Templomi Hírlevél 2022. február 20. XXI. évf. 8. szám

A Kókai Római Katolikus Plébánia és a
Szent Máté Alapítvány kiadványa
2243 Kóka, Kossuth Lajos u. 63. 
www.kokaiplebania.hu 
Kozsuch Zsolt Tel.: 06/30/434-9237
Konczné Marika Tel.: 06-30-422-7364


2022. február 20. Évközi 7. vasárnap  XXI. évf. 8. szám


Zsoltár válasz: „Irgalmas a mi Urunk, Istenünk: - könyörületre hajlik szíve.”


SZENTLECKE: 1 Kor 15, 45-49
Ahogy hasonlítunk földi képmásunkhoz Ádámhoz, ugyanúgy hasonlítani fogunk égi képmásunkban Krisztushoz is.

Testvéreim! Az Írás mondja: ,,Ádám, az első ember élő lénnyé lett'', az utolsó Ádám pedig éltető lélekké. De nem a szellemi az első, hanem az érzéki, azután következik a szellemi. Az első ember a földből való, földi, a második ember a mennyből való, (mennyei). Amilyen a földből való, olyanok a földiek is, és amilyen a mennyből való, olyanok a mennyeiek is. Ezért, ahogy a földi ember alakját magunkon hordozzuk, úgy a mennyeinek az alakját is magunkon fogjuk hordozni.


EVANGÉLIUM: Lk 6, 27-38
Legyetek irgalmasok, amint atyátok is irgalmas.

Jézus a hegyi beszédben így szólt tanítványaihoz: ,,Nektek, akik hallgattok engem, ezt mondom: Szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek titeket. Azokra, akik átkoznak titeket, mondjatok áldást, és imádkozzatok rágalmazóatokért. Ha arcul üt valaki, tartsd oda a másik arcodat is. Annak, aki elveszi köntösödet, add oda a ruhádat is. Mindenkinek, aki kér tőled, adj, és aki elviszi, ami a tied, attól ne kérd vissza. Úgy bánjatok az emberekkel, ahogy szeretnétek, hogy veletek is bánjanak. Mert ha csak azokat szeretitek, akik titeket is szeretnek, milyen jutalmat várhattok érte Istentől? Hisz a bűnösök is szeretik azokat, akik őket szeretik. Ha csak azokkal tesztek jót, akik veletek is jót tesznek, milyen jutalmat érdemeltek? Hisz ezt a bűnösök is megteszik. Ha csak a visszafizetés reményében adtok kölcsönt, milyen hálára számíthattok? A bűnösök is kölcsönöznek a bűnösöknek, hogy ugyanannyit kapjanak vissza. Szeressétek inkább ellenségeiteket: tegyetek jót, adjatok kölcsön, és semmi viszonzást ne várjatok. Így nagy jutalomban részesültök, és fiai lesztek a Magasságbelinek, hisz ő is jóságos a hálátlanok és a gonoszok iránt. Legyetek tehát irgalmasok, amint Atyátok is irgalmas. Ne mondjatok ítéletet senki fölött, s akkor fölöttetek sem ítélkeznek. Ne ítéljetek el senkit, s akkor titeket sem ítélnek el. Bocsássatok meg, és nektek is megbocsátanak. Adjatok, és akkor ti is kaptok. Jó, tömött, megrázott és túlcsorduló mértékkel mérnek öletekbe. Mert amilyen mértékkel ti mértek, olyannal mérnek majd nektek is.''


Szent Péter apostol székfoglalása

Ünnepe: február 22.

Olvasmány Nagy Szent Leó pápa beszédeiből 

Krisztus az egész emberiségből az egy Pétert választja ki, hogy a hitre meghívott minden népnek, sőt minden apostolnak és az Egyház összes elöljárójának is élére álljon. Ezt pedig azért tette, hogy – bár Isten népében sok pap és sok pásztor van – mégis Péter kormányozza igazában mindazokat, akiken elsődlegesen Krisztus uralkodik. Szeretteim, Isten kegyessége a maga hatalmának fönséges és csodálatos részesévé tette ezt a férfit, és ha akarta is, hogy a többi vezető is ennek Péterrel együtt részese legyen, csak őáltala adta meg a többinek azt, amit nem tagadott meg tőlük. 

Egy alkalommal az Úr valamennyi apostolát megkérdezte, miképpen vélekednek őróla az emberek. Ameddig az emberi tudatlanság bizonytalankodásairól számolnak be az apostolok, addig mindannyian együtt adják a választ. 

Amikor azonban azt kérdezi, hogy maguknak a tanítványoknak mi a véleménye, akkor az lesz az első az Úr megvallásában, aki első az apostoli méltóságban is. Hiszen Péter mondta: Te vagy Krisztus, az élő Isten Fia. Jézus így válaszolt neki: Boldog vagy, Simon, Jónás fia, mert nem a test és vér nyilatkoztatta ki ezt neked, hanem az én mennyei Atyám (Mt 16, 16-17); vagyis azért vagy boldog, mert téged Atyám tanított erre; nem vitt tévútra semmi földi vélekedés, hiszen mennyei sugallat oktatott ki. Nem test és nem vér, hanem az nyilatkoztatott ki engem neked, akinek egyszülött Fia vagyok. 

Majd Jézus így folytatta: Én is mondom neked; vagyis, amiként Atyám feltárta neked istenségemet, úgy most én is tudatom veled kiemelkedő méltóságodat: Te Péter vagy. Igaz ugyan, hogy én vagyok az elpusztíthatatlan szikla, én vagyok a szegletkő, amely egybeköti a kettőt (vö. Ef 2, 14. 20), én vagyok az az alap, amelyen kívül mást senki sem rakhat, mindazonáltal te is szikla vagy, mert az én erőm ad neked szilárdságot, hogy mindaz, ami az én hatalmam, az a részesedés által a tied és az enyém legyen. 

Erre a sziklára építem Egyházamat, és az alvilág kapui sem vesznek erőt rajta (Mt 16, 18). Erre az erődítményre, mondja, örök templomot építek majd, és Egyházam, ez a fenséges és egészen az égbe nyúló épület ennek a hitnek a szilárdságára épül. 

Ezt a hitvallást el nem fojtja a pokol hatalma, bilincsbe sem veri a halál: ez a szó valóban az élet szava. És így, aki ezt megvallja, azt az égbe segíti, aki pedig megtagadja, azt a kárhozatba taszítja. 

Ezért is mondja az Úr Szent Péternek: Neked adom a mennyek országa kulcsait. Amit megkötsz a földön, a mennyben is meg lesz kötve, s amit feloldasz a földön, a mennyben is fel lesz oldva (Mt 16, 19). 

 Könyörgés

Mindenható Istenünk, te Péter apostol hitvallásával sziklaalapra állítottál minket. Segíts, hogy rendületlenül helytálljunk minden viszontagságban. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön-örökké.


Így jelenik meg számunkra az Úr minden nap!

HÉTFŐ: Legyen legalább 5 perce a mai nap, hogy egészen Isten jelenlététben lehessen!
Ez legyen egészen elmélyült imádság, vagy csak egyszerű csönd, hogy Isten a lelke mélyén "megjelenhessen"!

KEDD: Valamit elrontott? Rosszat tett? Megbántott valakit?
Keressen minden olyan alkalmat, amikor bocsánatot kérhet, illetve jóvá teheti, amit elrontott! Az irgalmas Isten jelenjen meg az Ön életében!

SZERDA: Ma olvasson egy szakaszt a Szentírásból!
Olvasson el egy szakaszt a Szentírásból! Engedje, hogy hassanak Önre a szavak! Isten Igéje által jelenjen meg az Ön számára az Úr akarata.

CSÜTÖRTÖK: Tegyen jót valakivel!
Legalább egyszer, akármilyen apróságot, de tudatosan és önzetlen szeretettel. A másik emberben maga a szerető Jézus fog megjelenni Önnek. 

PÉNTEK: A fájdalom, a szenvedés elfogadása
Betegséggel, megbántással, szomorúsággal, meg nem értéssel, rosszindulattal, bármilyen lelki vagy testi szenvedéssel találkozik is, maga a keresztre feszített Jézus fog megjelenni Önnek abban az adott helyzetben.

SZOMBAT: Ápold a kapcsolataidat!
Szánjunk időt az emberi kapcsolataink ápolására (pl. ismerős, barát meglátogatása, segítése, meghallgatása, stb.). Engedjük, hogy a mai nap az  emberi kapcsolataink által, a másik emberben megjelenjen számunkra Jézus!

VASÁRNAP: Pihenj!
Vasárnap az Úr napja. Szenteljük meg azzal is, hogy időt szánunk a pihenésre, kikapcsolódásra, a szeretteinkkel való együttlétre és a szentmisére. Különös odafigyeléssel vegyünk részt a szentmisén, hogy az Eucharisztiában valóban megjelenjen számunkra Jézus és velünk is maradjon!


 

Tisztelt Egyházközség/Lakosság!

 

Örömmel tájékoztatom Önöket, hogy a Szent Margit kápolna felújítására beadott pályázatunkat a Magyar Kormány 15.000.000 Ft. vissza nem térítendő támogatásban részesítette.

Nagy segítség ez mindannyiunknak, hiszen sajnálatos módon a műemlék már komoly szerkezeti problémákat mutat, amelyeknek súlyosságát majd a statikai szakvélemény fogja igazán feltárni. Azért pályáztunk, mert egyrészt most volt olyan kiírás, amely megfelelt a céljainknak, illetve a munkálatoknak,  másrészt a javítás költségeit az Egyházközség önerőből nem vagy csak a kedves hívek nagyon-nagy anyagi támogatása mellett tudta volna felvállalni.

Elkezdtük a terveztetést, illetve a történeti kutatást, amelyek elengedhetetlenek a felújítás megvalósításához és várjuk a jobb időt, hogy a tényleges munkálatokat megkezdhessük.


 Cselekvés a napért:

Ma nem ülök a pálya szélén. Cselekszem. Eldöntöm, mit tegyek, hogy közelebb kerüljek Istenhez, családomhoz, barátaimhoz és…. Önmagamhoz.
(Hazelden)


 SZENTMISÉK  FEBRUÁR 21 –  FEBRUÁR  27–IG

22. Kedd:

18:00

Kútlapos utcai lakosok élő és elhunyt tagjaiért;

Szent Péter apostol székfoglalása

25. Péntek:

18:00

E hónapban elhunytjainkért;

26. Szombat:

18:30

Nyéki István lelki üdvéért, halálának 30. napjára;

MOCORGÓ SZENTMISE

27. Vasárnap:

11:00

Rosa Mystica Szent Szűz tiszteletére - Homok utcai imacsoport szándékára;


 Gyónási lehetőség: szombaton és vasárnap a szentmise után, illetve kedden 16:00 órától a plébánián.


Szentelt körmeneti gyertya 500.- Ft-ért, illetve több féle rózsafüzér kapható a sekrestyében.


Egyházunk új tagja:

Gregor Máté és Kuti Mária: Balázs nevű gyermeke; 

 

Plébánia irodai nyitvatartása

Hétfő: -
Kedd: 16:00-17:40
Szerda: -
Csütörtök:  -
Péntek: -

 

Miserend

Kedd: 18:00 óra
Péntek: 18:00 óra
Szombat: 18:30 óra
Vasárnap:  11:00 óra

Elérhetőség

Kozsuch Zsolt Tel.: 06/30/434-9237

Szentmiséket továbbra is a sekrestyében lehet íratni.

Temetéssel kapcsolatos ügyintézés: Konczné Marika 06-30-422-7364
info@kokaiplebania.hu


2243 Kóka, Kossuth Lajos u. 63.

 
© 2024 Kókai Egyházközség honlapja