Templomi Hírlevél 2015. december 13.

A KÓKAI RÓMAI KATOLIKUS PLÉBÁNIA ÉS A
SZENT MÁTÉ ALAPÍTVÁNY KIADVÁNYA
2243 Kóka, Kossuth Lajos u. 63. Tel.: 29/ 428 – 146
Konczné Marika: 29/800 – 157; 06/30/ 422 – 7364
____________________________________________________

2015. december 13. Advent 3. vasárnapja XIII. évf. 50. szám
______________________________________________

Zsoltár válasz

„Ujjongj és zengjél háladalt, - mert nagy és szent a te Megváltód.”
____________________________________________________

Adventi hírnök, friss fenyőág
Lobog már három gyertyaláng.
Múlnak az évek, életünk száll,
De utunk végén Jézus vár. 

Ujjong a szívünk, dalra gyúl.
Nincs már messze az Úr!
____________________________________________________

EVANGÉLIUM: Lk 3, 10-18 

Hogyan készüljünk a Megváltó e jövetelére?

Amikor Keresztelő János bűnbánatot hirdetett, a nép megkérdezte: ,,Mit tegyünk?''

  ,,Akinek két ruhája van -- válaszolta --, az egyiket ossza meg azzal, akinek egy sincs. S akinek van ennivalója, ugyanígy tegyen.''

  Jöttek a vámosok is, hogy megkeresztelje őket, s így szóltak hozzá: ,,Mester, mit tegyünk?''

  Ezt felelte nekik: ,,Ne követeljetek többet, mint amennyi meg van szabva.''

  Megkérdezték őt a katonák is: ,,Hát mi mit tegyünk?''

  Nekik így felelt: ,,Ne zsarnokoskodjatok, ne bántsatok senkit, hanem elégedjetek meg zsoldotokkal.''

  A nép feszülten várakozott. Mindnyájan azon töprengtek magukban, vajon nem János-e a Krisztus. Ezért János így szólt hozzájuk: ,,Én csak vízzel keresztellek titeket. De eljön majd, aki hatalmasabb, akinek saruszíját sem vagyok méltó megoldani. Ő majd Szentlélekkel és tűzzel fog titeket megkeresztelni. Szórólapátját már a kezében tartja, hogy megtisztítsa szérűjét: a búzát csűrébe gyűjtse, a pelyvát meg olthatatlan tűzben elégesse.''

  És még sok mással is buzdította a népet. Így hirdette nekik az üdvösséget.

 

ADVENTI KÉSZÜLET AZ IRGALMASSÁG ÉVÉBEN

„A Szentlélek, aki a hívők lépteit vezeti, hogy együttműködjenek Krisztus üdvözítő művével, legyen Isten népének vezére és támasza, segítsen szemlélnünk az irgalmasság arcát.”

A napi gondolatok Ferenc pápa Misericordiae Vultus kezdetű, az Irgalmasság Évét meghirdető bullájából valók. A napi szentírási részek az Adoremusban, a www.evangelium.katolikus.hu vagy a www.evangelium365.hu címen megtalálhatók.

ADVENT
3.

VASÁR-NAPJA

 

Isten irgalmassága az ő irántunk viselt felelőssége. Felelősnek érzi magát értünk, vagyis a javunkat akarja; boldognak, örvendezőnek és derűsnek kíván látni bennünket. Ahogyan ő irgalmas, úgy kell nekünk is irgalmasnak lennünk egymás iránt.

Pihenéssel, imádsággal,
a családdal ünneplem a vasárnapot.

12.14. hétfő

Keresztes Szt. János

Szomorú dolog látni, hogy kultúránkban milyen gyors ütemben halványul el a megbocsátás. Úgy tűnik, hogy bizonyos helyzetekben maga a kifejezés is jelentését veszti. A megbocsátás tanúságtétele nélkül azonban az élet terméketlenné, elsivatagosodottá válik.

Keresem a bizalom
és a megbocsátás gesztusait.

12.15. kedd

 

Újra elérkezett az idő az Egyház számára, hogy vállalja a megbocsátás örömhírének hirdetését. Itt az idő, hogy visszatérjünk a lényeghez, hogy viseljük testvéreink gyöngeségeit és nehézségeit. A megbocsátás új életet fakasztó erő, és bátorságot ad arra, hogy reménnyel tekintsünk a jövőbe.

Nemes szívvel elengedem a tartozásokat a családomban, közösségemben.

12.16. szerda

 

Az Egyháznak az a küldetése, hogy hirdesse Isten irgalmasságát, az evangélium dobogó szívét, melynek általa kell eljutnia minden ember szívéhez és elméjéhez. Krisztus Jegyese magáévá teszi Isten Fiának magatartását, aki válogatás nélkül közeledik mindenkihez.

Felajánlom barátságomat másoknak, válogatás nélkül.

12.17. csütörtök

 

A hitelesség szempontjából döntő, hogy az Egyház és igehirdetése az irgalmasságot elsőként élje és tanúsítsa. Nyelvezetének és gesztusainak közvetítenie kell az irgalmasságot, hogy behatolhasson az emberi szívekbe, és arra indítsa őket, hogy megtalálják az Atyához visszavezető utat.

Imádkozom és böjtölök. Hiszem, hogy ezek a tettek hatással vannak azokra, akik keresik a visszatérés útját az Atyához.

12.18. péntek

 

Az Egyház első igazsága Krisztus szeretete. Az Egyház ennek a megbocsátó és önátadó szeretetnek a szolgálója és közvetítője az emberek között. Éppen ezért, ahol az Egyház jelen van, ott nyilvánvalóvá kell válnia az Atya irgalmasságának. Plébániáinkon, közösségeinkben, társulatainkban és mozgalmainkban – egyszóval bárhol, ahol keresztények élnek, mindenkinek rá kell találnia az irgalmasság oázisára.

Részt veszek
a plébániai szentségimádáson.

12.19. szombat

 

E Jubileumi Évet az Úr szavainak fényében szeretnénk megélni: irgalmasok, mint az Atya. Az evangélista idézi Jézus tanítását, aki azt mondja: „Legyetek hát irgalmasok, amint Atyátok is irgalmas” (Lk 6,36.). Ez az életprogram annyira nehéz, amennyire örömmel és békességgel teljes.

Részt veszek a rorátén, hálát adok, hogy fogantatásomtól ugyanaz a Szentlélek működik bennem, aki Sámsonban és Keresztelő Jánosban.

 

Adjatok jól tömött, túlcsorduló mércével

Jó dolog jónak lenni, nem azért, mert megköszönik, hanem egyszerűen jó jónak lenni. A kút, melynek vizét merik folyamatosan, újratelik, él, életet ad, adja a vizét. Az a kút, melynek nem merik vizét, lassan kiszárad. Akkor van vize, ha ad.

Ha önmagunkat nem tudjuk szeretettel adni, meghalunk. A kút vizét minél gyakrabban merik, annál többször feltelik, a hajszálereken szivárogva a víz feltölti a kutat. Amikor nem merik a vizet, akkor pangani kezd a kútban az élet, a hajszálerek betömődnek, beomlanak, lassan már nem fog a víz vándorolni a mélyebb pont felé a föld alatt.

Az évek alatt a nap heve lassan kiszárítja a kútban levő vizet. Ahonnan elköltözik az ember, ott meghal a kút, mert nem adhatja önmagát.

Nem kell félnünk, ha adunk. Nem kell félnünk attól, hogy szeretünk, hogy jók vagyunk, hogy áldozatokat hozunk egymásért. Mink van, mit nem kaptunk? Isten áldását oda árassza, ahonnan az tovább is csörgedezik.

Az ember nem arra született, hogy gyűjtőmedence legyen, és önmagáért éljen, hanem, hogy Isten áldása, kegyelme, jósága rajta keresztül áradva, folyjon tovább. Szeress, és add magad, nagylelkűségeddel úgy sem tudod felülmúlni az Urat!

Arra születtünk, hogy mi is ajándékokká váljunk, ajándékot osszunk. Minden, amid van, vagy a szereteted hordozója, s akkor szárnyaddá válik, az égbe röpít. Vagy meddő súly, bőrönd, amit hurcolsz, s önzéseddel, minden lépésedet keservessé teszed, fáradtan ezért lihegsz.

Amit szeretetből odaajándékozol gyermekednek, társadnak, nemzetednek, az örökre a tied marad!

 Böjte Csaba testvér


MISÉK  DECEMBER  13  –  DECEMBER  20

15. Kedd:      500  Tóth és Káplár család élő és elhunyt tagjaiért;

18. Péntek:    500   Nagy István lelki üdvéért;

19. Szombat: 1700  Szekeres Sándor halálának 20. évfordulójára, valamint családja élő és elhunyt tagjaiért;

                            Tóth János és felesége Koperniczky Ágnes, valamint

                            Lantos János és felesége Koncz Piroska lelki üdvéért;

                             ADVENTI LELKIGYAKORLAT

20. Vasárnap:  930 Domján, Soós és Kiss család elhunytjaiért;

                           Meleg Tibor halálának 7. évfordulójára;

                                ADVENT 4. VASÁRNAPJA

__________________________________________________________________               

Gyónási lehetőség vasárnap a szentmise előtt.
__________________________________________________________________

Adventben minden kedden és pénteken hajnali 5.00 órakor vannak "roráte" szentmisék, előtte fél órával gyónási lehetőség. Szombaton továbbra is 17.00 órakor kezdődik a szentmise.
__________________________________________________________________

16-án /szerdán 8 órától plébánosunk meglátogatja azokat a testvéreinket, akik szeretnének gyónni, áldozni. Jelentkezni a sekrestyében lehet.
__________________________________________________________________

19-én /szombat/ 9 órakor kérjük férfi híveinket, hogy segítsenek a fenyőfák beviteléhez a templomba, ezt követően kérjük az asszonyok segítségét a takarításhoz.
__________________________________________________________________

Fontos, hogy ne feledjük: 19-én, szombaton este 17.00 órakor kezdődik adventi lelkigyakorlatos szentmisénk, mely felkészülésünk Karácsony ünnepére. A szentmisén természetesen ünnepi szentbeszéd segít bennünket a felkészülésben, melyet előreláthatólag olyan atya végez, akit garantáltan csak a Tv képernyőjén keresztül láthattunk. Ez idáig!  ☺

Szentmise előtt egy órával szentgyónásunkat is lehetőségünk lesz elvégezni, vendég gyóntató segítségével. Fizikai készületünk mellett semmiképp se hagyjuk ki a lelki felkészülésnek ezt a nem túl hosszú idejét, hogy olyanná válhasson az ünnepünk, amilyen minőségű volt a készületünk!

Plébánia irodai nyitvatartása

Hétfő: -
Kedd: 16:00-17:40
Szerda: -
Csütörtök:  -
Péntek: -

 

Miserend

Kedd: 18:00 óra
Péntek: 18:00 óra
Szombat: 18:30 óra
Vasárnap:  11:00 óra

Elérhetőség

Kozsuch Zsolt Tel.: 06/30/434-9237

Szentmiséket továbbra is a sekrestyében lehet íratni.

Temetéssel kapcsolatos ügyintézés: Konczné Marika 06-30-422-7364
info@kokaiplebania.hu


2243 Kóka, Kossuth Lajos u. 63.

 
© 2024 Kókai Egyházközség honlapja