Templomi Hírlevél 2016. július. 17.

A KÓKAI RÓMAI KATOLIKUS PLÉBÁNIA ÉS A
SZENT MÁTÉ ALAPÍTVÁNY KIADVÁNYA
2243 Kóka, Kossuth Lajos u. 63. Tel.: 29/ 428 – 146
Konczné Marika: 29/800 – 157; 06/30/ 422 – 7364
____________________________________________________

2016. július 17. Évközi 16. vasárnap XIV. évf. 29. szám
______________________________________________

Zsoltár válasz

„Uram, ki lakhat - a te hajlékodban?”
____________________________________________________

 

SZENTLECKE: Kol 1, 24-28

 Isten kinyilatkoztatta üdvözítő akaratának szent titkát.

  Testvéreim! Örömmel szenvedek értetek, és testemben kiegészítem azt, ami még hiányzik Krisztus szenvedéséből az ő testének, az Egyháznak javára.

  Ennek lettem a szolgája abból az Istentől értetek kapott hivatásnál fogva, hogy az Isten szavát érvényre juttassam: Azt a titkot, amely korszakok és nemzedékek óta rejtve volt, s amelyet most szentjeinek kinyilatkoztatott. Velük akarta megismertetni az Isten, milyen fönséges gazdagságot rejt a pogányok számára ez a titok: Krisztus a megdicsőülés reménye bennetek.

  Őt hirdetjük, amikor intünk és a teljes bölcsesség birtokában tanítunk mindenkit, hogy minden embert tökéletessé tegyünk Jézus Krisztusban.

 


EVANGÉLIUM
: Lk 10, 38-42

Mária a jobbik részt választja.

Abban az időben:

  Jézus és tanítványai betértek az egyik faluba. Egy Márta nevű asszony befogadta őt házába. Ennek nővére, Mária odaült az Úr lábához és hallgatta szavait.

  Márta meg sürgött-forgott a sok házi dologban. Egyszer csak megállt:

,,Uram -- méltatlankodott --,nem törődöl vele, hogy nővérem egyedül hagy szolgálni? Szólj neki, hogy segítsen nekem.''

  Az Úr azonban így válaszolt: ,,Márta, Márta, te sok mindennel törődöl, és téged sok minden nyugtalanít, pedig csak egy a szükséges. Mária a jobbik részt választotta. Nem is veszíti el soha.''.'' Jézus így folytatta: ,,Menj és te is hasonlóképpen cselekedjél!''

 

Skóciai Szent Margit

Többen kérték, hogy írjam le a temetőben lévő Margit-kápolna oltárképét ábrázoló Skóciai Szent Margit életét.

Mivel mindig Kármel-hegyi Boldogasszony ünnepén van a Kápolnai szentmise, ezért kerestem meg az idősebbeket és az ő elmondásuk szerint Skóciai Szent Margitot ábrázolja az oltárkép, de mivel ennek az ünnepe téli időszakban /november 16-án/ van, Falvai József volt kókai plébános javaslatára Kármel-hegyi Boldogasszony ünnepén tartották, mert a téli időjárás miatt az idősebbek nem tudtak kimenni a Kápolnához.

 /Gyenes Rafaelné/

 

Skóciai Szent Margit magyar származású skót királyné

Margit hercegnő Magyarországon született Edward angol trónörökös és Ágota magyar hercegnő leányaként két testvére volt Krisztina és Edgár.

A gyermekeket a bencések oktatták, elveiknek megfelelően imádságra és munkára („laborare est orare”) 1057-ig, amikor meghívást kaptak Angliába, amikor Magyarországról megérkezett a család, Margit 12 éves volt: sudár, szép, magas, nagyon művelt és ügyes a kézimunkában (arannyal készült hímzéseit templomban használták, mint „Opus Anglicum”), több nyelven beszélt, írt/olvasott latinul, csakúgy, mint testvérei. Harold királlyá koronázásakor azt tanácsolták a családnak, hogy térjenek vissza Magyarországra: el is indultak hajóval, azonban rettenetes viharba keveredett, a szél Északra sodorta, majd partra vetette őket Dunfermline-ban, a skót királyi lakhelyen. Az öblöt, ahol kikötöttek, ma is Szent Margit Reményének nevezik. Malcolm, a király akkor már özvegy volt, egy fiú apja, szeretettel fogadta a királyi családot udvarában (amely inkább hasonlított egy kiégett helyhez, mind egy királyi udvartartáshoz). Margit ekkor 20 éves volt, nagyon primitív élet fogadta: nagy volt a szegénység,

Malcolm ekkor 40 év körül volt, a kor szokása szerint írástudatlan, de nagyon jó szándékú. Mindig is vonzódott Margithoz, aki azonban inkább a kolostori életet kívánta volna, mígnem baráti nyomásra mégis belement a házasságba: 1070-ben volt az esküvő. Margit megreformálta a vallási életet Skóciában, vallási vezetője a bencés Turgot segítségével, aki később életrajzát is megírja. Margit (neve a görög margaron, gyöngy szóból ered, ezért Skócia gyöngyének is nevezik) rámutatott, hogy a skót történelemben a kelta korszak legnagyobb alakja Colomba, és a kereszténységet méltó helyére emelte. Bár csak királyné volt, de nagy hatással volt férjére és a skót törzsi vezetőkre: elég volt a főnököket megnyernie, azokkal együtt a nép is megtért (ez szinte csoda volt, mert a kelta törzsek nagyon vigyáztak szabadságukra, a reformokat általában elutasították).

A király csókolgatta Margit szent könyveit, és a templom számára saját kézzel kovácsolt tárgyakat. Margit nemcsak Istent, de a szegény népet is nagyon szerette, Krisztus szolgájaként cselekedett, ennek bizonyítékai:

– bárki hozzáfordulhatott bajával: a kor szokásának megfelelően Dunfermline mellett egy követ, ahol a királyné a hozzá fordulókat fogadta, ma is Szent Margit kövének nevezik,

– jótékonykodott: minden reggel a királyi udvarban a királyi párral együtt reggelizhettek szegények és gyerekek, a legkisebbet ölbe vette és saját kanalával etette meg,

– Szent András ereklyéjét a VIII. században hozatták a pictek Skóciába, a számára emelt Szent András templomban helyezték el, aki így vált Skócia védőszentjévé. Margit buzdította az embereket, hogy vegyenek részt zarándoklaton, számukra ingyen hajókat és szállást biztosított, ahol ezek kikötöttek (Forth Bridge), a két oldalán lévő házsort ma is „North and South Quinsferry”-nek nevezik,

– Szent Colomba egy kis szigeten, Ionában létesített egy kolostort, amely a svéd támadások miatt romokban hevert, svéd fennhatóság alá tartozott. Malcolm király viszszaszerezte a szigetet, Margit újjáépíttette, benépesítette a kolostort, ma is létezik, ősi iratokat, köztük egy Bibliát őriz,

– zsinatokat hívott össze az egyházi élet megújítására,

– a lovagi életet megreformálta, megnemesítette.

Ezért írják a krónikák róla, hogy nem volt nálánál szebb jellem a skót történelemben, „minden tisztaság és szentség inkarnációja volt”.

Margitnak nyolc gyermeke született, hat fiú és két lány:

fiai: Edward csatában esett el, Aethelred fiatalon meghalt, Edmund a család fekete báránya volt, a három legfiatalabb fiú egymást követte a trónon: Edgar, Alexander és Dávid, aki I. Dávid néven 24 évig uralkodott, uralma aranykor volt, ő fejezte be anyja munkáját, lányai: Matilda I. Henrik (aki angol királyként egyesítette a normann és szász vonalat) angol király felesége, lányuk Matilda V. Henrik felesége lett, Mary Boulogne grófjához ment feleségül, lányuk István angol király felesége lett. Margit gyermekei mind a skót, mind az angol királyi családban jelentős szerepet játszottak. Margit tanítása gyermekeinek: „ha szeretitek Istent, felvirágzik az életetek és örökké boldogok lesztek”.

Margit halálakor még nem volt 50 éves, fia Edgár körében hunyt el kezében egy fekete keresztet tartva, 4 nappal élte túl férjét, Malcolm királyt és legidősebb fiát Edwardot, akik csatában estek el. Utolsó szavaival köszönetet mondott Istennek és imádkozott. Távozása olyan csendes volt, hogy azt gondolták, lelke az örökkévalóság nyugalmába és csendjébe távozott.

 

MISÉK  JÚLIUS  18  –  JÚLIUS  24

19. Kedd: 1900  Beregkúti utcai lakosok élő és elhunyt tagjaiért;                   

22. Péntek: 1900 Bercsényi utcai lakosok élő és elhunyt tagjaiért;                                          

23. Szombat: 1900 Béke utcai lakosok élő és elhunyt tagjaiért;

24. Vasárnap: 930 Szekeres Lajos és felesége Bedő Anna, valamint lányuk Anna lelki üdvéért;

                          Szabó István halálának 3. évfordulójára;

                          László Lajos és felesége Papp Mária, valamint

                          Lantos János és felesége Koncz Piroska lelki üdvéért;

__________________________________________________________________                     

Gyónási lehetőség vasárnap a szentmise előtt.
__________________________________________________________________

Keddenként a szentmise után csendes szentségimádást tartunk.
__________________________________________________________________

Ma: 15 órakor Kongregációs gyűlést lesz.
__________________________________________________________________

Megkereszteltük:

Cseke Richárd és Szarka Edina: Vivien Valentina és Dominik Richárd  nevű gyermekeiket.

Plébánia irodai nyitvatartása

Hétfő: -
Kedd: 16:00-17:40
Szerda: -
Csütörtök:  -
Péntek: -

 

Miserend

Kedd: 18:00 óra
Péntek: 18:00 óra
Szombat: 18:30 óra
Vasárnap:  11:00 óra

Elérhetőség

Kozsuch Zsolt Tel.: 06/30/434-9237

Szentmiséket továbbra is a sekrestyében lehet íratni.

Temetéssel kapcsolatos ügyintézés: Konczné Marika 06-30-422-7364
info@kokaiplebania.hu


2243 Kóka, Kossuth Lajos u. 63.

 
© 2024 Kókai Egyházközség honlapja