Templomi Hírlevél 2017. április 23.

A Kókai Római Katolikus Plébánia és a
Szent Máté Alapítvány kiadványa
2243 Kóka, Kossuth Lajos u. 63.
www.kokaiplebania.hu  - Tel.: 06/30/936-7775
Konczné Marika: 29/800-157; 06/30/422-7364
______________________________________________________

2017. április 23. Húsvét 2. vasárnapja XV. évf. 17. szám
______________________________________________________

Zsoltár válasza:

„Adjatok hálát az Úrnak, mert jó, - mivel irgalma örökké megmarad.”
______________________________________________________

 

EVANGÉLIUM: Jn 20, 19 - 31

 

Nyolc nap múlva eljött Jézus.

  Amikor a hét első napján (Húsvétvasárnap) beesteledett, Jézus megjelent a tanítványoknak ott, ahol együtt voltak, pedig a zsidóktól való félelmükben zárva tartották az ajtót. Belépett és így szólt hozzájuk: Békesség nektek!'' Miután ezt mondta, megmutatta nekik a kezét és az oldalát. Az Úr láttára öröm töltötte el a tanítványokat.

  Jézus megismételte: Békesség nektek! Amint engem küldött az Atya, úgy küldelek én is titeket.'' E szavak után rájuk lehelt és így folytatta: Vegyétek a Szentlelket! Akinek megbocsátjátok bűneit, az bocsánatot nyer, s akinek nem bocsátjátok meg, az nem nyer bocsánatot.''

  A tizenkettő közül az egyik, Tamás, vagy melléknevén Iker, nem volt velük, amikor Jézus megjelent nekik. Később a tanítványok elmondták neki: ,,Láttuk az Urat.'' De ő így szólt: ,,Hacsak nem látom kezén a szegek nyomát, ha nem érintem ujjaimat a szegek helyéhez, és nem tapintom meg kezemmel oldalát, én nem hiszem!''

  Nyolc nap múlva ismét együtt voltak a tanítványok. Tamás is ott volt velük. Ekkor újra megjelent Jézus, bár az ajtó zárva volt. Belépett és köszöntötte őket: ,,Békesség nektek!'' Tamásnak pedig ezt mondta: ,,Nyújtsd ide az ujjadat és nézd a kezemet! Nyújtsd ki a kezedet és érintsd meg oldalamat! Ne légy hitetlen, hanem hívő!'' Tamás így válaszolt: ,,Én Uram, én Istenem!'' Jézus ezt mondta neki: ,,Most már hiszel, Tamás, mert láttál engem. Boldogok, akik nem láttak, és mégis hisznek!''

Jézus még sok más csodajelet is művelt tanítványai szeme láttára, de azok nincsenek megírva ebben a könyvben. Ezeket viszont megírták, hogy higgyétek: Jézus a Messiás, az Isten Fia, és hogy a hit által életetek legyen benne.

 

Isteni Irgalmasság vasárnapja

- részlet Szent Fausztina nővér naplójából.

„Szeretnék egészen irgalmaddá változni, s élő képmásod lenni, Uram; Isten e legfelségesebb tulajdonsága, végtelen irgalma jusson el szívemen és lelkemen keresztül embertársaimhoz. Segíts meg, Uram abban, hogy szemeim irgalmasan nézzenek, hogy sohase gyanakodjak, s ne ítéljek külső látszat alapján, hanem lássam meg azt, ami felebarátaim lelkében szép, és legyek segítségükre. Segíts meg, hogy irgalmas legyen a hallásom, hogy figyeljek mindig felebarátaim szükségleteire, hogy füleim ne legyenek közömbösek szenvedéseik és panaszaik hallatán. Segíts meg, Uram, hogy irgalmas legyen a nyelvem, hogy sohase szóljak felebarátaimról lenézően, s negatívan, de mindenki számára legyen vigasztaló és megbocsátó szavam. Segíts meg, Uram, hogy irgalmasak legyenek a kezeim, telve jó cselekedetekkel, hogy felebarátaimnak csak jót tegyek, s a nehéz, fáradságos munkákat magamra vállaljam. Segíts, hogy lábaim is irgalmasak legyenek, hogy siessek mindig felebarátaim segítségére, legyőzve saját kimerültségemet és fáradtságomat. Valódi pihenésem a felebarátaim szolgálata legyen. Segíts meg, Uram, hogy irgalmas legyen a szívem, hogy együtt érezzek felebarátaim minden szenvedésével. Szívem nem zárom el senki elől. Őszintén fogok barátkozni, még azokkal is, akikről tudom, hogy jóságommal vissza fognak élni, én pedig bezárkózom Jézus legirgalmasabb Szívébe. Hallgatok saját szenvedéseimről. Irgalmad pihenjen bennem, ó, Uram!”



Heti lélekvitamin

A szépség csírája

Te, aki csak az észben és a nyers erőben hiszel, gondoltál már arra, hogy az élet minden szépsége a szeretetből fakad?

Szeretettel vet a gazda, övé a föld, szívéhez nőtt minden röge és számára nincsen a világon szebb látvány, mint a hullámzó búzatábla. Milyen szeretettel gondozza palántáit a kertész és legnagyobb boldogsága visszamosolyogni a hálás virágokra.

A szobrász, festő, zenész, a költő, a feltaláló, mind a szívét adja alkotásába. Műveik arról beszélnek, hogy mielőtt egy mű lett, előbb a szeretet volt, mely alkotni kezdett. Vajon Semmelweist, Koch Róbertet a hírnév, vagy a szeretet vezette a kutatásban? Minden bizonnyal a szeretet, mely segíteni akart a szerencsétleneken. Az édesanya önfeláldozó gondoskodása, a gyermekmosoly, gondtalan kacagás, egymásnak örömszerzés nem mind a szív szeretetéből fakad?

Ha a szeretetet mellőzni próbálod, az életből csak vas, beton és anyag marad, ami között te csak gép maradsz.


Gyümölcseikről ismeritek meg őket

Széchenyi István halálának évfordulója. Emlékirataiban lapozva olvastam, mit írt neki édesanyja: "Jézus Krisztus élete és tanítása legyen a támasz, mellyel a férfikort elérni és vénségedben magadat fenntartani törekedjél.

 A pénzt úgy tekintsd, hogy az nálad csak letétben van és semmiképpen sem a te tulajdonod s egykor nem azt fogod Isten  ítélőszéke elé vinni, hanem csak abból való számadásodat. Légy igazságos, emberséges jobbágyaid iránt, légy szolgáidnak  jótevője, az özvegyek és árvák gyámolítója."

És hogyan írt a legnagyobb magyar Széchenyi István édesanyjáról:

"Te oktattál, tanácsoltál, Te plántáltad szívembe a jót, melyben vagyok és leszek. S ami csekélyt Istenért, Uramért és  hazámért teszek, a Te munkád."

"Gyümölcseikről ismeritek meg őket" - mondja Jézus.

A hivatásuk magaslatán álló szülők gyermekei lettek mindig az emberiség legnagyobbjai.

Dr. Szenthelyi-Molnár István: Emberek! Az élet szép! c. könyvéből

 


SZENTMISÉK  ÁPRILIS  24  –  ÁPRILIS  30

25. Kedd: 1800  Dózsa György utcai lakosok élő és elhunyt tagjaiért;

28. Péntek: 1800 Jókai utcai lakosok élő és elhunyt tagjaiért;

29. Szombat: 1830 József Attila utcai lakosok élő és elhunyt tagjaiért;

30. Vasárnap: 930 Papp Jánosné Bense Ilona halálának 6. hónapjára;

        BÚZASZENTELÉS

__________________________________________________________________

Tisztelettel kérünk minden adózó magánszemélyt és vállalkozást, hogy ha teheti, adójának 1 %-át

a Szent Máté Alapítvány Kóka 18713628-1-13, illetve

 a Magyar Katolikus Egyház 0011 javára ajánlja fel!
__________________________________________________________________

Gyónási lehetőség a hétköznapi szentmisék előtt félórával, illetve szombaton a szentmise után.
__________________________________________________________________

Keddenként a szentmise után csendes szentségimádást tartunk
__________________________________________________________________

Pénteken este a felnőtteket, szombaton pedig az esti misét követően várjuk a fiatalokat a plébániai közösségünkbe.
__________________________________________________________________

Ma: 15 órakor Kongregációs imaóra lesz.

Plébánia irodai nyitvatartása

Hétfő: -
Kedd: 16:00-17:40
Szerda: -
Csütörtök:  -
Péntek: -

 

Miserend

Kedd: 18:00 óra
Péntek: 18:00 óra
Szombat: 18:30 óra
Vasárnap:  11:00 óra

Elérhetőség

Kozsuch Zsolt Tel.: 06/30/434-9237

Szentmiséket továbbra is a sekrestyében lehet íratni.

Temetéssel kapcsolatos ügyintézés: Konczné Marika 06-30-422-7364
info@kokaiplebania.hu


2243 Kóka, Kossuth Lajos u. 63.

 
© 2024 Kókai Egyházközség honlapja