Templomi Hírlevél 2019. február 10.

A Kókai Római Katolikus Plébánia és a
Szent Máté Alapítvány kiadványa
2243 Kóka, Kossuth Lajos u. 63. 
www.kokaiplebania.hu 
Miklós Zalán atya Tel.: 06/30/329-9413
Rada Anna: Tel.: 06/30/619-7529
______________________________________________________

2019. február 10. Évközi 5. vasárnap XVII. évf. 06. szám
____________________________________________________

Zsoltár válasz:

„Angyalaid előtt zsoltárt éneklek, - magasztallak téged, Istenem.”

 

SZENTLECKE: 1 Kor 15, 3-8. 11

  Az apostolok ugyanazt az evangéliumot hirdetik,

  hogy ugyanabban a Krisztusban higgyünk.

  Testvéreim! Elsősorban azt hagytam rátok, amit magam is kaptam: Krisztus meghalt bűneinkért, az Írás szerint; eltemették és harmadnap feltámadt, ismét az Írás szerint. Megjelent Péternek, majd a tizenkettőnek. Később egyszerre több mint ötszáz testvérnek is megjelent. Ezek közül a legtöbben még élnek, néhányan azonban már meghaltak. Azután megjelent Jakabnak, majd az összes apostolnak. Utánuk pedig, mint egy elvetéltnek, megjelent nekem is.

  Mindegy tehát, hogy én vagy ők: ugyanazt hirdetjük, s így lettetek hívőkké.

 


EVANGÉLIUM:
Lk 5, 1-11

 A csodálatos halfogás láttán az apostolok mindenüket elhagyták, és követték Jézust.

  Amikor Jézus egyszer a Genezáret tavánál állt, nagy tömeg sereglett köréje, hogy hallgassa az Isten szavát. Jézus látta, hogy a tó partján két bárka vesztegel. A halászok kiszálltak, és a hálóikat mosták. Beszállt hát az egyik bárkába, amelyik Simoné volt, s megkérte, hogy vigye kissé beljebb a parttól. Aztán leült, és a bárkából tanította a népet.

  Amikor befejezte a tanítást, így szólt Simonhoz: ,,Evezz a mélyre, és vessétek ki a hálótokat halfogásra.'' ,,Mester -- válaszolta Simon -- ,,egész éjszaka fáradoztunk, s nem fogtunk semmit, de a te szavadra, kivetem a hálót.'' Meg is tette, s annyi halat fogtak, hogy szakadozni kezdett a háló. Intettek a másik bárkában levő társaiknak, hogy jöjjenek és segítsenek. Azok odamentek, és úgy megtöltötték mind a két bárkát, hogy majdnem elsüllyedt.

  Ennek láttán Simon Péter Jézus lábához borult, és e szavakra fakadt: ,,Uram, menj el tőlem, mert bűnös ember vagyok.'' A szerencsés halfogás láttán ugyanis társaival együtt félelem töltötte el. Hasonlóképpen Jakabot és Jánost is, Zebedeus fiait, Simon társait. De Jézus bátorságot öntött Simonba: ,,Ne félj! Ezentúl emberhalász leszel.''

  Erre partra vonták hajóikat, és mindenüket elhagyva követték Jézust.

 

Szűz Mária Lourdes-i megjelenése
Ünnepe: február 11.

            Négy évvel a Boldogságos Szűz Szeplőtelen Fogantatása dogmájának kihirdetése után, Lourdes mellett, a Gave folyó partján fekvő barlangban, 1858 február 11-én megjelent a Boldogságos Szűz Soubirous Bernadettnek. Ismételt megjelenése után elmondta magáról: "Én vagyok a Szeplőtelen Fogantatás". Kívánsága szerint csodálatosan szép templom épült a jelenések helyén, és a csodálatos gyógyulások szakadatlan láncolata jelzi, hogy a Szeplőtelenül Fogantatott Szűzanya közbenjárásával szívesen segít a szenvedő embereken. Lourdes a betegek számára sokat jelentő zarándokhely, ahol sokan meggyógyultak, de még többen megerősödtek a betegségük hordozásában. Szűzanyánk közbenjárását kérjük, hogy Isten kegyelmével tudjuk életünk keresztjeit hordozni.

Imádság a Lourdes-i Szűzanyához

            Mária, Te a szikla üregében megjelentél Bernadettnek. A téli borúba és hidegbe, jelenléteddel melegséget, fényt és szépséget hoztál. Életünk gyakran sötét mélységeibe, és a világ mélyébe, ahol oly erős a gonosz, hozz reményt, add vissza bizalmunkat! Te vagy a Szeplőtelen Fogantatás, legyél nekünk, bűnösöknek segítsége. Adj nekünk alázatot a megtéréshez, bátorságot a bűnbánathoz. Taníts meg minket minden emberért imádkozni. Vezess minket az igazi élet forrásához. Tégy minket egyházaddal együtt haladó zarándokokká, gerjeszd éhségünket a vándorlás és az élet kenyere, az Oltáriszentség iránt. A Lélek csodát tett benned, Ó Mária, erejével Fiad örök dicsőségébe, az Atya közelségébe emelt. Tekints jósággal a mi nyomorult testünkre és lelkünkre,. Szelíd fényként ragyogj előttünk halálunk óráján. Szegény gyermekként könyörgünk előtted Bernadettel együtt. Engedd, hogy miként ő, beléphessünk a boldogságok lelkületébe. engedd, hogy már itt a földön elkezdjük megismerni a mennyek országának örömét és énekelhessük veled együtt.

Így jelenik meg számunkra az Úr minden nap!

HÉTFŐ: Legyen legalább 5 perce a mai nap, hogy egészen Isten jelenlététben lehessen!

Ez legyen egészen elmélyült imádság, vagy csak egyszerű csönd, hogy Isten a lelke mélyén "megjelenhessen"!

 

KEDD: Valamit elrontott? Rosszat tett? Megbántott valakit?

Keressen minden olyan alkalmat, amikor bocsánatot kérhet, illetve jóvá teheti, amit elrontott! Az irgalmas Isten jelenjen meg az Ön életében!

 

SZERDA: Ma olvasson egy szakaszt a Szentírásból!

Olvasson el egy szakaszt a Szentírásból! Engedje, hogy hassanak Önre a szavak! Isten Igéje által jelenjen meg az Ön számára az Úr akarata.

 

CSÜTÖRTÖK: Tegyen jót valakivel!

Legalább egyszer, akármilyen apróságot, de tudatosan és önzetlen szeretettel. A másik emberben maga a szerető Jézus fog megjelenni Önnek.

 

PÉNTEK: A fájdalom, a szenvedés elfogadása

Betegséggel, megbántással, szomorúsággal, meg nem értéssel, rosszindulattal, bármilyen lelki vagy testi szenvedéssel találkozik is, maga a keresztre feszített Jézus fog megjelenni Önnek abban az adott helyzetben.

 

SZOMBAT: Ápold a kapcsolataidat!

Szánjunk időt az emberi kapcsolataink ápolására (pl. ismerős, barát meglátogatása, segítése, meghallgatása, stb.). Engedjük, hogy a mai nap az  emberi kapcsolataink által, a másik emberben megjelenjen számunkra Jézus!

 

VASÁRNAP: Pihenj!

Vasárnap az Úr napja. Szenteljük meg azzal is, hogy időt szánunk a pihenésre, kikapcsolódásra, a szeretteinkkel való együttlétre és a szentmisére. Különös odafigyeléssel vegyünk részt a szentmisén, hogy az Eucharisztiában valóban megjelenjen számunkra Jézus és velünk is maradjon!


Szolgálj azzal a szeretettel, mely nem tűr félelmet, nem érzi a fáradalmakat, nem az érdem hajtja, nem a jutalom ösztönzi, és amely mindezeknél jobban sürget.                                   

Szent Bernát idézet 

 

SZENTMISÉK  FEBRUÁR  11 –  FEBRUÁR  17

12. Kedd: 18:00  Lourdesi Szent Szűz tiszteletére;

15. Péntek: 18:00  Szabadság utcai lakosok élő és elhunyt tagjaiért;

 16. Szombat: 18:30 Rosa Mystica Szent Szűz tiszteletére - Homok utcai imacsoport szándékára;

17. Vasárnap: 9:00 Püspök atya szándékára és a hívekért;

______________________________________________________

17-én: 15 órakor Kongregációs imaóra lesz.
______________________________________________________

Gyónási lehetőség vasár- és ünnepnapokon kivéve (Karácsony, Újév, Húsvét, Pünkösd, Úrnapja) a szentmise előtt 8:30-8:50-ig.
______________________________________________________

Keddenként a szentmise után csendes szentségimádást tartunk.
______________________________________________________

A hétköznapi szentmiséket a plébánián tartjuk!!!
______________________________________________________

Elhunyt:           

            Tóth Lászlóné Nagy Margit Zöldfa u. 50/a.

Adj Uram örök nyugodalmat neki!

Plébánia irodai nyitvatartása

Hétfő: -
Kedd: 16:00-17:40
Szerda: -
Csütörtök:  -
Péntek: -

 

Miserend

Kedd: 18:00 óra
Péntek: 18:00 óra
Szombat: 18:30 óra
Vasárnap:  11:00 óra

Elérhetőség

Kozsuch Zsolt Tel.: 06/30/434-9237

Szentmiséket továbbra is a sekrestyében lehet íratni.

Temetéssel kapcsolatos ügyintézés: Konczné Marika 06-30-422-7364
info@kokaiplebania.hu


2243 Kóka, Kossuth Lajos u. 63.

 
© 2024 Kókai Egyházközség honlapja