Templomi Hírlevél 2016. június 12.

A KÓKAI RÓMAI KATOLIKUS PLÉBÁNIA ÉS A
SZENT MÁTÉ ALAPÍTVÁNY KIADVÁNYA
2243 Kóka, Kossuth Lajos u. 63. Tel.: 29/ 428 – 146
Konczné Marika: 29/800 – 157; 06/30/ 422 – 7364
____________________________________________________

2016. június 12. Évközi 11. vasárnap XIV. évf. 24. szám
______________________________________________

Zsoltár válasz

„Bocsásd meg, Uram bűnömet, - vétkeim terhét vedd el rólam.”
____________________________________________________

 

EVANGÉLIUM: Lk 7, 36 -- 8, 3

Jézus a legnagyobb bűnösnek is megbocsát őszinte bűnbánatáért.

  Abban az időben Egy farizeus meghívta Jézust, hogy étkezzék nála. Betért hát a farizeus házába, és ott asztalhoz ült. Élt a városban egy bűnös nő. Amikor megtudta, hogy Jézus a farizeus házában van vendégségben, alabástrom edényben illatos olajat hozott. Megállt hátul Jézus lábánál. Sírt, könnyeivel öntözte Jézus lábát, majd hajával megtörölte, és csókolgatta. Végül pedig megkente illatos olajjal.

  Ennek láttára a vendéglátó farizeus így szólt magában: ,,Ha ez próféta volna, tudná, hogy ki és miféle, aki érinti őt: hogy ez egy bűnös nő.'' Jézus akkor hozzá fordult: ,,Simon, mondanék neked valamit.'' Az így válaszolt: ,,Mester, beszélj!''

  ,,Egy hitelezőnek két adósa volt. Az egyik ötszáz dénárral tartozott neki, a másik ötvennel. Nem volt miből fizetniük, hát elengedte mindkettőnek. Melyikük szereti most jobban?''

  ,,Úgy gondolom az, akinek többet engedett el'' -- felelte Simon. ,,Helyesen ítéltél'' -- válaszolta.

  Majd az asszony felé fordulva így szólt Simonhoz: ,,Látod ezt az asszonyt? Betértem házadba, s te nem adtál vizet a lábamra. Ez viszont könnyeivel öntözte a lábamat, és hajával törölte meg. Csókot sem adtál nekem, ez meg szüntelenül csókolgatja lábamat, amióta csak bejött. Aztán te nem kented meg fejemet olajjal. Ez meg kenetet öntött a lábamra.

  Azt mondom hát neked, sok bűne bocsánatot nyer, mert nagyon szeretett. Akinek keveset bocsátanak meg, az kevésbé szeret.'' Aztán így szólt az asszonyhoz: ,,Bocsánatot nyertek bűneid. Menj békével!''

  Erre a vendégek kezdték mondogatni magukban: ,,Ki ez, hogy még a bűnöket is megbocsátja?'' Ő pedig ismét az asszonyhoz fordult: ,,A hited megszabadított téged. Menj békével!''

  Ezután bejárta a városokat és a falvakat, tanított és hirdette az Isten országát. Vele volt a tizenkettő és néhány asszony, akiket a gonosz lelkektől és a különféle betegségektől megszabadított: Mária, melléknevén Magdalai, akiből hét ördög ment ki, Johanna, Heródes intézőjének, Kuzának a felesége, Zsuzsanna és még sokan mások, akik vagyonukból gondoskodtak róla.


Richard Rohr:
Olthatatlan szeretet

Talán nincs is olyan mai ember, aki ne látta volna Zeffirelli Napfivér Holdnővér című híres filmjét. Nos, a napokban fenti könyvvel gyarapítottam könyvtáramat.

Assisi híres szentjéről, a szent életútjáról, a ferences misztikáról szól az írás. Mint mindig, most is sokat gazdagodtam a ferences író, Rohr eredeti látásmódja által.

Miről is beszél, hogy is teszi újdonsággá korunk írója a középkor örökifjú szentjének mondanivalóját? „Isten a történelem olyan döntő fontosságú időszakában küldte Ferencet, amikor a nyugati civilizáció elmozdult a tiszta ész és a fogyasztás, mint elégséges emberi cél, valamint a szüntelen háborúk világa felé…Amikor elkezdtük a termelésnek és fogyasztásnak azt a módját, amely végül romba döntené a földet, akkor határozott úgy Ferenc, hogy ő szeretni fogja a földet, egyszerűen él és mezítláb jár rajta. Assisi Szent Ferenc olyan vonzerő, mely ahhoz húz bennünket, amit valójában akarunk, amire határozottan szükségünk van, és akik végül is vagyunk. Ráadásul szemmel láthatólag tökéletes örömmel tette mindezt, és vég-eredményben ez az igazi többlet.”

Nicsak, hát nem erről szól ma is az emberi élet? – Vagy valójában mindig erről szól az életünk?- És Isten nem unja meg, hogy mindig újra és újra küldjön valakit, aki elmondja: Van egy másik, sokkal jobb út?!

Nem megdöbbentő az emberi makacsság, mellyel kényelme érdekében tovább vágja maga alatt a fát, és nem csodálatos Isten szeretete, mellyel újra és újra segíteni akar?

Hisz ma is van egy Ferencünk, aki ráadásul mintegy folytatója az előző Ferenc felhívásának! Nem mezítláb jár, igaz, de nem is piros pápai cipőben, és az öröme ugyanarról a tőről származik!

Az Ő ajkáról is ugyanaz a dicsőítés fakad: ’Laudato Si!”

 

Kalkuttai Teréz anya gondolatai

"Azt gondolom, hogy a mai világ fejtetőre van állítva, és sok a szenvedés azért, mert oly kevés a szeretet az otthonokban és a családi életben. Nincs időnk a gyermekeinkre, nincs időnk egymásra, nincs időnk élvezni egymás jelenlétét."

"A szeretet az otthonainkban kezdődik; a szeretet az otthonokban lakik és ezért van a sok szenvedés és szerencsétlenség a világban... Úgy tűnik, manapság mindenki szörnyű sietségben van, türelmetlenül a minél nagyobb siker, fejlődés, gazdagság és más hasonlók elérésében, a gyermekeknek pedig szüleik idejéből oly kevés jut. A szülőknek nincs idejük egymásra és így a családokban kezdődik a világ békéjének felbomlása."

"Szükségünk van megtalálni Istent, de Őt nem találhatjuk meg a zajban és nyugtalanságban. Isten a csend barátja. Nézzétek a természetet, ahogy a fák, a virágok, a fű csendben növekszik; nézzétek a csillagokat, a Holdat és a Napot, ahogy csendben haladnak... Szükségünk van a csendre, hogy megérinthessük a lelkeket."

``Legyek én gyertya, csendes eszköz, szolgája az égi fénynek,
   hogyha Istenem úgy akarja, ne tudjam kiért, s kikért égek.``

 

MISÉK  JÚNIUS  13  –  JÚNIUS  19

14. Kedd: 1900 Ungvári és Papp család, élő és elhunyt tagjaiért;

17. Péntek: 1900 Nagy István és felesége Pataki Mária, valamint fiuk Nagy István lelki üdvéért; 

                        Ballagó diákokért;                                       

18. Szombat: 1900 Dunai János és felesége Nagy Mária halálának évfordulójára,

                          valamint vejük Tóth László lelki üdvéért;

19. Vasárnap: 930 Nyári János, Schlachta István, valamint papi hivatásokért, 

                         Falvai József, László József (Vid atyáért), Tóth K. János kanonokért,

                         Kókán szolgálatot teljesítő papokért és Keresztes Nővérekért;

__________________________________________________________________                     

Gyónási lehetőség vasárnap a szentmise előtt.
__________________________________________________________________

Keddenként a szentmise után csendes szentségimádást tartunk.
__________________________________________________________________

Házasságot kötött:

            Schmidt Csaba és Hegyi Katalin
__________________________________________________________________

Elhunytak:

            Varga László Újvilág u. 15.

            Tóth Lajos Isaszegi u. 11.

Plébánia irodai nyitvatartása

Hétfő: -
Kedd: 16:00-17:40
Szerda: -
Csütörtök:  -
Péntek: -

 

Miserend

Kedd: 18:00 óra
Péntek: 18:00 óra
Szombat: 18:30 óra
Vasárnap:  11:00 óra

Elérhetőség

Kozsuch Zsolt Tel.: 06/30/434-9237

Szentmiséket továbbra is a sekrestyében lehet íratni.

Temetéssel kapcsolatos ügyintézés: Konczné Marika 06-30-422-7364
info@kokaiplebania.hu


2243 Kóka, Kossuth Lajos u. 63.

 
© 2024 Kókai Egyházközség honlapja