentmise után TZ imaórát tartunk.

_______________________________________________________________

- Ma:  - országos gyűjtés van a Szentföld javára, Édesapák megáldása,
_______________________________________________________________

Ma 15 órakor Kongregációs imaóra lesz.
_______________________________________________________________

- 23-án /pénteken/ a szentmise után – kicsit Mária lelkületével - a Fájdalmas anya imaóráját végezzük az Örökimádás imakönyvből. Aki teheti, vegyen részt rajta.
_______________________________________________________________

- 24-én, szombaton 9 órától a templom kert rendbetételét, illetve a Plébánia húsvéti nagytakarítását szervezzük, kérjük, hogy aki tud – és szívesen szakít rá időt – jöjjön el.
_______________________________________________________________

- 24-én, szombaton Kovács Lajos Jezsuita szerzetes lesz a vendégünk, a szentmise előtt, illetve után is lehetőségünk lesz elvégezni a szentgyónásunkat.
_______________________________________________________________

- 25-én /vasárnap/ a nyári időszámítás kezdete, az esti szentmisék változatlanul /kedd, péntek,/ 18 órakor, szombat 18.30 órakor kezdődnek, illetve Virágvasárnap ünnepét ünnepli az Egyház  /barkaszenteléssel/!!
_______________________________________________________________

- A betegeket húsvéti szentgyónása március 27-én, kedden lesz, reggel 9.00 órától, aki szeretne gyónni, ismerősei által, jelezze szándékát a sekrestyében.
_______________________________________________________________

- Elhunytak:

            Horváth Istvánné Nagy Margit Éva, Homok u. 46. 

            Józsa Lászlóné Nagy Eszter Legelő u. 2.

Adj Uram örök nyugodalmat nekik!

52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus
 nap
 óra
 perc
 másodperc

    Ahogyan mi látjuk

    Egyházközségünk életében vagy a nagyvilágban történt események beszámolói, kommentárjai.

    Hírlevelek

    Hétről hétre nyomtatott formában is megjelenő, Egyházközségünk hirdetményeit tartalmazó hírlevél.

    Gondolatok, imák, prédikációk

    Gondolatok, imák, prédikációk írott és hanganyag formájában.

Bepillantás egyházközségünk életébe

2020 Gyerek Táb...
2019Husvet
Úr napja 2012
2020 Gyerek Táb...
Zalanatyaesahiv...

Plébánia irodai nyitvatartása

Hétfő: -
Kedd: 16:00-17:40
Szerda: -
Csütörtök:  -
Péntek: -

 

Miserend

Kedd: 18:00 óra
Péntek: 18:00 óra
Szombat: 18:30 óra
Vasárnap:  11:00 óra

Elérhetőség

Kozsuch Zsolt Tel.: 06/30/434-9237

Szentmiséket továbbra is a sekrestyében lehet íratni.

Temetéssel kapcsolatos ügyintézés: Konczné Marika 06-30-422-7364
info@kokaiplebania.hu


2243 Kóka, Kossuth Lajos u. 63.

 
© 2024 Kókai Egyházközség honlapja