Templomi Hírlevél 2018. augusztus 26.

A Kókai Római Katolikus Plébánia és a
Szent Máté Alapítvány kiadványa
2243 Kóka, Kossuth Lajos u. 63. 
www.kokaiplebania.hu 
Miklós Zalán Tel.: 06/30/329-9413
Rada Anna: Tel.: 06/30/619-7529
______________________________________________________

2018. augusztus 26Évközi 21. vasárnap XVI. évf. 34. szám
______________________________________________

Zsoltár válasz:

„Ízleljétek és lássátok, - milyen édes az Úr!”
_________________________________________________

 


EVANGÉLIUM:
 Jn 6, 60-69

Uram, kihez menjünk? Az örök élet igéi nálad vannak!

  Abban az időben:

  Jézus tanítványai közül, akik (szavait) hallották, többen azt mondták: ,,Kemény beszéd ez. Ugyan ki hallgatja?''

  Jézus tudta, hogy tanítványai méltatlankodtak miatta, azért így szólt hozzájuk: ,,Ez megbotránkoztat titeket? Hát ha majd azt látjátok, hogy az Emberfia fölmegy oda, ahol azelőtt volt! A Lélek az, ami életre kelt, a test nem használ semmit. A szavak, amelyeket nektek mondok, Lélek és élet. De vannak közöttetek, akik nem hisznek.'' Jézus ugyanis kezdettől fogva tudta, hogy kik nem hisznek benne, és hogy ki fogja őt elárulni.

  Aztán így folytatta: ,,Ezért mondtam nektek, hogy senki sem jöhet hozzám, hacsak az Atya meg nem adja neki.''

  Ettől kezdve tanítványai közül sokan visszahúzódtak, és többé nem jártak vele.

  Jézus ezért a tizenkettőhöz fordult: ,,Ti is el akartok menni?''

  Simon Péter ezt válaszolta neki: ,,Uram, kihez menjünk? Az örök élet igéi nálad vannak. Mi hittünk, és tudjuk, hogy te vagy az Isten Szentje.''

 

SZENT MÓNIKA özvegy
Ünnepe: augusztus 27.

Mónika az imádkozó édesanya. Fia jó útra téréséért imádkozott, majd megérve fia megtérését távozott a földi életből. Az igazi szeretet mindig megtalálja a segítés legmegfelelőbb módját.

       SZENT MÓNIKA az afrikai Tagastében született 331-ben, sötétbőrű pún keresztény családból. Kislány korában megtanulta az önmérsékletet és a mértéktartást. Már fiatal lányként férjhez adták egy pogány férfihez, Patríciushoz. Több fia volt. Mónika igyekezett a családnak katolikus nevelést nyújtani, de férje és gyermekei lenézték vallásosságát, elhúzódtak, sőt gúnyolták miatta. Nehéz természetű férjét csodálatos türelemmel viselte el.

            Az igazi édesanya példaképe: hitét imádsággal táplálta és erényeivel ékesítette. Nem adta fel a reményt, hogy környezetét megtérítse. Rendíthetetlen türelemmel igyekezett a kicsapongó Ágostont is jobb útra téríteni. Minden eszközt megragadott volna, hogy fiát megváltoztassa, de Ágoston megátalkodottságán minden próbálkozás megbukott.

            Pogány férjét jóságával és szelídségével segítette a megkeresztelkedésre, az halálos betegen megtért, megkeresztelkedett, 372-ben, egy évvel halála előtt. Ágoston szabadulni szeretett volna anyjától, ezért félrevezetve azt, suttyomban utazott el Rómába. Szökevény fiát Milánóban találta meg, Szent Ambrus tanítását hallgatta. A rossz úton járó fiút 14 éven át hullatott könnyeivel és állhatatos imádságával térítette meg. Kitartó könyörgése többet eredményezett, mint amennyit várt volna. Ugyanis nem csak fia, de Ágostonnak házasságon kívül született fia is, és barátja is együtt vették fel a keresztséget 386. húsvét hajnalán.

            Megtért fia karjaiban halt meg 387-ben, Ostiában. Először az ostiai Szent Aurea templomba temették el. 1430-ban V. Márton pápa az ereklyéket felemeltette, és most Rómában a Szent Ágoston templomban van eltemetve.

Példája:  Az oly parányi vízcsepp is – állandóan csepegve – átfúrja a kemény sziklát!

 


Szent Ágoston püspök és egyháztanító

            Szent Ágostonra, a nagy megtérőre emlékezünk liturgikus emléknapján, augusztus 28-án. Személyiségének varázsa: fáradhatatlanul kutató és töprengő elméje, boldogságvágya és igazság utáni szomjúsága.

            Szent Ágoston az észak-afrikai Tagastéban született 354-ben. Atyja eleinte pogány volt, édesanyja, Szent Mónika keresztény. Ágoston rendkívül temperamentumos természetet örökölt, fogékony volt mindenre, és fegyelmezetlen. 

            Fiatalsága zavaros volt tanulás és erkölcs terén is.  Anyja vallásosságát sokáig dajkamesének tartotta. Pogány társaival kicsapongó életet élt, házasságon kívül született fia, Adeodatusz.

            Ágoston tanulmányozta az ókori klasszikusok műveit, kereste a választ az emberi lét talányaira, de sehol sem találta. Vívódva kereste a választ, mit tegyen. Egyre inkább érlelődött benne a megtérés gondolata, de az utolsó lépést Istennek kellett megtennie. 

           Vallomások című művében írta le ennek történetét. Egyik milánói barátjának kertjébe húzódott vissza magányt keresve. Sírt és imádkozott, sőt kiáltozott kilátástalanságában: „Meddig még, Uram?” A zsoltáros szavában újra meg újra magára ismert. És akkor váratlanul meghallott egy vékony gyermekhangot, amely ezt ismételgette: „Tolle, lege, tolle, lege”, azaz „Vedd és olvasd, vedd és olvasd”. Kezébe vette az előtte fekvő Szentírást és ennél a helynél ütötte fel: „Vessetek véget a kicsapongásnak és a tobzódásnak, a civakodásnak és a versengésnek. Öltsétek magatokra Urunkat, Jézus Krisztust, és ne dédelgessétek a testeteket, nehogy bűnös kívánságokra gerjedjen” (Róm 13,13).

            Ez Isten válasza volt, mely békét és megnyugvást adott Ágoston szívének: „Úgy áradt szívembe a szó, mint az erős fény, amely elűzött minden bizonytalankodást és sötétséget.” Az út, amely harminckét évig tartott, elvezette az Úrhoz. Hosszúnak tűnt, de a felfedezést, Krisztus megtalálását úgy őrizte a szívében ezek után, mint a hála kiapadhatatlan forrását. Ez vallomásainak alaptémája: „Oly későn szerettelek meg Téged, te mindig új és régi Szépség, későn szerettelek meg. De hogyan történhetett ez: Te bennem voltál, és én kívül voltam saját magamon. Hívtál engem, és a kiáltásod legyőzte a süketségemet; felragyogtál, és fényességed elűzte vakságomat; illatod felhője felgomolygott és belélegeztem, és most epedek utánad; megízleltelek, és most éhezem és szomjazom Rád; megérintettél, és fellángoltam a békességért, amely Tőled való.”

            Istenünk, újítsd meg Egyházadban azt a lelkületet, amellyel betöltötted Szent Ágoston püspök szívét, hogy mi is egyedül téged szomjazzunk és keressünk, igaz bölcsesség forrása és minden szeretet szerzője. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

Diós István: A szentek élete                                             


Szent Ágoston imája

            Koldusként jövök hozzád, mert te  hívsz, aki gazdag létedre értem  szegény lettél, hogy szegénységeddel gazdaggá tedd   koldus voltomat.

            Gyengélkedőként  jövök  hozzád,  mert  nem  az  egészségeseknek, hanem a betegeknek van szükségük orvosra. Bicegve jövök  hozzád és ezt mondom: Irányítsd lépteimet a te ösvényeiden! 

             Mint vak tapogatózom hozzád és  ezt mondom: Világosítsd meg szememet, hogy soha ne aludjam a halál álmát!

Szent Ágoston 

 

A béke és az egyszerűség öröme 

Itt állsz, Uram a XXI. századi Jeruzsálem falai előtt, előttünk. Szemedben könnycsepp, és nekem nincsenek érveim. Mégis arra kérlek, hogy ne bűneinket nézd, hanem újra jósággal jöjj közénk. Ajándékozd meg érdemtelen gyermekeidet egy újabb eséllyel!     

Böjte Csaba gondolatai 

 

SZENTMISÉK  AUGUSZTUS  27 –  SZEPTEMBER  02

28. Kedd: 1800  Ady Endre utcai lakosok élő és elhunyt tagjaiért; 

31. Péntek: 1800 Györkő Ferenc halálának 6. évfordulójára;

1. Szombat: 1830 Alsószőlősor utcai lakosok élő és elhunyt tagjaiért;

2. Vasárnap: 900 Aranyosi Imre halálának 5. évfordulójára,

                         Faragó Endre halálának 3. évfordulójára,

                         az Aranyosi és Faragó család elhunytjaiért.

                         Hálából a Szűzanya segítségéért;                       

                      ELSŐVASÁRNAP – SZENTSÉGIMÁDÁS - VENI SANCTE                        

______________________________________________________________

 - Gyónási lehetőség a hétköznapi szentmisék előtt félórával, illetve szombaton a szentmise után.
______________________________________________________________

Keddenként a szentmise után csendes szentségimádást tartunk.
______________________________________________________________

Tábort szervez Zalán atya augusztus utolsó hetében, melyre szeretettel várjuk a gyerekeket. Jelentkezni a sekrestyében lehet.

Fél tízkor indulás a Plébánia elől! Felajánlásokat szívesen fogadunk!
______________________________________________________________

Szeptember 01-től a szentmisék rendje az alábbiak szerint változik: Kedd, péntek: 18.00, szombat: 18.30, vasárnap 9.00.
______________________________________________________________

- Elsőszombat - Engesztelő imaóra 18:00-18:30
______________________________________________________________

- 02-án vasárnap/ 9 órakor tanévnyitó szentmise (Veni Sancte) lesz templomunkban, melyen hívjuk és kérjük a Szentlelket, hogy áradjon ki gyermekeinkre. Arra kérjük az iskolásokat, hogy hozzák el a templomba az iskolatáskájukat, hogy plébánosunk megáldhassa azokat.
______________________________________________________________

Elhunytak:

            Gedei Istvánné Papp Anna, Zöldfa u.31.

            Gedei István Alsóvásártér 24/a.                                                    

Adj Uram örök nyugodalmat nekik!

Plébánia irodai nyitvatartása

Hétfő: -
Kedd: 16:00-17:40
Szerda: -
Csütörtök:  -
Péntek: -

 

Miserend

Kedd: 18:00 óra
Péntek: 18:00 óra
Szombat: 18:30 óra
Vasárnap:  11:00 óra

Elérhetőség

Kozsuch Zsolt Tel.: 06/30/434-9237

Szentmiséket továbbra is a sekrestyében lehet íratni.

Temetéssel kapcsolatos ügyintézés: Konczné Marika 06-30-422-7364
info@kokaiplebania.hu


2243 Kóka, Kossuth Lajos u. 63.

 
© 2024 Kókai Egyházközség honlapja