Templomi Hírlevél 2015. október 18.

A KÓKAI RÓMAI KATOLIKUS PLÉBÁNIA ÉS A
SZENT MÁTÉ ALAPÍTVÁNY KIADVÁNYA
2243 Kóka, Kossuth Lajos u. 63. Tel.: 29/ 428 – 146
Konczné Marika: 29/800 – 157; 06/30/ 422 – 7364
____________________________________________________

2015. október 18. Évközi 29. vasárnap XIII. évf. 42. szám
______________________________________________

Zsoltár válasz

 „Kegyes szemed legyen rajtunk, - tebenned van bizodalmunk.”
____________________________________________________


SZENTLECKE: Zsid 4, 14-16 

Járuljunk bizalommal a kegyelmet adó Istenhez!

  Testvéreim! Mivel olyan kiváló főpapunk van, aki áthatolt az egeken Jézus, az Isten Fia, -- ezért legyünk állhatatosak a hitvallásban. A mi főpapunk ugyanis nem olyan, hogy ne tudna együtt érezni gyöngeségeinkkel, hanem olyan, aki hozzánk hasonlóan mindenben kísértést szenvedett, a bűntől azonban mentes maradt.

  Járuljunk tehát bizalommal a kegyelem trónjához, hogy irgalmat találjunk és kegyelmet kapjunk, amikor segítségre szorulunk.


EVANGÉLIUM:
Mk 10, 35-45 

Az Emberfia azért jött, hogy szolgáljon,és életét adja váltságul üdvösségünkért.

  Abban az időben:

  Zebedeus fiai, Jakab és János odamentek Jézushoz, és ezt mondták: ,,Mester, szeretnénk, ha megtennéd nekünk, amit kérünk.''

  Ő megkérdezte: ,,Mit kívántok, mit tegyek nektek?''

  Ezt felelték: ,,Add meg nekünk, hogy egyikünk a jobbodon, másikunk a bal oldaladon üljön a te dicsőségedben.''

  Jézus így válaszolt: ,,Nem tudjátok, mit kértek. Tudtok-e inni a kehelyből, amelyből én iszom, vagy meg tudtok-e keresztelkedni a keresztséggel, amellyel én megkeresztelkedem?''

Azt felelték: ,,Meg tudjuk tenni!''

  Jézus így folytatta: ,,A kehelyből, amelyből én iszom, ti is inni fogtok, s a keresztséggel, amellyel megkeresztelkedem, ti is megkeresztelkedtek. De hogy a jobb és bal oldalamon ki üljön, azt nem én döntöm el. Az a hely azokat illeti, akiknek készült.''

  Amikor a többi tíz ezt hallotta, megnehezteltek Jakabra és Jánosra. Ezért Jézus odahívta őket magához, és így szólt hozzájuk:

  ,,Tudjátok, hogy akiket a világ urainak tartanak, azok zsarnokoskodnak a népeken, és vezető embereik éreztetik velük hatalmukat. De közöttetek ez ne így legyen. Ha valaki közületek ki akar tűnni, legyen a szolgátok, és ha valaki közületek első akar lenni, legyen mindenkinek a szolgája. Hisz az Emberfia nem azért jött, hogy szolgáljanak neki, hanem hogy ő szolgáljon, és életét adja váltságul sokakért.''


Hol van az öröm forrása?
 

Lelke mélyén az ember el nem múló örömre vágyik. Amikor ennek forrását keresi, Valakire talál. Ha ez a Valaki ember, akkor valamiért rendszerint csalódik. Ha tovább keres, Krisztusra találhat, mint Szent Pál, és sokan mások.

Ajándék! Annyira szép ez a gondolat: minden, ami van a Földön, minden Isten ajándéka. A szép kék ég, a két kezünk, az élet maga, minden – minden Isten ajándéka.

Olyan jó ezzel a hittel nézni a körülöttünk lévő dolgokat, személyeket, mindent. Végül is, lehetne fekete és fehér a világunk, mint a régi televíziókban, akkoriban úgy is megértettük a filmeket. De milyen szép, hogy Isten irántunk való túláradó szeretetében, megajándékozott a színek világával.

És gondoltál az ízekre? Végül is lehetne csupán két – háromféle íz: - "saláta és retek, osszátok be!" - mondhatta volna az Isten. Ha te elmész valahova látogatóba, és ott hatfogásos ebéddel várnak, az egyet jelent azzal, hogy fontos vagy nekik, szeretnek téged. A mi Urunk Istenünk, hányféle gyümölccsel, zöldséggel, ízzel fogadott születésedkor? Nincs az autónál vaníliás meg kakaós üzemanyag, egyetlen fajta üzemanyag van, és az autó milyen jól megvan vele! Túláradó szeretetében elhalmoz a Teremtőnk ajándékaival, azt akarja, hogy jól érezzük magunkat ezen a földön. Maga a lét is ajándék szeretetből!

Aztán ott vagy te magad: Csodáld meg a kezedet, ahogy fogsz, vagy simogatsz, ahogy kenyeret szelsz, írsz, vagy keményen dolgozol. Kezed, Isten szép ajándéka. A lábad, melyen jársz, szaladsz, futballozol, és úszni is tudsz vele, ajándék, ingyen kaptad. A szíved! Egyik gyermekemnek születési rendellenessége volt az egyik szívbillentyűjével. A sikeres műtét két és félmillió forintba került. Az én szívem, mind a négy billentyű, szépen csendben dolgozik negyvenhét éve, csak a négy billentyű tíz millió forint. Ajándék, semmit sem adtam érte. Olyan jó dolog azt tudni, hogy amikor még meg sem születtél, akkor Isten kiválasztott egy lányt vagy egy fiút, és elkezdte formálni, alakítani, szépíteni, hogy neked adja, ajándékba. Igazából Isten teremthette volna valamennyiünket ugyanarra a kaptafára. Vagy csinálhatott volna 2-4 kaptafát: egy szőkét, egy barnát, egy feketét. Minek komplikálni? De minden ember más. Mindenki a maga módján egyetlen, és csodaszép. Isten így látta jónak, nagylelkűségében, legyen áldott az Õ jósága. A bőség gazdagsága!

Jó dolog ajándékot kapni!? Olyan jó dolog úgy nézni a másikra, hogy ő számomra Isten ajándéka, áldása, simogatása. Isten nagyon szeretne téged boldoggá tenni, és ezért megajándékoz a kedveseddel, menyasszonyoddal, feleségeddel. Isten legcsodálatosabb ajándéka a te kedvesed, menyasszonyod, vőlegényed, ki elfogad, értékel, és boldoggá tesz.

Persze fontos tudni, hogy nemcsak a másik ajándék számomra, hanem én is ajándék vagyok számára. Ülj le, és tudatosan érezd magad ajándéknak, áldásnak. Isten annyira szereti a te kedvesedet, annyira akarja az ő boldogságát, hogy megteremtett téged. Te vagy a válasz a társad kérdéseire, értelme a reggeli kelésének, munkájának. A te simogatásod, Isten hálája jóságáért, becsületes tiszta életéért. Üljél le a szobádba, és éld át ezt az érzést. Te nem egy sodródó falevél vagy, egy értelmetlen seb ezen a földön, hanem áldás és ajándék.

Gondolkozz el, vajon a léted valóban Isten áldása a másik számára? Tedd fel a kérdést: - Valóban ajándék vagyok a másik számára? Ez a mai napom, ez a mondat, amit mondtam, ez simogatás volt? Egy kedves ölelés? Áldás? Gyógyír a másik sebére? Meleg tavaszi eső, napfény, mely virágbomlásra indítja a társamban a félénk rügyeket?" Egészen biztos Isten senkit nem azért teremtett, hogy átok legyen, nehézség, vagy keserves botrány ezen a földön. Az Úr azt szeretné, hogy mindannyian a magunk módján családunk, népünk, nemzetünk, egyházunk számára az ő áldása, ajándéka, szeretetének a jelei legyünk. Legyél azzá, amiért születtél, merd vállalni önmagad, és boldog leszel!

Csaba testvér  - Forrás: Bőjte Csaba


KÉRÉS

J.F.v.Eichendorff után németből
Összetört, amit akartam. 
Nem nyílik panaszra ajkam, 
Uram, csendben vagyok. 
De most... adj erőt, segíts rajtam: 
hordozni... amit nem akarok. 

Túrmezei Erzsébet 

 
OTTHONOM

Otthonom a templom.
Ajtaján belépve mindig hazaérek.
Ismerősen csendül fülemben az ének.
Mintha minden hangja simogatás lenne!
Égi Atyám keze simogat meg benne.
Megterített asztal.
Éhező mellőle sose kel fel éhen.
Megelégedhetik mennyei kenyéren:
élet kenyerével, élet italával,
igében, szentségben Krisztussal magával.
Mesterem műhelye.
Azért keresem fel, hogy kezébe vegyen,
hogy régi emberből új emberré tegyen: 
hogy amíg templomát látogatom híven, 
templommá formálja egész bűnös szívem.
Otthonom a templom.
Mennyei otthonom halvány földi mása,
drága tükörképe, szent hívogatása. 
Míg egykor mennyei hajlékod befogad,
köszönöm, Istenem, földi hajlékodat!

Túrmezei Erzsébet

 

MISÉK   OKTÓBER  19  –  OKTÓBER  25

20. Kedd:      1900  Dózsa György utcai lakosok élő és elhunyt tagjaiért;

23. Péntek:     800   Szalontai János és felesége Szabó Mária lelki üdvéért;

24. Szombat: 1900 Szabó Józsefné Szűcs Mária halálának 1. évfordulójára, valamint  férje Szabó József lelki üdvéért;

25. Vasárnap:  930   Szabó József és felesége Fecske Margit, valamint fiuk  István 

                            és a Szalga, Németh család elhunytjaiért;

                            Sípos János halálának 1. évfordulójára, Ruzsák Lajos és felesége Ruzsák Anna lelki üdvéért,

                            valamint hálából;

_____________________________________________________________________

Gyónási lehetőség vasárnap a szentmise előtt.
_____________________________________________________________________

Keddenként a szentmise után szentségimádást tartunk.
_____________________________________________________________________

Az októberi ájtatosságok a szentmisék előtt fél órával kezdődnek.
_____________________________________________________________________

Ma:  - missziós vasárnap, országos gyűjtés lesz a missziók javára,

            - 15 órakor Kongregációs imaóra lesz.
_____________________________________________________________________

23-án reggel 8 órakor lesz szentmise.
_____________________________________________________________________

Idénoktóber 25-én vasárnap hajnalban lesz az óraigazítás, ekkor kezdődik a téli időszámítás. Az órákat hivatalosan október 25-én vasárnap hajnali három órakor egy órával állítják vissza hajnali kettő órára. Azesti szentmisék szokásaink szerint 17.00 órakor kezdődnek.
_____________________________________________________________________

November 01-én, Mindenszentek napján (vasárnap) délelőtt szokott időben 9.30 órakor kezdődik a szentmise a templomban, és 13.15 órától kezdődnek a sírszentelések.

Aki szerettei sírját meg szeretné szenteltetni, kérjük, jelezze a sekrestyében (2.000.-Ft).

Halottak napján, 02-án (hétfőn) reggel 8 órakor lesz szentmise a templomban.
_____________________________________________________________________

Hagyományainkhoz hűen ez évben is november 22-én a szentmise keretében megünnepeljük a jubiláló házaspárokat. Kérjük azon hívek jelentkezését, akik 2015 évben ünneplik házasság kötésük 25-30-35-40-45-50-55-60. évfordulóját, és nem Kókán kötöttek házasságot.

Jelentkezni: 2015. november 08-ig Gyenes Rafaelné (este:428-177; 06/20/256-4067).
_____________________________________________________________________

Megkereszteltük:

            Lantos Gyula és Maróti Henrietta: Csanád nevű gyermekét;

            Sárközi Antal és Rácz Barbara: Nelli Maja Nevű gyermekét;

            Décsi László és Sárközi Diána: Viktor Antal nevű gyermekét;

Plébánia irodai nyitvatartása

Hétfő: -
Kedd: 16:00-17:40
Szerda: -
Csütörtök:  -
Péntek: -

 

Miserend

Kedd: 18:00 óra
Péntek: 18:00 óra
Szombat: 18:30 óra
Vasárnap:  11:00 óra

Elérhetőség

Kozsuch Zsolt Tel.: 06/30/434-9237

Szentmiséket továbbra is a sekrestyében lehet íratni.

Temetéssel kapcsolatos ügyintézés: Konczné Marika 06-30-422-7364
info@kokaiplebania.hu


2243 Kóka, Kossuth Lajos u. 63.

 
© 2024 Kókai Egyházközség honlapja