Szent Margit kápolna felújítása - 2022


Tisztelt Egyházközség/ Lakosság!

 

Tájékoztatom Önöket, hogy a 2021. évben egyházközségünk nyertes pályázatot nyújtott be, amely a Szent Margit kápolna felújítására irányult. A Magyar Kormány vissza nem térítendő támogatásával (15.000.000 Ft.) a kápolna szerkezeti, statikai megerősítését –pontosabban az összeomlástól történő megóvását- sikerült végrehajtanunk. A kápolna falán jelentkező repedések laikusként is jól láthatóan
 bizonyították a sürgős beavatkozás szükségességét. A statikai szakvélemény egyértelműen rámutatott, hogy bizony csak pár év választott el bennünket attól, hogy a műemléki védettséget élvező épület életveszélyessé váljon, illetve a teljes károsodás bekövetkezzen.

Hála az Istennek, hogy még időben kaptunk támogatást a munkálatok elvégzésére, mert bizony önerőből nem lett volna esély a felújítás költségeinek fedezésére. A Magyar Kormány a kifizetéssel, illetve a pályázati összeg felhasználásának ellenőrzésével a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-t bízta meg.

Sajnos üröm az örömben, hogy a felújítás idejére pont egy olyan gazdasági helyzet alakult ki, amely miatt a tervezett munkálatokból csak bizonyos részt tudtunk megvalósítani. Az építőanyag árak durva emelkedése miatt már nem tudtuk megrendelni és kivitelezni a külső és belső homlokzat felújítását, az elektromos hálózat felújítását, viszont meg tudtuk menteni magát az épületet és ez bizony nagy örömre ad okot.

 

Nagy vonalakban az elvégzett munkák a következők:

  • Az épület statikai megerősítése, melybe leginkább az alapok vasbetonnal történő megerősítése, valamint a falrepedések megállítása és rögzítése a legjelentősebb és legszükségesebb kivitelezési feladat
  • A rossz vízelvezetési adottságok terepmunkával történő javítása
  • A torony ablakainak cseréje
  • Az ereszcsatorna javítása
  • A kápolna bejárata előtti tér, valamint a megközelítési út akadálymentesítése és igényes kialakítása

A munkálatok jelenleg befejeződtek és az elszámolási kötelezettségünk végrehajtása van folyamatban.

 

Dicsőség és hála a mi Urunknak, Istenünknek, hogy a Szent Margit kápolna pusztulását elkerülhettük, azonban feltétlenül meg kell jegyeznem, hogy a Magyar Kormány támogatása mellett köszönet illeti Papp Pétert, Tóth Istvánt, Schwart Józsefet, akik munkájukkal és esetenként adományokkal/felajánlásokkal is támogatták a felújítás megvalósítását.

Plébánia irodai nyitvatartása

Hétfő: -
Kedd: 16:00-17:40
Szerda: -
Csütörtök:  -
Péntek: -

 

Miserend

Kedd: 18:00 óra
Péntek: 18:00 óra
Szombat: 18:30 óra
Vasárnap:  11:00 óra

Elérhetőség

Kozsuch Zsolt Tel.: 06/30/434-9237

Szentmiséket továbbra is a sekrestyében lehet íratni.

Temetéssel kapcsolatos ügyintézés: Konczné Marika 06-30-422-7364
info@kokaiplebania.hu


2243 Kóka, Kossuth Lajos u. 63.

 
© 2024 Kókai Egyházközség honlapja