SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK

A KÓKAI SZENT MÁTÉ PLÉBÁNIA OLDALÁN!

 

 

"Tegyetek tanítvánnyá minden népet!"

 

 

 

A Kókai Római Katolikus Plébánia és a
Szent Máté Alapítvány kiadványa
2243 Kóka, Kossuth Lajos u. 63. 
www.kokaiplebania.hu 
Miklós Zalán atya Tel.: 06/30/329-9413
Rada Anna: Tel.: 06/30/619-7529
_____________________________________________________

2020. július 19. Évközi 16. vasárnap XVIII. évf. 29. szám
_______________________________________________

Zsoltár válasz:

„Urunk, édes Istenünk, - mennyire jó vagy hozzánk!"
______________________________________________

EVANGÉLIUM: Mt 13,24-43

  Abban az időben:

  Jézus egy másik példabeszédet is mondott a tömegnek: ,,A mennyek országa olyan, mint amikor egy ember jó magot vetett a földjébe. Míg az emberek aludtak, jött az ellenség, konkolyt vetett a búza közé, és elment. Amikor a vetés kikelt és kalászba szökkent, felütötte fejét a konkoly is. Akkor a szolgák odamentek a gazdához, és megkérdezték:

»Uram, te ugye jó magot vetettél a földedbe? Honnét került hát bele a konkoly?'' Az így válaszolt: ,,Ellenséges ember műve ez.'' A szolgák erre megkérdezték: ,,Akarod-e, hogy elmenjünk és kiszedjük belőle?'' Ő azonban így felelt: ,,Nem, nehogy a búzát is kitépjétek, amikor a konkolyt kiszeditek! Hagyjátok, hadd nőjön az aratásig mindkettő. Aratáskor majd megmondom az aratóknak: Előbb a konkolyt gyűjtsétek össze, kössétek kévébe, hogy elégessük, a búzát pedig hordjátok a magtáramba!'' Azután egy másik példabeszédet is mondott nekik: ,,A mennyek országa olyan, mint a mustármag, amelyet egy ember elvetett a földjébe. Bár kisebb ez minden más magnál, mégis, amikor felnő, nagyobb minden veteménynél. Fává terebélyesedik, úgyhogy jönnek az ég madarai és ágai között fészket raknak.'' Végül ezt a példabeszédet mondta nekik: ,,A mennyek országa olyan, mint a kovász, amelyet fog az asszony, belekever három véka lisztbe, és az egész megkel tőle.''

  Mindezt példabeszédekben mondta el Jézus a sokaságnak, és példabeszéd nélkül nem mondott nekik semmit, hogy beteljesedjék, amit a próféta mondott:

     Példabeszédekre nyitom ajkamat,

     s hirdetem, mi rejtve volt a világ kezdetétől.

  Akkor elbocsátotta a tömeget, és hazament. Tanítványai pedig odajárultak hozzá és kérték: ,,Magyarázd meg nekünk a szántóföldről és a konkolyról szóló példabeszédet!'' Erre ő ezekkel a szavakkal válaszolt:

  ,,Aki a jó magot veti, az az Emberfia. A szántóföld a világ, a jó mag az ország fiai, a konkoly pedig a gonosz fiai. Az ellenség, aki ezeket elveti -- az ördög. Az aratás a világ vége, az aratók pedig az angyalok. Ahogy a konkolyt összeszedik és tűzre vetve elégetik, úgy lesz a világ végén is. Az Emberfia elküldi angyalait, hogy szedjék össze országában mindazt, ami botrányos, és minden törvényszegőt. Ezeket tüzes kemencébe vetik, ott sírás lesz és fogcsikorgatás. Az igazak pedig mint a nap, ragyogni fognak Atyjuk országában.

  Akinek van füle, hallja meg!''

 

HOGYAN NE RONTSD EL! Gondolatok az élethez. 2.

         A következő állomás során az ember lelkiismeretében elkezd tompulni, megzavarodik az értékítélete. Míg korábban kristálytisztán látta az értékeket, hirtelen elkezd tanakodni, hogy a jó nem is olyan jó, vagy éppen a rossz nem is annyira fekete.

         Ez azért veszélyes, mert nem igaz a mondás, hogy alkalom szüli a tolvajt. A bűn már előtte eldől, ha belül már nem tartom feltétlenül rossznak. Ez a banánhéj a lejtőn. Ha fejben elkezdjük mondogatni, hogy nem is olyan jó dolog a hűség vagy a házassági eskü, fel is adjuk fejben, s utána könnyebben lépünk a rossz útra.

         Ezt követi egy váltási kényszer, amikor már sokminden kezd összeomlani: elszakadunk a közösségünktől, kapkodunk, szaladunk, belül kezdünk összeomlani; érezzük, hogy ebből már elég.

Néha csendes elmélkedés, néha egy nagy jel, például egy baleset során érezzük, hogy nem jó irányba tartunk. Az a szerencsés, ha csak majdnem történtek bajok, és észbe kapunk. Ha valaki körülöttünk váltani akar, azt nagyon kell tisztelni, és segíteni kell. Félre kell tenni saját sérelmeinket és menteni a menthetőt.  Azonban nagyon nehéz váltani, mert ekkor már a lejtőn lefelé száguldunk.

Még semmi bajunk, és bár tudjuk, hogy mi lesz a vége, de ha kiugrunk, megsérülhetünk. De a sebeket fel kell vállalni, mert minél később váltunk, annál nagyobb árat kell fizetni.

Ilyenkor fontos feltenni a kérdést: ha így folytatom, akkor mi lesz a párkapcsolatomból, a közösségemből, a hitemből? Ha az a válasz, hogy el fog hagyni a szerelmem, tönkremegy az egészségem, stb., akkor váltani kell.  

         Téves szemlélet, hogy mindent ki kell próbálni és akkor majd kiderül, hogy hova vezet, hiszen próbáljunk csak meg belenyúlni a konnektorba! Sokkal jobb, ha a megelőzést választjuk, ha előre gondolkodunk!

         A következő fázisban, mikor már eltávolodtam a céljaimtól, a fontos dolgoktól, keresek valami pótlékot. Ez szinte bármi lehet, tanulás, sport, munkamánia, még egy látszólag ártalmatlan hobbi is, ami általában nem vesz el sok időt, de örömet ad, játékos, vidám, kicsit kiszakít a praktikus életből, összehoz másokkal. Pótlékként viszont a fontos dolgok helyébe lép, és túl sok örömet várok tőle, sok pénzt és időt teszek bele, elvisz a fő céljaitól. Ráadásul agyunk hátsó szegletében tudjuk, hogy ez hazugság, ami egy idő múlva kidurran, mint a lufi. Ezért ha érzem, ez nem ez az én utam, hagyjam. Merjem mindig a Jézus által mutatott, elénk élt utat követni.


SZENTMISÉK JÚLIUS 20 –  JÚLIUS  26

21. Kedd: 18:00 Családért, gyermekekért;

24. Péntek: 18:00 Major utcai lakosok élő és elhunyt tagjaiért;

25. Szombat: 18:30 Répás István és fia, valamint nagyszülők lelki üdvéért;

                             Tóth István lelki üdvéért, halálának 1.évfordulójára

                             szülei Tóth János és felesége Varró Mária,

                             valamint Virág József és felesége Paradicska Ágnes

                             és Farsang László lelki üdvéért;

                             Raj Rozália lelki üdvéért, (halálának 60. évf);

26. Vasárnap: 9:00 Hívekért; SZENTMISE A KÁPOLNÁBAN!!!!
______________________________________________________

GYŰJTÉS – Szabó Istvánné (Szalga Rózsika - Zöldfa utca) részére!!!
Sokan tudják már, hogy Szabó Istvánné (Szalga Rózsika) és családja háza beomlott, lakhatatlanná vált, ki kellett költözniük belőle. Az ő megsegítésükre indítunk gyűjtést, amit már többen szorgalmaztak és ajánlottak fel adományokat.

Mindent újra kell kezdjenek, egyéb támogatást nem kapnak, több nehézséggel néznek szemben, mindezt reménnyel és bizalommal.
Kérjük a hívek nagylelkű segítségét, támogatását!

Adományokat a hátul kihelyezett gyűjtőládába várjuk.
______________________________________________________

25-én: Közlekedési eszközök megáldása Szent Kristóf napján, a szentmise után.
______________________________________________________

Kedves Hívek! Az elmúlt alkalmakkor több félreértés, nehézség adódott a Szentségimádáson "maradás, mettől-meddig legyen, ki tud jönni és ki nem" gondolatok körül.

Szeretnénk ezt mindenki által átláthatóbbá és egyszerűbbé tenni.

Minden hónap végén kihelyezünk egy táblázatos papírt hátra. Kérünk mindenkit (vagy csoportot legalább egy névvel), írja fel a nevét, aki(k) vállalja a megadott időben a templomban maradást. Azon időponton(kon), amelyekre nem iratkoztak fel a Kedves Hívek - tehát a táblázat szerint nem lesz senki a Szentségimádáson, a templom zárva lesz.
______________________________________________________

Elhunytak:       Maszló György volt kókai lakos

                        Varró Ferenc Homok u. 31.

Adj Uram örök nyugodalmat nekik!

52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus
 nap
 óra
 perc
 másodperc

    Ahogyan mi látjuk

    Egyházközségünk életében vagy a nagyvilágban történt események beszámolói, kommentárjai.

    Hírlevelek

    Hétről hétre nyomtatott formában is megjelenő, Egyházközségünk hirdetményeit tartalmazó hírlevél.

    Gondolatok, imák, prédikációk

    Gondolatok, imák, prédikációk írott és hanganyag formájában.

Bepillantás egyházközségünk életébe

Úr napja 2014
Zalán atya és a...
2020 Gyerek Táb...
2019Husvet
2020 Gyerek Táb...

Plébánia irodai nyitvatartása

Hétfő: -
Kedd: 16:00-17:40
Szerda: -
Csütörtök:  -
Péntek: -

 

Miserend

Kedd: 18:00 óra
Péntek: 18:00 óra
Szombat: 18:30 óra
Vasárnap:  11:00 óra

Elérhetőség

Kozsuch Zsolt Tel.: 06/30/434-9237

Szentmiséket továbbra is a sekrestyében lehet íratni.

Temetéssel kapcsolatos ügyintézés: Konczné Marika 06-30-422-7364
info@kokaiplebania.hu


2243 Kóka, Kossuth Lajos u. 63.

 
© 2024 Kókai Egyházközség honlapja