SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK

A KÓKAI SZENT MÁTÉ PLÉBÁNIA OLDALÁN!

 

 

"Tegyetek tanítvánnyá minden népet!"

 

 

 

A Kókai Római Katolikus Plébánia és a
Szent Máté Alapítvány kiadványa
2243 Kóka, Kossuth Lajos u. 63. 
www.kokaiplebania.hu 
Miklós Zalán atya Tel.: 06/30/329-9413
Rada Anna: Tel.: 06/30/619-7529
_____________________________________________________

2020. szeptember 06. Évközi 23. vasárnap XVIII. évf. 36. szám
_______________________________________________

Zsoltár válasz:

 „Bár hallgatnátok ma Isten szavára: - ,,Népem, ne légy kemény szívű.''
______________________________________________


SZENTLECKE:
Róm 13, 8-10

A törvény teljessége a szeretet.

  Testvéreim! Ne tartozzatok senkinek semmivel, csak kölcsönös szeretettel! Mert aki a másikat szereti, teljesíti a többi parancsot is. Hiszen a parancsok: ,,Ne ölj, ne törj házasságot, ne lopj, a másét ne kívánd'', és ami egyéb parancs még van, ebben az egyben foglalható össze: ,,Szeresd felebarátodat, mint önmagadat!''

  A szeretet nem tesz rosszat felebarátjának, mert a törvény teljessége a szeretet.


EVANGÉLIUM:
Mt 18, 15-20

Ha hallgat rád, megnyerted testvéredet.

    Abban az időben: Jézus így szólt apostolaihoz:

  ,,Ha testvéred vétkezik ellened, menj és figyelmeztesd őt négyszemközt. Ha hallgat rád, megnyerted testvéredet. Ha azonban nem hallgat rád, vigyél magaddal egy vagy két társat, hogy »kettőnek a tanúbizonysága vagy háromé tanúsítsa a dolgot. Ha rájuk sem hallgat, mondd meg a hívek közösségének. Ha a hívek közösségére sem hallgat, vedd úgy, mintha pogány volna vagy vámos.

  Bizony mondom nektek: Amit megköttök a földön, meg lesz kötve a mennyben is; és amit feloldotok a földön, fel lesz oldva a mennyben is.

  És bizony mondom nektek: Ha ketten közületek valamiben egyetértenek a földön és úgy kérik, megkapják azt mennyei Atyámtól. Mert ahol ketten vagy hárman összejönnek az én nevemben, ott vagyok közöttük.''

 

Az alábbiakban Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató írását publikáljuk a munka- és tanévkezdés idején.

Nyár van és meleg, ahogy ilyenkor lenni szokott. Pihenünk, ahogyan lehet. Közeledik az ősz és vele az iskolaév, ahogy eddig mindig. Ám ha erről bárhol szó esik, előre megjósolható a folytatás: „De mi lesz? Hogyan indul majd a tanév? Ki tudja? Jaj, ez a bizonytalanság!” És csak panaszkodunk. Pedig tudjuk: elkezdődik, ahogy máskor is. „Jó, jó, de hogyan folytatódik? Mi lesz, ha megint? Mi lesz, ha mégis? És ha mégsem?”

  • Miért, tavaly tudtad, mi lesz? És ha igen, akkor tényleg úgy volt? Szeretjük a bizonyosságot, pedig tapasztalhattuk már, hogy semmi nem biztos, csak a változás. Ami él, az változik.

Mintha fordítva élnénk – sóhajt fel Pilinszky. Azt akarjuk látni, hogy a világ kézben tartható, kiszámítható. Pedig sohasem volt az, legfeljebb csak ideig-óráig tűnt úgy, mintha ilyen lenne. Fordítva van! „A valóság a lélek, az illúzió a világ. Rettenetes, hogy mi fordítva élünk. Ténynek vesszük a világot, mivel merevebb, közönyösebb és »tényszerűbb«. Holott csak formája a rugalmas léleknek, mint pohár víznek a pohár.” Tehát a világ, amire panaszkodunk, csupán formája a léleknek. Keressük meg benne a rugalmas lelket.

  • Persze nem árt ébernek maradnunk, mert nem minden változás jelent egyúttal növekedést is, és nem minden mozgás tart előrefelé, sőt nem is mindegyik vezet el a célunkhoz. Ez az igazi kihívás! A lelkek megkülönböztetése.

Az ember egyik legnagyobb ajándéka a változáshoz való alkalmazkodás lehetősége. Tudunk dönteni, és dönthetünk is. Mert a körülmény csak a pohár, ami a rugalmas lelket körülveszi. A tényeket nem mindig tudjuk befolyásolni, de a hozzáállásunkat megválaszthatjuk. Biológiai törvényszerűség ez, amit Darwin így foglalt össze: „Nem a legerősebb marad életben, nem is a legokosabb, hanem az, aki a legfogékonyabb a változásokra.”

  • „Az élet olyan, mint a biciklizés. Ha meg akarod tartani az egyensúlyt, mozgásban kell maradnod”

Mivel kell megküzdenünk?

Először bizonyára saját magunkkal. És azzal, hogy az elengedéssel veszteség is jár. Szabad meggyászolni, amit elveszítünk, de el kell tudni fogadni a veszteséget. Csak akkor kezdődik a feltámadás. Ismerjük ezeket a bölcsességeket is: az elhaló búzaszemről szóló tanítást, a „nagypéntek nélkül nincs húsvét”, „a kereszt felemel” kifejezéseket.

  • Itt az alkalom, hogy a nehézségeket elegánsan elfogadjuk, és apró lépésenként megküzdjünk az éppen aktuális helyzettel.

A jelenben maradni: nagy erő kell ehhez. Nem könnyű elérni, hogy mindig csak egy dologra koncentráljak. A levélre, amit éppen írok, a levesre, amit főzök, az emberre, akivel néhány szót váltok, a Szűzanyára, akihez röviden fohászkodom.

Mit kell megőriznünk?

A kapcsolatokat. Úgy, ahogyan Péter, amikor a vízen járt. Legalább a szemkontaktust és a karnyújtásnyi távolságot tartsuk meg. Egymással és az égiekkel.

Biztosan megvalósítható, hogy időnként találkozzunk a számunkra legfontosabb emberekkel. Ha egészségesek vagyunk, tegyük meg a szükséges óvintézkedéseket, és keressük meg egymást. Ha nem járhatnának iskolába a gyermekeink, akkor néhány barátból, osztálytársból alakítsunk kis tanulócsoportot.

  • Ne higgyük el, hogy egyedül is jól boldogulunk. És őrizzük a kapcsolatot azzal, aki a viharos tengeren is karnyújtásnyira van tőlünk.

Keressük a tekintetét, hívjuk segítségül együtt és egyedül is, ha úgy érezzük, hogy elsodor bennünket az ár. Bízzunk benne. „Amikor beszállt a bárkába, a szél nyomban elült.” (Mt 14,32) A világ csak „formája a rugalmas léleknek, mint a pohár víznek a pohár.” „Ha vízen kelsz át, én veled vagyok, és ha folyókon, azok nem sodornak el.” (Ézs 43,2)

Forrás: https://www.magyarkurir.hu/

 

Bízzatok az Úrban, és igyekezzetek tervei részeseivé válni, elfogadva, hogy megváltása az elképzeléseinkhez képest más utakon keresztül is elérhet hozzánk.

Ferenc pápa 

SZENTMISÉK SZEPTEMBER 07 – SZEPTEMBER 13

08. Kedd: 18:00 Hálából a Szűzanyához;

11. Péntek: 18:00 Mária nevű testvéreinkért;

12. Szombat: 18:30 László Mátyás, Samu Lajosné Lantos Anna és Koncz Rafael lelki üdvéért;

13. Vasárnap: 9:00 Juhász Béla (halálának 17. évfordulóján) és a

                            Juhász család elhunytjainak lelki üdvéért;
______________________________________________________

Egyházunk új tagja:

                Losánszki Péter és Harmati Barbara: Helga nevű gyermeke;

52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus
 nap
 óra
 perc
 másodperc

    Ahogyan mi látjuk

    Egyházközségünk életében vagy a nagyvilágban történt események beszámolói, kommentárjai.

    Hírlevelek

    Hétről hétre nyomtatott formában is megjelenő, Egyházközségünk hirdetményeit tartalmazó hírlevél.

    Gondolatok, imák, prédikációk

    Gondolatok, imák, prédikációk írott és hanganyag formájában.

Bepillantás egyházközségünk életébe

2020 Gyerek Táb...
Keresztút
Zalán atya kösz...
2020 Gyerek Táb...
Fallóskút 2012....

Plébánia irodai nyitvatartása

Hétfő: -
Kedd: 16:00-17:40
Szerda: -
Csütörtök:  -
Péntek: -

 

Miserend

Kedd: 18:00 óra
Péntek: 18:00 óra
Szombat: 18:30 óra
Vasárnap:  11:00 óra

Elérhetőség

Kozsuch Zsolt Tel.: 06/30/434-9237

Szentmiséket továbbra is a sekrestyében lehet íratni.

Temetéssel kapcsolatos ügyintézés: Konczné Marika 06-30-422-7364
info@kokaiplebania.hu


2243 Kóka, Kossuth Lajos u. 63.

 
© 2024 Kókai Egyházközség honlapja