Templomi Hírlevél 2017. március 26.

Kókai Római Katolikus Plébánia és a
Szent Máté Alapítvány kiadványa
2243 Kóka, Kossuth Lajos u. 63.
www.kokaiplebania.hu  - Tel.: 06/30/936-7775
Konczné Marika: 29/800-157; 06/30/422-7364
______________________________________________________

2017. március 26. Nagyböjt 4. vasárnapja XV. évf. 13. szám
______________________________________________________

Zsoltár válasza:

„Az Úr nékem pásztorom, - ínséget nem kell látnom.”
______________________________________________________

 

EVANGÉLIUM: 9, 1. 6-9. 13-17. 34-38

Elment megmosakodni, és amikor visszatért, már látott.

Abban az időben:

  Jézus útközben látott egy vakon született embert.

  A földre köpött, sarat csinált a nyállal, a sarat a vak szemeire kente, és így szólt hozzá: ,,Menj, mosakodj meg a Siloe tavában.'' Siloe annyit jelent, mint Küldött. Ő elment, megmosdott, és amikor visszatért, már látott.

  A szomszédok, és akik azelőtt koldusként ismerték, így szóltak: ,,Nem ez az, aki itt ült és koldult?'' Egyesek azt mondták, hogy: ,,Ez az!'' Mások pedig: ,,Nem, csak hasonlít rá.'' Ő azonban kijelentette: ,,Én vagyok az?''

  Erre az embert, aki nemrég még vak volt, odavitték a farizeusokhoz.

Aznap ugyanis, amikor Jézus sarat csinált és megnyitotta a vak szemét, szombat volt. Ezért a farizeusok is megkérdezték tőle, hogy hogyan kezdett látni. Ezt válaszolta: ,,Sarat tett a szememre, megmosdottam, is most látok.''

  A farizeusok közül egyesek megjegyezték: ,,Nem Istentől való az az ember, hiszen nem tartja meg a szombatot.'' Mások azonban így szóltak: ,,Bűnös ember hogyan tudna ilyen csodákat tenni?'' És szakadás támadt köztük.

  Azután újból faggatni kezdték a vakot: ,,Te mit gondolsz arról, aki megnyitotta szemeidet?'' Ő azt felelte: ,,Hogy próféta!''

  A zsidók ezt felelték neki: ,,Te oktatsz minket, aki mindenestül bűnben születtél?'' És kitaszították őt.

  Jézus meghallotta, hogy kitaszították. Amikor találkozott vele, megkérdezte tőle: ,,Hiszel-e az Emberfiában?'' Ő így válaszolt: ,,Ki az, Uram, hogy higgyek benne?'' Jézus ezt felelte: ,,Látod őt, aki veled beszél: ő az!'' Mire az ember így szólt: ,,Hiszek, Uram!'' És leborult előtte.

  Azután Jézus ezt mondta: ,,Ítélkezni jöttem e világra, hogy akik nem látnak, lássanak, és akik látnak, megvakuljanak.'' Meghallotta ezt néhány körülötte álló farizeus, és megkérdezte: ,,Csak nem vagyunk mi is vakok?'' Jézus így felelt: ,,Ha vakok volnátok, bűnötök nem volna.

De ti azt mondjátok, hogy láttok, ezért megmarad bűnötök.''


Nagyböjti készület:

 

Olvass!

Elmélkedj!

Cselekedj!

Április 3.

hétfő

Dán 13,1-9.15-17.19-30.33-62;
Jn 8,12-20

Dániel bíróként szolgáltatott igazságot, amikor leleplezte a két vén aljasságát...  Jézus viszont Isten számára szolgáltatott igazságot, amikor az asszonyt a vádlók gyűrűjéből az isteni irgalomnak törvény fölött álló világába emelte. Ő nem kinyilvánította, hanem helyreállította az asszony ártatlanságát.

Bekapcsolódom az Egyház liturgiájába: szentmisébe vagy zsolozsmába

Április 4.

kedd

Szám 21,4-9;   Jn 8,21-30

Megfeszített Jézus Krisztus, én Uram, Istenem, szüntelenül szemlélni akarlak téged. …  Élő és személyes kapcsolatban akarok maradni veled, aki szenvedtél és meghaltál értem. Egészen el akarom kötelezni magam melletted, és nap mint nap keresztemet felvéve követni téged, …hogy belülről hozzád hasonuljak, a te képedre formálódjam.

Ma több időt szánok családomra, közösségemre

Április 5.

szerda

Dán 3,14-20.

91-92.95;

Jn 8,31-42

Engeded-e, hogy Jézus Krisztus igazsága átjárja elmédet és szívedet, vagy rád is igaz, hogy nem fog rajtad az ő tanítása? Akarsz-e valóban szabad lenni, vagy Istennel szembeni függetlenségedet véded egyre? Isten fiainak dicsőséges szabadsága azok osztályrésze, akik nem csupán szájukkal mondják, hogy Atyjuk az Isten, hanem akik életükkel tanúskodnak róla.

Ajándékként élem meg a másik
különbözőségét

Április 6.

csütörtök

Ter 17,3-9;

Jn 8,51-59

Ha ma a szentségi házasság, a szüzesség és cölibátus értéke megkérdőjeleződött, az nem annyira erkölcsi hanyatlásra, mint inkább Krisztus ismeretének hiányára vezethető vissza. Nézzünk a szentekre! Mitől lettek szentté? Mert ismerték Krisztus titkát. És viszont: azért ismerték meg egyre jobban, mert hűségesen gyakorolták az állapotuknak megfelelő erényeket. Így mintegy belülről ismerték meg Jézust, és vele élték az ő istenfiúi életét.

Milyen visszatérő
bűnöm tart
engem szolgaságban?

Április 7.

péntek
(böjti nap)

Jer 20,10-13;   Jn 10,31-42

Szó és tett kölcsönösen feltételezi egymást. Ha Jézus állítását igaznak fogadod el, ha megvallod őt Isten Fiának, akkor kell, hogy tettek is szülessenek ebből a hitvallásból, mint ahogy Jézus maga is tetteivel igazolta szavait.

Bekapcsolódok a plébánia közös böjtölésébe és keresztútjába hazánkért

Április 8.

szombat

Ez 37,21-28; Jn11,45-57

Mielőtt Nagyböjt utolsó hetébe lépnénk s a virágvasárnapi bevonulástól egyenesen a Golgota tetejére kísérnénk Jézust, szítsuk fel magunkban a vágyat, hogy Húsvétjában szívvel-lélekkel részt akarunk venni.

Bekapcsolódok a templomi takarításba – rendet rakok
magam körül

Április 9.

Virág-vasárnap

Iz 50, 4-7;

Fil 2,6-11;

Mt 26,17-27,66

Minden szentmisében van egy pillanatnyi Virágvasárnap, az átváltoztatás előtt, mert nem más az, mint az Úr hatalommal való érkezése és bevonulása a keresztény lélekbe a szentáldozás által. Benne áldottak vagyunk mi is.

Megtervezem az ünnepi előkészületeket, hogy maradjon időm az igazán lényegesre

 

Egy ötlet nagyböjtre: oltsuk el a villanyt!

„Sokat gondolkoztam, hogyan tehetnénk a megújulás idejévé a nagyböjtöt. Imádság közben kaptam az indítást: Oltsátok el a villanyt!” Egy többgyermekes édesanya tapasztalatai.

A népszerű keresztény blogszerző, Jennifer Fulwiler – felnőttként megtért, ötgyermekes édesanya – az imádságban kapott különös indítás hatására férjével együtt elhatározta, hogy nagyböjtben hetenként egyszer sem lámpát, sem más világító elektronikus készüléket – tévét, számítógép-képernyőt – nem használnak. A heti egyszeri „villanyböjt” hatása mélyrehatóbb volt, mint gondolták volna. Fulwiler így összegzi tapasztalatait:

A villanymentes napokon sötétedés után gyertyafénynél jóval kevesebb házimunkát tudtunk végezni, a számítógépes munkát pedig kiiktattuk, így a napi munka emberi mennyiségűre csökkent. Visszatért az élet természetes egyensúlya: világosban dolgoztunk, az esti órákban kénytelenek voltunk pihenni. A gyertyaláng természetes, élő fénye nagy nyugalmat adott. A korai lefekvéstől másnap kipihentebben ébredtünk.  

Alázatra tanított, amikor felborult a napi tevékenységek megszokott rendje. Eleinte idegtépő volt esténként nem mosni, nem mosogatni, nem e-mailezni. Aztán rájöttem: nem dőlt össze a világ attól, hogy aznap nem dolgoztam aznap tizenhat órát, sőt egy-két „nagyon fontos” teendő is lemaradt.

A villanytalanság céltudatosabbá tett: amikor lámpafénynél késő éjjelig dolgozhatom, napközben hol ebbe, hol abba kapok bele. Így viszont, hogy tudtam, amit sötétedésig nem végzek el, másnapra marad, sokkal jobban szerveztem a napi teendőket.

Azzal, hogy sötétedés után nem tudtunk dolgozni és nem tapadtunk a képernyőre, időt kaptunk arra, ami igazán fontos: az imádságra és a családra. 

Függetlenebbé váltunk a tévétől és az internettől. A képernyő nélküli estéken volt időnk átgondolni, hol is van ezeknek a helye az életünkben. Ugyanakkor kénytelenek voltunk a kikapcsolódás más formáit keresni.

Rájöttünk, mennyire Isten kezében vagyunk. Régen az emberek valóban félelemből zárták be sötétedéskor a zsalukat, és éjjel fohászkodtak legbuzgóbban Isten oltalmáért. Ezt a kiszolgáltatottságot tapasztaltuk meg, amikor lement a nap, és tudtuk, hogy nem űzhetjük el mesterséges fénnyel a sötétséget. A villanyvilágítás azt sugallja, hogy uraljuk az életünket; amikor lemondtunk róla, rádöbbentünk, mennyire kicsik és kiszolgáltatottak vagyunk mindenben.

Életformánk annyira a villanyvilágításhoz kötődik, hogy nem könnyű csak gyertyafény mellett tölteni egy estét, még hetente egyszer sem. Ám ha valaki szeretné megújítani a nagyböjtjét és új perspektívából szemlélni az életét, szívből ajánlom: oltsa el a lámpát! 

Magyar Kurír (mk)

Így lehet böjtölni ha, tudatosan félretesszük a számítógépet, a TV-t, a szórakozást, stb., lényeg, hogy valami IGAZI áldozatot hozzunk az Istenért!

 

A nagyböjt új kezdet, az út, amely a biztos cél felé vezet: a feltámadás húsvétjához, Krisztus győzelméhez a halál felett.

Ferenc pápa

 

SZENTMISÉK  MÁRCIUS  27  –  ÁPRILIS  02

28. Kedd: 1800  Bercsényi utcai lakosok élő és elhunyt tagjaiért;

31. Péntek: 1800 Béke utcai lakosok élő és elhunyt tagjaiért;

1. Szombat: 1830 Dobos Józsefné Varró Margit lelki üdvéért;

2. Vasárnap: 930 Ifj. Rostás György, Kiss Lajos és szülei lelki üdvéért;

   ELSŐVASÁRNAP – SZENTSÉGIMÁDÁS – NAGYBÖJT 5 . VASÁRNAPJA

__________________________________________________________________                     

- Tisztelettel kérünk minden adózó magánszemélyt és vállalkozást, hogy ha teheti, adójának 1 %-át

a Szent Máté Alapítvány Kóka 18713628-1-13, illetve

a Magyar Katolikus Egyház 0011 javára ajánlja fel!
__________________________________________________________________

- Gyónási lehetőség a hétköznapi szentmisék előtt félórával, illetve szombaton a szentmise után.
__________________________________________________________________

- Keddenként a szentmise után csendes szentségimádást tartunk
__________________________________________________________________

- Pénteken este a felnőtteket, szombaton pedig az esti misét követően várjuk a fiatalokat a plébániai közösségünkbe.
__________________________________________________________________

- Nagyböjt péntekjein a 18.00 órakor kezdődő szentmise előtt fél órával keresztutat járunk.
__________________________________________________________________

- Nagyböjt szombatjain a szentmise után TZ imaórát tartunk.
__________________________________________________________________

- 31-én (péntek) Piusz atya (Premontrei szerzetes) jön el közénk, hogy segítse készületünket Húsvét ünnepére. 17:30-tól gyónási lehetőség lesz, majd 18:00 szentmise, melyben az atya fog beszélni, majd a szentmisét követően is lesz gyónási lehetőség. 
__________________________________________________________________

 - Előre hirdetjük, hogy április 02 - 09-ig tartós élelmiszergyűjtés lesz templomunkban, illetve pénzadományt is elfogadunk, amely, a kókai rászoruló családok közt kerül kiosztásra.
__________________________________________________________________

- 08-án /szombaton/ 8 órától várjunk híveinket a templom körüli  takarításhoz.
__________________________________________________________________

- Elhunyt:

Kósa Józsefné Samu Éva Kossuth Lajos u. 17.

                                         Adj Uram örök nyugodalmat neki!

 

Plébánia irodai nyitvatartása

Hétfő: -
Kedd: 16:00-17:40
Szerda: -
Csütörtök:  -
Péntek: -

 

Miserend

Kedd: 18:00 óra
Péntek: 18:00 óra
Szombat: 18:30 óra
Vasárnap:  11:00 óra

Elérhetőség

Kozsuch Zsolt Tel.: 06/30/434-9237

Szentmiséket továbbra is a sekrestyében lehet íratni.

Temetéssel kapcsolatos ügyintézés: Konczné Marika 06-30-422-7364
info@kokaiplebania.hu


2243 Kóka, Kossuth Lajos u. 63.

 
© 2024 Kókai Egyházközség honlapja