SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK

A KÓKAI SZENT MÁTÉ PLÉBÁNIA OLDALÁN!

 

 

"Tegyetek tanítvánnyá minden népet!"

 

 

 

A Kókai Római Katolikus Plébánia és a
Szent Máté Alapítvány kiadványa
2243 Kóka, Kossuth Lajos u. 63. 
www.kokaiplebania.hu 
Miklós Zalán atya Tel.: 06/30/329-9413
Rada Anna: Tel.: 06/30/619-7529
______________________________________________________

2018. december 09. Advent 2. vasárnapja XV. évf. 49. szám
__________________________________________________

 Zsoltár válasz:

„Hatalmas dolgot művelt az Úr vélünk, - azért szívből ujjongunk.”
__________________________________________________

Adventi hírnök, friss fenyőág
Lobog már két kis gyertyaláng.
Ha zörget Jézus, jól figyelj, ám
Betér a szívünk ajtaján.

Ujjong a szívünk, dalra gyúl.
Nincs már messze az Úr!

__________________________________________________

 

EVANGÉLIUM: Lk 3, 1-6

 Minden ember meglátja az Isten üdvösségét.

  Tibériusz császár uralkodásának tizenötödik esztendejében történt: Poncius Pilátus volt Judea helytartója. Galileának Heródes volt a negyedes fejedelme, testvére, Fülöp meg Itureának és Trachonitisz tartományának, Lizániász pedig Abilinának volt a negyedes fejedelme, Annás és Kaifás főpapok idejében az Úr szózatot intézett Jánoshoz, Zakariás fiához a pusztában.

  S ő bejárta a Jordán egész vidékét, hirdette a bűnbánat keresztségét a bűnök bocsánatára, ahogy meg van írva Izajás próféta beszédeinek könyvében: ,,A pusztába kiáltónak ez a szava: Készítsétek az Úr útját, egyengessétek ösvényeit. A völgyeket töltsétek fel, a hegyeket, halmokat hordjátok el. Ami görbe, legyen egyenessé, a göröngyös változzék sima úttá, és minden ember meglátja az Isten üdvösségét.''


Adventi készület:

Nap

Olvass!

Elmélkedj!

Cselekedj!

ADVENT
2.
vasárnapja

      Lk 3,1-6

Építsetek utat a pusztában az Úrnak!

Mélységes analógia van ezért Máriának igenje és az Ámen között, amit minden hívő kimond, amikor magához veszi az Úr testét. Máriának azt kellett elhinnie, hogy akit méhében fogan „a Szentlélek erejéből”, az Istennek a Fia. Az eucharisztikus Misztériumról nekünk azt kell hinnünk, hogy ugyan- az a Jézus, Isten Fia és Mária Fia, teljes valóságában jelen van a kenyér és a bor színe alatt.

Bűnbánat – felkészülök és elvégzem karácsonyi szentgyónásom, keresem hibáim jóvátételének lehetőségét.

12. 10.

hétfő

Bátorság! Ne féljetek! Nézzétek, eljön Istenetek,

Mária elragadtatott tekintete, mellyel szemléli az éppen megszületett Krisztust, s ahogyan karjába zárta őt, nem annak az elmondhatatlan szeretetnek a mintaképe-e, melynek minden szentáldozásunkat el kellene töltenie?

Milyen aggodalmak, félelmek élnek bennem? Imában az Úrra bízom magam, életem, szeretteim, gondjaim.

12. 11.

kedd

Iz 40,1-11; Zs 95;

Mt 18,12-14

Megnyilvánul az Úr dicsősége, és minden ember látni fogja

Ha tudni akarjuk, valóban szeretjük-e Istent, meg kell vizsgálunk, hogy igazán szeretjük-e a felebarátainkat. S ha tudni akarjuk, hogyan szeretjük a felebarátot, meg kell kérdeznünk, hogy valóban szeretjük-e Istent.

Ma egy kevésbé kedvelt osztálytárssal, munkatárssal valami jót cselekszem, (pl. apró meglepetést a táskájába csúsztatok).

12. 12.

szerda

Mt 11,28-30

Akik az Úrban bíznak, erejük megújul

A hit tehát fényt derít a halál titkára és nyugalmat áraszt az öregkorban: az többé már nem tétlen várakozás a megsemmisítő eseményre, hanem reményteljes közeledés egy teljes érettséggel szemlélt és átélt cél felé.

Ma felhívok egy rég látott rokont, barátot, érdeklődöm

utána, meghallgatom őt, odafigyelek rá.

12. 13.

csütörtök

Szent Lúcia

Iz 41,13-20; Mt 11,11-15

Ne félj hát,

magam vagyok a gyámolod

Az öregkor éveit azzal az érzülettel kell végigélni, mellyel az ember teljes bizalommal ráhagyatkozik a gondviselő és irgalmas Atya isteni kezére; olyan időszak, melyet a lelki élet elmélyítésére – az intenzívebb imádság és a testvérek iránti szeretetteljes odaadás által – találékonyan kell fölhasználni.

Átgondolom mit jelent számomra a hitem. Ma tudatosan keresem a szépet és a jót körülöttem, és hálát adok érte.

12. 14.

péntek

Keresztes

Szt. János

Bárcsak figyeltél volna parancsaimra

Az életörömnek nem mond ellent az örökkévalóság utáni vágy, ami mindenkiben érlelődik, aki komoly lelki életet él. Ezt bizonyítja a szentek élete.

Imádkozom és böjtölök. Hiszem, hogy ezek a tettek hatással vannak azokra, akik keresik a visszatérés útját az Atyához.

12. 15.

szombat

Sir 48,1-4.9-11; Zs 79;

Mt 17,10-13

Illés ismét eljön

Mária szíve csak arra vágyik, hogy támogassa a keresztényeket istengyermeki életükben. Mint jóságos anya szüntelenül Krisztushoz vezeti őket, hogy őt követve megtanulják, milyen kapcsolatban kell élniük a mennyei Atyával. Mint a kánai menyegzőn arra buzdítja őket, hogy tegyék, amit Fia mond, tudván, hogy ez az út vezeti el őket az irgalmas Atya házába.

Irány a természet! Közös családi

„zarándoklat” egy Mária-szobor- hoz, képhez.

(pl. Makkosmáriára, Máriareme- tére)



A bölcs rabbi és a tükör

Volt már, hogy olyan emberekkel találkoztam, akik mintha felsőbbrendűnek érezték volna magukat. Pl. amit ő megtehet, azt szerinte én nem tehetem meg. Lekezelő, kioktató a stílusuk.
Ezeknek az embereknek a nagy része mindig jómódú ember volt. Persze, nem tudom, hogy van-e összefüggés a gazdagság és a viselkedésük között, de elgondolkodtató.
Mindenesetre Finta József atyától találtam egy frappáns történetet és magyarázatot.

A bölcs rabbihoz beszélgetni ment egy ember. Ezt kérdezte tőle:
„Miért van az, hogy ha valakitől segítséget kérek, akkor általában a szegények hallgatnak meg, ők próbálnak valami megoldást nyújtani, vagy legalábbis vigasztalni és reményt adni. Ha viszont a gazdagok felé fordulok, ők legtöbbször oda se figyelnek, meg sem hallgatnak, nemhogy még segítenének!”
A rabbi odavezette az embert az ablakhoz, és megkérdezte tőle: „Mit látsz, ha kinézel az ablakon?” „Látom az embereket, amint sétálnak, vagy épp rohannak valahová. Látom a fákat, a lehulló faleveleket. Látom a szemben lévő kirakatokat, a hirdetőtáblákat, látok egy fiatal anyukát, amint rámosolyog a babakocsiban alvó gyermekére.” - hangzott a válasz.
A rabbi most a tükör elé vezette vendégét, és megkérdezte tőle:
„És most mit látsz?”
„Ugyan mit látnék? Hiszen ez egy tükör! Természetesen magamat látom.” A rabbi elmosolyodott. „A tükör is ugyanúgy üvegből van, mint az ablak. És lám, elég egy kis ezüstöt kenni rá, és az ember máris csak saját magát látja benne.”

"Minél magasabban van valaki, minél több hatalom és gazdagság összpontosul a kezében, annál könnyebben hiheti azt, hogy a világ csakis körülötte forog.
Az ő szempontjai egyben mindenki szempontjai, az ő nézetei minden egyéb vélemény fölött állnak, mindenkinek az ő céljait kell szolgálnia.

Jézus, aki valóban az egész világmindenség abszolút és örökös Ura és királya, mégsem esik bele ebbe a csapdába. Jézus „alattvalóival”, közülük is a legkisebbekkel azonosul. Nem különíti el érdekeiket az Ő érdekeitől, életüket a saját életétől, hanem mély sorsközösséget vállal velük, velünk.
Ő nem „fölöttünk”, hanem „értünk” király. Nem erőszakkal, zsarnoksággal uralkodni akar, hanem valóban népe javát szolgálni.

Ezt a szolidaritást, együttérzést kéri számon másoktól is, ez alapján ítéli meg azokat, akik uralma alá, irányítása alá tartoznak. Ő, a világmindenség királya nem az alapján tartja meg a végső számonkérést, hogy őhozzá személyesen mennyire voltak lojálisak az „alattvalók”.

Nem önmagáról beszél, hanem az emberek, a teremtmények iránti szeretet konkrét tetteiről. Helyesebben önmagáról úgy, mint aki teljes egészében azonosul az elesett, szegény, rászoruló emberekkel. Amit nekik, értük teszünk, azt Jézusnak, Jézusért tesszük." 

 

SZENTMISÉK  DECEMBER  10 –  DECEMBER  16

11. Kedd: 06:00  Testi-lelki szenvedőkért;  

14. Péntek: 05:00    Lelki megújulásért, ;  

                  18:00   ADVENTI LELKIGYAKORLAT!!!

15. Szombat: 18:30 Tisztítóhelyen szenvedőkért;

16. Vasárnap: 9:00 Ifjúságunkért; 

                                            ADVENT 3. VASÁRNAPJA

__________________________________________________________________

- Gyónási lehetőség vasár- és ünnepnapokon, kivéve (Karácsony, Újév, Húsvét, Pünkösd, Úrnapja) a szentmise előtt 8:30-8:50-ig.
__________________________________________________________________

Adventben minden kedden 06:00 órakor és pénteken hajnali 05:00 órakor lesznek "roráte" szentmisék előtte és utána gyónási lehetőség. Szombaton továbbra is 18:30 órakor fog kezdődni a szentmise.
__________________________________________________________________

- Hittanos gyerekek elkezdték a betlehemezést, kérjük, fogadják jó szívvel a betlehemezőket! Adományaikat továbbra is az Ipolytölgyesi Szent Erzsébet Szeretetotthon lakóinak küldjük el. Az ő nevükben is hálásan köszönjük minden adakozó nagylelkűségét!
__________________________________________________________________

- Adventi lelkigyakorlatos szentmisénk 14-én /péntek/  18:00 órakor kezdődik, mely felkészülésünk Karácsony ünnepére. A szentmisén ünnepi szentbeszéd segít bennünket, melyet, Bógár Zsolt diakónus atya tart.
__________________________________________________________________

- Betegek gyóntatása, 15-én, szombaton 9:00 órától plébánosunk meglátogatja azokat a testvéreinket, akik szeretnének gyónni, áldozni. Jelentkezni a sekrestyében lehet.
__________________________________________________________________

- 15-én, a szentmise végén Adventi áhítat, címmel a Harmónia Vegyeskart hallhatjuk.
__________________________________________________________________

- 22-én, /szombat/ 9:00 órakor kérjük férfi híveinket, hogy segítsenek a fenyőfák beviteléhez a templomba, ezt követően kérjük az asszonyok segítségét a takarításhoz.
__________________________________________________________________

- 23-án, vasárnap 16:00 órától GYÓNÁSI LEHETŐSÉG!!!!
__________________________________________________________________

- Elhunytak:

            Török Istvánné Koncz Anna Damjanich u. 30.

            Juhász Sándorné Kovács Mária volt kókai lakos

Adj Uram örök nyugodalmat nekik!

52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus
 nap
 óra
 perc
 másodperc

    Ahogyan mi látjuk

    Egyházközségünk életében vagy a nagyvilágban történt események beszámolói, kommentárjai.

    Hírlevelek

    Hétről hétre nyomtatott formában is megjelenő, Egyházközségünk hirdetményeit tartalmazó hírlevél.

    Gondolatok, imák, prédikációk

    Gondolatok, imák, prédikációk írott és hanganyag formájában.

Bepillantás egyházközségünk életébe

2020 Gyerek Táb...
Úrnapja 2013
2020 Gyerek Táb...
Úr napja 2014
Úrnapja 2018

Plébánia irodai nyitvatartása

Hétfő: -
Kedd: 16:00-17:40
Szerda: -
Csütörtök:  -
Péntek: -

 

Miserend

Kedd: 18:00 óra
Péntek: 18:00 óra
Szombat: 18:30 óra
Vasárnap:  11:00 óra

Elérhetőség

Kozsuch Zsolt Tel.: 06/30/434-9237

Szentmiséket továbbra is a sekrestyében lehet íratni.

Temetéssel kapcsolatos ügyintézés: Konczné Marika 06-30-422-7364
info@kokaiplebania.hu


2243 Kóka, Kossuth Lajos u. 63.

 
© 2024 Kókai Egyházközség honlapja