SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK

A KÓKAI SZENT MÁTÉ PLÉBÁNIA OLDALÁN!

 

 

"Tegyetek tanítvánnyá minden népet!"

 

 

 

A Kókai Római Katolikus Plébánia és a
Szent Máté Alapítvány kiadványa
2243 Kóka, Kossuth Lajos u. 63. 
www.kokaiplebania.hu 
Miklós Zalán atya Tel.: 06/30/329-9413
Rada Anna: Tel.: 06/30/619-7529
______________________________________________________

2019. március 31. Nagyböjt 4. vasárnapja XVII. évf. 13. szám
___________________________________________________

Zsoltár válasz:

„Ízleljétek és lássátok, - milyen édes az Úr.”


EVANGÉLIUM
: Lk 15, 1-3. 11-32

A mennyei Atya megbocsát tékozló, fiának, ha őszintén megbánja bűneit.

  Azokban a napokban: Vámosok és bűnösök jöttek Jézushoz, hogy hallgassák őt. A farizeusok és az írástudók méltatlankodtak miatta. ,,Ez szóba áll bűnösökkel, sőt eszik is velük'' -- mondták. Jézus erre a következő példabeszédet mondta nekik:

  ,,Egy embernek két fia volt. A fiatalabbik egyszer így szólt apjához: Atyám, add ki nekem az örökség rám eső részét. Erre ő szétosztotta köztük vagyonát. Nem sokkal ezután a fiatalabbik összeszedte mindenét, és elment egy távoli országba. Ott léha életet élt, és eltékozolta vagyonát. Amikor mindenét elpazarolta, az országban nagy éhínség támadt, s őmaga is nélkülözni kezdett. Erre elment és elszegődött egy ottani gazdához. Az kiküldte a tanyájára, hogy őrizze a sertéseket. Szívesen megtöltötte volna gyomrát a sertések eledelével, de még abból sem adtak neki. Ekkor magába szállt: Atyám házában hány napszámos bővelkedik kenyérben -- mondta --, én meg itt éhen halok. Felkelek, atyámhoz megyek, és azt mondom neki: Atyám, vétkeztem az ég ellen és teellened. Arra már nem vagyok méltó, hogy fiadnak nevezz, csak béreseid közé fogadj be. Azonnal útra is kelt, és visszatért atyjához. Atyja már messziről meglátta, és megesett rajta a szíve. Eléje sietett, nyakába borult, és megcsókolta. Ekkor a fiú megszólalt: Atyám vétkeztem az ég ellen és teellened. Arra már nem vagyok méltó, hogy fiadnak nevezz. Az atya odaszólt a szolgáknak: »Hozzátok hamar a legdrágább ruhát, és adjátok rá. Húzzatok gyűrűt az ujjára és sarut a lábára. Vezessétek elő a hizlalt borjút, és vágjátok le. Együnk és vigadjunk, hisz fiam halott volt és életre kelt, elveszett és megkerült.«Erre vigadozni kezdtek. Az idősebbik fiú kint volt a mezőn. Amikor hazatérőben közeledett a házhoz, meghallotta a zeneszót és a táncot. Szólt az egyik szolgának, és megkérdezte, mi történt. Megjött az öcséd, és atyád levágatta a hizlalt borjút, mivel épségben visszakapta őt -- felelte a szolga. Erre az idősebbik fiú megharagudott, és nem akart bemenni. Ezért atyja kijött és kérlelni kezdte. De ő szemére vetette atyjának: Látod, én annyi éve szolgálok neked, és egyszer sem szegtem meg parancsodat. És te nekem még egy gödölyét sem adtál soha, hogy mulathassak egyet a barátaimmal. Most pedig, hogy ez a te fiad, aki vagyonodat rossz nőkre pazarolta, megjött, hizlalt borjút vágattál le neki. Ő erre azt mondta: Fiam, te mindig itt vagy velem, és mindenem a tied. De most úgy illett, hogy vigadjunk és örüljünk, mert ez a te öcséd meghalt és most életre kelt, elveszett és újra megkerült.''


Nagyböjti készület: 

 

Olvass!

Elmélkedj!

Cselekedj!

Április

01.

hétfő

Iz 65,17-21

Jn 4,43-54

E nyomor láttán az Egyház felkínálja szolgáló szeretetét, a diakóniát, hogy segítsen a szükségben, begyógyítsa ezeket a sebeket, amelyek

elcsúfítják az emberiség arcát.

 

Imádságomban megnyílok Isten szeretete felé.

Április

 02.

kedd

 

 

 

Ez 47,1-9.12

Jn 5,1-16

A szegényekben és a legutolsókban mi Krisztus arcát látjuk. Ha szeretjük és segítjük a szegényeket, akkor Krisztust szeretjük és szolgáljuk. Elkötelezettségünk arra is irányul, hogy a világban megszűnjön az emberi méltóság megsértése, a diszkrimináció és az erőszak, amelyek sok

esetben a nyomor igazi okai.

Kritizálás helyett ma a jót keresem mindenkiben: kimondom dicséretem,

köszönetem, elismerésem,

pletyka, megszólás helyett.

Április

 03.

szerda

 

Iz 49,8-15

Jn 5,17-30

Amikor a hatalom, a luxus és a pénz bálvánnyá válnak, akkor ezek előbbre valók lesznek az anyagi javak egyenlő elosztásánál. Ezért szükséges, hogy az emberek lelkiismerete az igazságosság, az egyenlőség, a józanság és a javak megosztása felé irányuljon.

Mai döntéseimben különösen keresem a másik ember javát.

A mellettem lévő emberekre figyelek.

Április

 04.

csütörtök

Kiv 32,7-14

Jn 5,31-47

Nem kevésbé aggasztó az erkölcsi nyomor, amely abban áll, hogy az ember a káros szenvedélyek és a bűn rabjává válik.

 

Türelmes és megértő leszek egész nap.

Április

 05.

péntek
(böjti nap)

 

Bölcs 2,1a. 12-22

Jn 7,1-2. 10.25-30

Hány család aggódik amiatt, hogy valamelyik – gyakran fiatal – család- tagon eluralkodik az alkohol, a drog, a játékszenvedély, a pornográfia! Hány ember veszítette el élete értelmét, nincs előttük távlat a jövőt illetően, reménytelenek!

Ma mellőzöm az internetet, részt veszek

szentségimádáson vagy  a keresztúton

és az esti triduumon.

Április

06.

szombat

 

Jer 11,18-20

Jn 7,40-53

Hány ember kényszerült ebbe a nyomorba igazságtalan társadalmi körülmények miatt, a munkanélküliség miatt, amely megfosztja őket attól a méltóságtól, amit a kenyérkereset ad vagy mert nem egyenlően jutnak hozzá az oktatáshoz és az egészségügyi szolgáltatásokhoz.

Részt veszek a családos keresztúton vagy az esti triduumon. Imádkozom azokért, akik ma felveszik

a betegek kenetét.

Április

 07.

Nagyböjt
5.

vasárnapja

 

 

Iz 43,16-21

Fil 3,8-14

Jn 8,1-11

Ezekben az esetekben az erkölcsi nyomor nevezhető akár az öngyilkosság kezdetének is. A nyomornak ez a formája, amely anyagi rom- láshoz is vezet, mindig összekapcsolódik a lelki nyomorral, amely a kor sújt minket, amikor eltávolodunk Istentől és elutasítjuk szeretetét.

Átgondolom, hogy mit tehetek

plébániai közösségemért, hogyan tudom szavaimmal,

Jézus irgalmát közvetíteni?



VII. Jézus másodszor esik el a kereszt terhe alatt.

A viszonzatlan szeretet titkának állomása ez. A viszonzást nem váró szeretet titka ez. Nem a kamatozó szereteté, hanem a pazarlóé. Hányszor nyomnak földre azok a fájdalmak, amelyeket szeretteimtől kell elszenvedni. Mert ha még ellenségeim tennék ezt velem, azt még elviselném, mondja a zsoltáros is, de hogy a barátaimtól, sőt családtagjaimtól, az lesújt újra. Sokszor fáj a viszonzatlan szeretet, a hálátlanság. A gyermek részéről elfelejtett sok-sok szülői áldozat. Az évtizedek együttléte után eldobott házastársi hűség. A magukra maradt idős apák és anyák reménytelensége. De Jézust is éppen azok hagyták el, akiket szeretetével legjobban kitüntetett. Ő is beleroskadt, de aztán újból felállt és továbbment, hogy megtanítson arra, hogy a szeretetért sohase várj hálát, viszontszeretetet, mert a szeretetet nem kamatoztatni kell, hanem pazarolni. Könyörülj rajtunk, Uram! Könyörülj rajtunk és családjainkon!

 

VIII. Jézus szól a síró asszonyoknak.

A könnyek hatalmának állomása ez. A sírás titkának megfejtése hangzik el itt. És ez nemcsak az asszonyok privilégiuma. "Sírjatok magatok és gyermekeitek miatt!" Magunk miatt, mert hűtlenek voltunk Istenhez, mert hűtlenek voltunk társunkhoz, mert nem szerettük eléggé a ránk bízottakat, mert saját vágyainkat akartuk mindenáron megvalósítani, mert féltünk önmagunkat egészen odaadni. A gyermekek miatt, akiket nem vállalt világra hozni az édesanyjuk, akiket eldobott, elhagyott az önzés vagy félelem, akiket nem vártak szeretettel a szülők, akiket most sem szeretnek a családban, akiknek lelkével nem törődik senki. A könny nem szégyellni való dolog, hanem nagy titok. Az anyák könnyét még Isten is engedi maga fölé hatalmasodni. És nemcsak az anyákét. Könyörülj rajtunk, Uram! Könyörülj rajtunk és családjainkon!

IX. Jézus harmadszor esik el a kereszttel.

A legsúlyosabb elesés állomása ez. A másokat is magával rántó zuhanás veszélye. És a legmélyebb pontról való felkelés titka is. A szenvedélyek rabságának keresztjét egyre több embertársunk és vele családja is hordozza. Legyen az alkoholista vagy a kábítószer rabja, de az önpusztító játékszenvedély is a legfontosabb szeretetkapcsolatokat zúzza szét, és rántja magával anyagilag, sőt erkölcsileg is a családot. De a legreménytelenebb helyzetből is van kiút. A harmadik elesésedből való felállással bíztatsz minket erre. Beléd vetett mély hittel és bizalommal, beléd kapaszkodva mi is fel tudunk állni. De adj erőt a családtagoknak is, feleségeknek, férjeknek, gyermekeknek, szülőknek, hogy ne hagyják magára a gyengét, elesettet. Ne taszítsák ki a család védő szeretetéből, hanem együtt álljanak fel. Könyörülj rajtunk, Uram! Könyörülj rajtunk és családjainkon!

(a következő számban folytatjuk!)

 

SZENTMISÉK  ÁPRILIS  01 –  ÁRRILIS  07

2. Kedd:          NINCS SZENTMISE!

5. Péntek: 18:00               Jézus szíve tiszteletére;        

                                       ELSŐPÉNTEK  -  KERESZTÚT

6. Szombat: 18:30 Papp Jánosné Laczkó Erzsébet lelki üdvéért;

7. Vasárnap: 9:00 Bekő István lelki üdvéért, (30-ad napos miséje);

                                  Jermi Józsefné született Prepok Mária halálának  8. évfordulójára, 

                                  valamint a Prepok, Horváth és a Jermi család elhunytjaiért;

                                   ELSŐVASÁRNAP – SZENTSÉGIMÁDÁS 

                                   NAGYBÖJT 5. VASÁRNAPJA

______________________________________________________

Április 01-től a hétköznapi szentmisék a templomban lesznek.
______________________________________________________

02-án, kedden nem lesz szentmise!
______________________________________________________

ÓRAÁLLÍTÁS vasárnap hajnalban.
______________________________________________________

Péntekenként szentmise előtt fél órával keresztúti ájtatosságot végzünk.
______________________________________________________

07-én a Szentföld javára lesz gyűjtés.
______________________________________________________

Gyónási lehetőség vasár- és ünnepnapokon kivéve (Karácsony, Újév, Húsvét, Pünkösd, Úrnapja) a szentmise előtt 8:30-8:50-ig.
______________________________________________________

 Keddenként a szentmise után csendes szentségimádást tartunk.
______________________________________________________

Szombatonként: Taize-i (TZ) imaóra a szentmise után.
______________________________________________________

Tisztelettel kérünk minden adózó magánszemélyt és vállalkozást, hogy ha teheti, adójának 1 %-át

a Szent Máté Alapítvány Kóka 18713628-1-13,, illetve

a Magyar Katolikus Egyház 0011 javára ajánlja fel!

52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus
 nap
 óra
 perc
 másodperc

    Ahogyan mi látjuk

    Egyházközségünk életében vagy a nagyvilágban történt események beszámolói, kommentárjai.

    Hírlevelek

    Hétről hétre nyomtatott formában is megjelenő, Egyházközségünk hirdetményeit tartalmazó hírlevél.

    Gondolatok, imák, prédikációk

    Gondolatok, imák, prédikációk írott és hanganyag formájában.

Bepillantás egyházközségünk életébe

Úrnapja 2013
2020 Gyerek Táb...
2019Husvet
2020 Gyerek Táb...
2020 Gyerek Táb...

Plébánia irodai nyitvatartása

Hétfő: -
Kedd: 16:00-17:40
Szerda: -
Csütörtök:  -
Péntek: -

 

Miserend

Kedd: 18:00 óra
Péntek: 18:00 óra
Szombat: 18:30 óra
Vasárnap:  11:00 óra

Elérhetőség

Kozsuch Zsolt Tel.: 06/30/434-9237

Szentmiséket továbbra is a sekrestyében lehet íratni.

Temetéssel kapcsolatos ügyintézés: Konczné Marika 06-30-422-7364
info@kokaiplebania.hu


2243 Kóka, Kossuth Lajos u. 63.

 
© 2024 Kókai Egyházközség honlapja