Templomi Hírlevél 2015. december 06.

A KÓKAI RÓMAI KATOLIKUS PLÉBÁNIA ÉS A
SZENT MÁTÉ ALAPÍTVÁNY KIADVÁNYA
2243 Kóka, Kossuth Lajos u. 63. Tel.: 29/ 428 – 146
Konczné Marika: 29/800 – 157; 06/30/ 422 – 7364
______________________________________________________

2015. december 06. Advent 2. vasárnapja XIII. évf. 49. szám
______________________________________________

Zsoltár válasz

„Hatalmas dolgot művelt az Úr vélünk, - azért szívből ujjongunk.”
______________________________________________________

Adventi hírnök, friss fenyőág
Lobog már két gyertyaláng.
   Ha zörget Jézus, jól figyelj, ám
Betér a szívünk ajtaján.

Ujjong a szívünk, dalra gyúl.
Nincs már messze az Úr!
______________________________________________________

 

EVANGÉLIUM: Lk 3, 1-6

Minden ember meglátja az Isten üdvösségét.

  Tibériusz császár uralkodásának tizenötödik esztendejében történt: Poncius Pilátus volt Judea helytartója. Galileának Heródes volt a negyedes fejedelme, testvére, Fülöp meg Itureának és Trachonitisz tartományának, Lizániász pedig Abilinának volt a negyedes fejedelme, Annás és Kaifás főpapok idejében az Úr szózatot intézett Jánoshoz, Zakariás fiához a pusztában.

  S ő bejárta a Jordán egész vidékét, hirdette a bűnbánat keresztségét a bűnök bocsánatára, ahogy meg van írva Izajás próféta beszédeinek könyvében: ,,A pusztába kiáltónak ez a szava: Készítsétek az Úr útját, egyengessétek ösvényeit. A völgyeket töltsétek fel, a hegyeket, halmokat hordjátok el. Ami görbe, legyen egyenessé, a göröngyös változzék sima úttá, és minden ember meglátja az Isten üdvösségét.''


ADVENTI KÉSZÜLET AZ IRGALMASSÁG ÉVÉBEN

„A Szentlélek, aki a hívők lépteit vezeti, hogy együttműködjenek Krisztus üdvözítő művével, legyen Isten népének vezére és támasza, segítsen szemlélnünk az irgalmasság arcát.”

A napi gondolatok Ferenc pápa Misericordiae Vultus kezdetű, az Irgalmasság Évét meghirdető bullájából valók. A napi szentírási részek az Adoremusban, a www.evangelium.katolikus.hu vagy a www.evangelium365.hu címen megtalálhatók.

 

ADVENT 
2.

VASÁR-NAPJA

 

A Szentírásban az irgalmasság kulcsfogalom annak kifejezésére, hogy Isten hogyan bánik velünk. Ő nem csupán beszél a szeretetéről, hanem láthatóvá és tapinthatóvá is teszi. A szeretet soha nem maradhat elvont kifejezés.

Adakozom a Kárpátalján élők tüzelőjének megvásárlására.

12.07. hétfő

Az isteni irgalmasság nem a gyöngeség, mint inkább Isten mindenhatóságának a jele. …Isten az emberi történelemben mindig jelenvalónak, közelinek, gondoskodónak, szentnek és irgalmasnak mutatkozik.

Kérem a nyitottságot a mai nap találkozásaihoz.

12.08. kedd

Szeplőtelen fogantatás

Ez a liturgikus ünnep megmutatja Isten cselekvésmódját – történelmünk kezdetétől fogva. Ádám és Éva bűne után Isten nem akarta az emberiséget egyedül, a bűn hatalmában hagyni. Ezért gondolta el és akarta a szeretetben a szent és szeplőtelen Máriát, hogy az emberi nem Megváltójának édesanyja legyen.

Máriával együtt igent mondok az életre, melyet Isten teremt bennem.

12.09. szerda

 

Isten irgalmassága konkrét valóság, amellyel kinyilvánítja szeretetét, mely olyan, mint egy atyáé és anyáé, akik szívük mélyéig megindulnak gyermekeikért. Valóban állíthatjuk, hogy „szívbéli” szeretet.

Csöndet tartok: megpihenek, felüdülök az Ő szívbéli szeretetében.

12.10. csütörtök

 

Jézus személye nem más, mint az önmagát ingyenesen odaajándékozó szeretet. A hozzá közeledő személyekkel valamiféle páratlan és megismételhetetlen kapcsolatban áll.

Hogyan tudnám ma önmagamat odaajándékozni?

12.11. péntek

 

A csodajelek, amelyeket elsősorban a bűnösökkel, a szegényekkel, a kirekesztettekkel, betegekkel és szenvedőkkel visz véghez, az irgalmasságról beszélnek. Benne minden az irgalmasságról szól; benne nincs semmi együtt érzés nélkül.

Ma lemondok valamiről, hogy növekedjék ebben a nemzedékben Isten Országa.

12.12. szombat

Talán régóta megfeledkeztünk arról, hogy megmutassuk és járjuk az irgalmasság útját. Egyfelől a kísértés, hogy mindig és csakis az igazságosságot keressük, elfeledtette velünk, hogy az irgalmasság az első, szükséges és kihagyhatatlan lépés.

Ma igyekszem jobban szeretni azt, akit nehéz. Talán így megláthatlak és örvendhetek barátságodnak.

 

A Boldogságos Szűz Mária szeplőtelen fogantatása

 december 8. 

Mi és ki irányítja életünket? Minek van a legnagyobb befolyása életvitelünkre? Kinek a tanácsait, útmutatásait fogadjuk el? Érdemes megfontolnunk ezen adventi kérdéseket. Ha ki vagyok szolgáltatva benső vívódásaimnak, ha erős vagy éppen gyenge emberi akaratom sodrásának engedek, vagy ha érzéseim könnyedén felülkerekednek értelmem döntésein, akkor aligha fogom elérni azt a célt, megvalósítani azt a feladatot, amit Isten szán nekem. Nem térhetek le a lelki növekedés útjáról, mert Isten azt várja tőlem, hogy szüntelenül ezen járjak. Különben életem céltalanná válik, úgy érzem, hogy semmilyen szerepem nincs e világban, nem tartom fontosnak, hogy jót tegyek másokkal, s nem üdvösségem lesz legfőbb célom. Bár tudnék jót tenni a környezetemben élőkkel, de elmulasztom ennek lehetőségét. Egyik oldalról nézve személyes kudarc ez, más szempontból pedig az isteni terv meghiúsulása velem kapcsolatban. 

De van más út számomra, amely utat Szűz Mária életpéldája világít meg, akinek szeplőtelen fogantatását ünnepeljük a mai napon. Emberi életének első pillanatától, azaz fogantatásától kezdve átjárta őt az isteni kegyelem, s a döntő pillanatban, amikor az angyal által értesült arról, hogy Isten őt választotta ki arra, hogy a Megváltó anyja legyen, ő teljes emberségével, akaratával és értelmével beleegyezett Isten akaratába, elfogadta azt. Példája segítsen, hogy ki tudjam mondani a feltétel nélküli „igen”-t Isten akaratára. 


Imádság: 

Legszentebb Szűz, aki habozás nélkül átadtad magad a Mindenhatónak, hogy megvalósíthassa a megváltás tervét, önts bizalmat a fiatalok szívébe, hogy mindig legyenek olyan buzgó pásztorok, akik a keresztény népet az élet útján vezetik, és olyan megszentelt lelkek, akik a tisztaság, a szegénység és az engedelmesség által tanúskodnak feltámadott Fiad felszabadító jelenlétéről.

Ámen. 

Szent II. János Pál pápa 

 

MISÉK  DECEMBER  07  –  DECEMBER  13

08. Kedd:      500  Vér József halálának 28. évfordulójára, valamint szülei lelki üdvéért;

11. Péntek:    500   Jókai utcai lakosok élő és elhunyt tagjaiért;

12. Szombat: 1700  László János halálának 10. évfordulójára, valamint szülei és nagyszülei lelki üdvéért;

13. Vasárnap:  930 Csatlós János és felesége Gedei Erzsébet lelki üdvéért;

      ADVENT 3. VASÁRNAPJA

__________________________________________________________________                     

Gyónási lehetőség vasárnap a szentmise előtt.
__________________________________________________________________

Ma elsővasárnap – szentségimádás.
__________________________________________________________________

Adventben minden kedden és pénteken hajnali 5.00 órakor vannak "roráte" szentmisék, előtte fél órával gyónási lehetőség. Szombaton továbbra is 17.00 órakor kezdődik a szentmise.
__________________________________________________________________

Hittanos gyerekek elkezdték a betlehemezést, kérjük, fogadják jó szívvel a betlehemezőket! Adományaikat továbbra is az Ipolytölgyesi Szent Erzsébet Szeretetotthon lakóinak küldjük el. Az ő nevükben is hálásan köszönjük minden adakozó nagylelkűségét!
__________________________________________________________________

16-án /szerdán 8 órától plébánosunk meglátogatja azokat a testvéreinket, akik szeretnének gyónni, áldozni. Jelentkezni a sekrestyében lehet.
__________________________________________________________________

19-én /szombat/ 9 órakor kérjük férfi híveinket, hogy segítsenek a fenyőfák beviteléhez a templomba, ezt követően kérjük az asszonyok segítségét a takarításhoz.
__________________________________________________________________

Előre jelezzük, hogy 19-én, szombaton este 17.00 órakor kezdődő adventi lelkigyakorlatos szentmisénk, mely felkészülésünk Karácsony ünnepére.

Szentmise előtt egy órával szentgyónásunkat is lehetőségünk lesz elvégezni.

Plébánia irodai nyitvatartása

Hétfő: -
Kedd: 16:00-17:40
Szerda: -
Csütörtök:  -
Péntek: -

 

Miserend

Kedd: 18:00 óra
Péntek: 18:00 óra
Szombat: 18:30 óra
Vasárnap:  11:00 óra

Elérhetőség

Kozsuch Zsolt Tel.: 06/30/434-9237

Szentmiséket továbbra is a sekrestyében lehet íratni.

Temetéssel kapcsolatos ügyintézés: Konczné Marika 06-30-422-7364
info@kokaiplebania.hu


2243 Kóka, Kossuth Lajos u. 63.

 
© 2024 Kókai Egyházközség honlapja