Templomi Hírlevél 2017. április 09.

A Kókai Római Katolikus Plébánia és a
Szent Máté Alapítvány kiadványa
2243 Kóka, Kossuth Lajos u. 63.
www.kokaiplebania.hu  - Tel.: 06/30/936-7775
Konczné Marika: 29/800-157; 06/30/422-7364
______________________________________________________

2017. április 09. Virágvasárnap XV. évf. 15. szám
______________________________________________________

Zsoltár válasza:

„Istenem, Istenem, - miért hagytál el engem?”
______________________________________________________

 

EVANGÉLIUM: Mt 27, 11-54

  Abban az időben:

                Jézust Poncius Pilátus helytartó elé állították. A helytartó megkérdezte tőle: ,,Te vagy-e a zsidók királya?'' Jézus ezt felelte: ,,Magad mondtad!'' S miközben a főpapok és a vének vádaskodtak ellene, ő nem szólt egy szót sem. Pilátus végül megkérdezte: ,,Nem hallod, mi mindennel vádolnak?'' Ő azonban neki sem válaszolt egyetlen szóval sem, és a helytartó nagyon csodálkozott ezen.

  Szokásban volt, hogy az ünnep alkalmával a helytartó szabadon bocsát egyet a foglyok közül, akit a nép kíván. Volt akkor egy Barabás nevezetű, hírhedt rabjuk. Amikor összegyülekeztek, Pilátus megkérdezte: ,,Mit akartok, melyiket bocsássam el a kettő közül: Barabást vagy Jézust, akit Krisztusnak is neveznek?'' Tudta ugyanis, hogy csak irigységből adták őt a kezébe.

  Míg ott ült ítélőszékében, a felesége üzenetet küldött neki: ,,Ne avatkozz annak az igaznak a dolgába! Ma éjjel álmomban sokat szenvedtem miatta!''

  De a főpapok és a vének felbiztatták a népet, hogy Barabást kérjék, Jézust pedig veszítsék el. Amikor tehát a helytartó feltette a kérdést: ,,Mit akartok, melyiket bocsássam el a kettő közül?'', ők ezt válaszolták: ,,Barabást!'' Erre Pilátus megkérdezte: ,,És mit tegyek Jézussal, akit Krisztusnak neveznek?'' Mindannyian ezt felelték: ,,Keresztre vele!'' Ő újra kérdezte: ,,De hát mit követett el?'' Mire azok még hangosabban kiáltozták: ,,Keresztre vele!''

  Pilátus látta, hogy semmire sem megy velük, sőt, csak fokozódik a zavargás. Ezért vizet hozatott és a nép szeme láttára megmosta a kezét ezekkel a szavakkal: ,,Én ártatlan vagyok ennek az igaznak vére ontásában. Ez a ti dolgotok!'' Erre az egész nép így kiáltott: ,,A vére rajtunk és a gyermekeinken!'' Ekkor szabadon bocsátotta nekik Barabást, Jézust pedig megostoroztatta és elrendelte a keresztre feszítést.

  Üdvöz légy, zsidók királya!

  A helytartó katonái bevitték Jézust a helytartóságra és köréje gyűjtötték az egész helyőrséget. Levetkőztették, bíborszínű köpenyt adtak rá, tövisből koronát fontak és a fejére helyezték, a jobbjába pedig nádszálat nyomtak, azután térdet hajtva előtte így gúnyolták: ,,Üdvöz légy, zsidók királya!'' Közben leköpdösték, elvették tőle a nádat, és a fejét verték vele. Miután így csúfot űztek belőle, levették róla a köpenyt, felöltöztették a saját ruháiba, és elvezették, hogy keresztre feszítsék.

  Vele együtt két rablót is megfeszítettek.

  Amint kifelé haladtak, találkoztak egy Simon nevű cirenei emberrel: őt kényszerítették, hogy vigye (Jézus) keresztjét. Végül odaértek arra a helyre, amelyet Golgotának, azaz Koponyák helyének hívnak. Itt epével kevert bort adtak neki. Ő megízlelte, de nem kért belőle. Azután keresztre feszítették. Sorsot vetve szétosztották egymás között a ruháit, majd letelepedtek ott és őrizték. Feje fölé odaírták elítélésének okát: ,,Ez Jézus, a zsidók királya.''

Ugyanakkor két rablót is keresztre feszítettek vele: az egyiket jobbról, a másikat balról.

Ha Isten Fia vagy, szállj le a keresztről!

  Akik arra jártak, káromolták őt, bólogattak a fejükkel és ezt mondták: ,,Le akartad rombolni a templomot és harmadnapra fölépíteni? Szabadítsd hát meg önmagadat! Ha Isten Fia vagy, szállj le a keresztről!'' Ugyanígy gúnyolták őt a főpapok is az írástudókkal és a vénekkel együtt: ,,Másokat megmentett, de magát nem tudja megmenteni!

Ha Izrael királya ő, hát jöjjön le most a keresztről, és hiszünk benne! Bízott az Istenben? Mentse meg őt most, ha akarja! Hiszen azt mondta: Az Isten Fia vagyok!'' Ugyanígy gyalázták őt a vele megfeszített rablók is.

  Éli, Éli, lámá szábáktáni?

  Hat órától sötétség borult az egész földre kilenc óráig. Kilenc óra körül Jézus nagyot kiáltott: ,,Éli, Éli, lámá szábáktáni!, azaz: Istenem, Istenem! Miért hagytál el engem?'' Az ott állók hallották ezt, és egyesek megjegyezték: ,,Ez Illést hívja!'' Egyikük mindjárt odafutott, fogott egy ecetbe mártott szivacsot, rátűzte egy nádszálra és inni adott neki. A többiek azonban ezt mondták: ,,Hadd lássuk, eljön- e Illés, hogy megszabadítsa?'' Jézus pedig még egyszer hangosan felkiáltott és kilehelte lelkét.

  (Most térdre borulunk, és egy keveset csendben időzünk)

  És ekkor a templom függönye kettéhasadt, felülről egészen az aljáig. A föld megmozdult, a sziklák megrepedtek. Sírok nyíltak meg, és sok elhunyt szentnek feltámadt a teste. Az ő feltámadása után előjöttek a sírokból, bementek a szent városba, és sokaknak megjelentek. A százados és a többiek is, akik Jézust őrizték, a földrengés és a történtek láttára igen megrémültek, és így szóltak: ,,Ez valóban Isten Fia volt!''

 

Reviczky Gyula örök szép sorait idézem. Érdemes megszívlelni.

Jöjjetek sírni templomokba:
Verjétek bűnös melletek;
S a szeretet nagy Istenétől
Jó tiszta szívet kérjetek.
A könnyezőhöz, búsulóhoz 
Vigasztaló szót szóljatok.
Egymást ölelve, megbocsátva;
Így tartsatok bűnbánatot!

 
Nagyböjti készület:

 

 

Olvass!

Elmélkedj!

Cselekedj!

Április 10.

Nagyhétfő

Iz 42,1-7;

Jn 12,1-11.

Ez a néhány nap az igazi keresztény lelkigyakorlat. Olyan lélekkel kell készülnöm rá, mintha életem utolsó Húsvétját ünnepelném itt a földön. Félre kell tennem a legnemesebb ügyeket, legfontosabb feladatokat is, háttérbe szorítani az emberi szempontokat, és szememet Jézusra függeszteni. Így talán azt is észreveszem, amikor a kínzások közepette rám tekint, mint egykor Péterre, aki ettől a pillantástól újjászületett a bűnbánat könnyeiben.

Imádkozom,
hogy a világban egyre többen nyíljanak meg Isten felé

Április 11.

Nagykedd

Iz 49,1-6;

Jn 13,21-33.36-38

Jézus a bemártott falatot nyújtja Júdásnak. Ez a gesztus mintegy az utolsó figyelmeztetés, még egy végső lehetőség felkínálása. … Kifejezésre juttatja, hogy nem tehetetlen elszenvedője, hanem irányítója az eseményeknek: elfogatása, megkínzatása és halála csak akkor következik be, amikor „elérkezett az óra”.

Átelmélkedem a mai szentírási
részeket

Április 12.

Nagyszer-da

Iz 50,4-9a;

Mt 26,14-25

Jézus szívében egyszerre van fájdalom és öröm. Fájdalom, mert el kell hagynia ezt a világot, s azokat, akiket szeretett; mert még előbb azok fogják elhagyni őt; az emberi gonoszság és bűn miatt, amely mint zúgó örvény készül elnyelni őt. … Öröm, mert az Atya akaratához mindvégig hűséges maradt; mert együtt lehet azokkal, akik kitartottak mellette, s átadhatja nekik legnagyobb ajándékát, … mert bár küldetése látszólag kudarcot vallott, ezen az estén titokzatos, minden emberi elképzelést messze felülmúló módon kinyilatkoztathatja azt, amiért e világra jött.

Mai fohászom: Őáltala, Ővele, Őbenne

Április 13.

Nagycsü-törtök

Kiv 12,1-8.11-14;

1Kor 11,23-26;

Jn 13,1-15

Nagycsütörtök olyan mélységesen megjelöli a Krisztus-hívő lelkét, érzésvilágát, de még a testét is, hogy ne is merjen vállalkozni senki se papságra, se szűzi életre, se házasságra anélkül, hogy bele ne merült volna a mai éjszakán megnyilatkozó misz­tikus sze­relembe, annak a titoknak végtelen gazdagságába, hogy Jézus szeretetének legnagyobb jelét adta. Az Úr vacsorájának bensőséges édessége és a véres haláltusa magánya összetartozik. Ez az igazi szeretet ára, s ha a szereteté, akkor az emberségé is.

Végigelmélkedem a szenvedéstörténetet

Április 14.

Nagypén-tek
(szigorú böjti nap)

Iz 52,13-53,12;

Zsid 4,14-16. 5,7-9;

Jn 18,1-19,42

Hittel felnézni a keresztre. A mai szent Evangélium, a János-passió és a szent kereszt leleplezése a Szentlélek műve, aki azt akarja, hogy hittel feltekintsek az Úr keresztjére: „Íme, a keresztnek fája, melyen a világ üdvössége függött, jöjjetek, imádjuk!” A leleplezett feszületnek ez a néma, hittel történő nézése, szemlélése az üdvösség forrása.

Felajánlom imáimat
és böjtömet
családtagjaimért
és a bűnösökért,
a világ üdvösségéért

Április 15.

Nagyszom-bat

Ezen a napon a csend által szól hozzám az én Istenem, és Jézus sírban fekvésének képe, ikonja által... Jézus számára is volt üzenete az égből jövő csöndnek. Az Atya akkor szólt hozzá utoljára a földön, amikor Jézus lelke megrendült a szenvedések keserű árnyékától a templomudvaron, amikor Atyja nevének megdicsőülését kérte. És majd szól hozzá a most következő éjszaka a 2. zsoltár szavával, amely az örökkévalóság éneke az Atya és a Fiú között: „Én fiam vagy te, én ma szültelek téged” – és erre a szóra a sírban fekvő test megdicsőül: romolhatatlan, örökkévaló, átistenült test lesz.

Meglátogatom a Szentsírt,
és imádkozom
a keresztségre
készülőkért
és a katekumenekért

 

SZENTMISÉK  ÁPRILIS  10  –  ÁPRILIS  17

11. Nagykedd: 1800  Gáspár Lajosné Raff Ilona halálának 1. évfordulójára;

13. Nagycsütörtök: 1800 AZ UTOLSÓ VACSORA

                „Hát egy órát sem tudtok virrasztani velem?” – kérdi Jézus apostolaitól.

14. Nagypéntek: 1800 Urunk szenvedésének ünneplése;

                        2100  KÖZSÉGKERESZTÚT

                 „A virrasztás a hűség és az állhatatosság kifejezése az élő Isten iránt..”                  

15. Nagyszombat: 1900 HÚSVÉT VIGÍLIÁJA – FELTÁMADÁSI KÖRMENET;

     „A feltámadt Krisztus arca és ruhája a húsvéti győzelem szelíd fényében tündököl:

                                      MEGVÁLTOTTAK LETTÜNK!”

16. Húsvétvasárnap: 930 Hívekért ÜNNEPI SZENTMISE

           „Rózsálló hajnalfény ragyog, zeng már az égi háladal…”

17. Húsvéthétfő: 930 Nagy István lelki üdvéért;

__________________________________________________________________

- 14-én, Nagypénteken, Urunk szenvedésének ünnepén a szertartás 18.00-kor kezdődik – SZIGORÚ BÖJT-i nap!!!!!! 21 órakor pedig a már szokássá vált szabadtéri keresztutat végzünk – szeretettel hívunk rá mindenkit, akár volt az eddigieken, akár nem! Útközben az egyes állomások közt vihetjük a keresztet – kicsit talán saját keresztünket is hordozva benne…Indulás a templomtól, érkezés a kápolnához. GYERTYÁT MINDENKI HOZZON MAGÁVAL!  (Útközben is be lehet kapcsolódni!)
__________________________________________________________________

- Nagyszombaton 900 – 1100 óráig szent sír látogatása. Ez az Egyház gyászának a napja, amit a csendes szomorúság, elmélkedés határoz meg. Jöjjünk el Krisztushoz, s közben arra emlékezünk, hogy „alászállt a poklokra”, így élve át a legnagyobb magaláztatást!

Ezt követően az esti szertartás 19.00 órakor kezdődik!
__________________________________________________________________

- A „Községkeresztút” elmélkedéseire fel lehet iratkozni a hátsó kis asztalnál, az eddigieknek megfelelő módon: vagyis: csak és kizárólag saját, önálló gondolatokat tartalmazzon az elmélkedés pár mondatban. ☺)
__________________________________________________________________

- Azokat a betegeket, akik nem tudnak elmenni a templomba, de szeretnének húsvétra felkészülni, gyónni, áldozni; április 11-én, kedden plébánosunk meglátogatja őket. Kérjük, jelezzék igényeiket a sekrestyében, illetve a címlapon lévő telefonszámon.
__________________________________________________________________

- 11-én (kedd) Húsvét előtti utolsó gyónási alkalom Kókán. A szentmise előtt 17:30-tól a mise kezdetéig, valamint a szentmise után 20:00-ig.

__________________________________________________________________

- A következő Sorstársi Fórumot április 12-én, szerdán 17 órakor tartjuk a Művelődési Házban.
__________________________________________________________________

- Megkereszteltük:

               Tóth Károly és Vér Krisztina: Marcell és Noel nevű gyermekeiket;
__________________________________________________________________

- Elhunyt:

Wimmer József  Major u. 10.

                                         Adj Uram örök nyugodalmat neki!

Plébánia irodai nyitvatartása

Hétfő: -
Kedd: 16:00-17:40
Szerda: -
Csütörtök:  -
Péntek: -

 

Miserend

Kedd: 18:00 óra
Péntek: 18:00 óra
Szombat: 18:30 óra
Vasárnap:  11:00 óra

Elérhetőség

Kozsuch Zsolt Tel.: 06/30/434-9237

Szentmiséket továbbra is a sekrestyében lehet íratni.

Temetéssel kapcsolatos ügyintézés: Konczné Marika 06-30-422-7364
info@kokaiplebania.hu


2243 Kóka, Kossuth Lajos u. 63.

 
© 2024 Kókai Egyházközség honlapja