Templomi Hírlevél 2018. július 22.

A Kókai Római Katolikus Plébánia és a
Szent Máté Alapítvány kiadványa
2243 Kóka, Kossuth Lajos u. 63. 
www.kokaiplebania.hu 
Miklós Zalán Tel.: 06/30/329-9413
Rada Anna: Tel.: 06/30/619-7529
______________________________________________________

2018. július 22. Évközi 16. vasárnap XVI. évf. 29. szám
______________________________________________

Zsoltár válasz:

„Az Úr nékem pásztorom, - ínséget nem kell látnom.”
_________________________________________________

  

SZENTLECKE: Ef 2, 13-18

Krisztus, a mi békességünk, a két népet önmagában eggyé tette.

  Testvéreim! Ti, akik egykor ,,távol'' voltatok, Krisztus Jézusban most ,,közel'' kerültetek, Krisztus vére árán.

  Ő a mi békességünk, aki a kettőt (Izraelt és a pogányokat) eggyé forrasztotta, és a közéjük emelt válaszfalat ledöntötte, az ellenségeskedést kiküszöbölte saját testében. A törvényt ugyanis parancsaival és rendelkezéseivel együtt érvénytelenítette. Mint békességszerző a két népet magában eggyé, új emberré teremtette, és egy testben mind a kettőt kiengesztelte Istennel kereszthalála által, amellyel az ellenségeskedést megölte.

  Eljött, hogy békét hirdessen nektek, a távol levőknek, és békét a közel levőknek. Az ő révén van mindkettőnknek szabad utunk az egy Lélekben az Atyához.

 


EVANGÉLIUM:
Mk 6, 30—34

Jézus megértő szeretettel fordul az emberekhez, mert olyanok, mint a pásztor nélküli juhok.

  Abban az időben: Az apostolok összegyűltek Jézushoz, és beszámoltak mindarról, amit tettek és tanítottak. Ő így szólt hozzájuk: ,,Gyertek ti is, (menjünk) a pusztaságba egy magányos helyre, hogy pihenjetek egy kicsit!'' Mert olyan nagy jövés-menés volt körülöttük, hogy még evésre sem maradt idejük.

  Bárkába szálltak tehát és elmentek egy elhagyatott helyre, hogy magukban legyenek. De sokan látták, amikor elmentek, és sokan megtudták. Erre minden városból gyalog odasiettek, és megelőzték őket.

  Amikor kiszállt és látta a nagy tömeget, megesett rajtuk a szíve. Olyanok voltak, mint a pásztor nélküli juhok. Ezért tanítani kezdte őket sok mindenre.

 

SZENT JOAKIM ÉS SZENT ANNA, SZŰZ MÁRIA SZÜLEI

Ünnepe: július 26.

            Jézus Krisztus test szerinti nagyszüleinek, Szent Joakimnak és Szent Annának emléknapját tartja az Egyház.

Joakim és Anna tizenkét éven keresztül imádkoztak gyermekért. A remény és kitartás példái számunkra, amikor úgy gondoljuk, hogy Isten „nem hallgatja meg” kérésünket. Minden bizonnyal meghallgatja, de csak akkor teljesíti, ha az, üdvösségünket szolgálja: „Az imák jönnek és mennek, de egy sem marad meghallgatatlan” (Cyprian Kamil Norwid).

            Anna és Joakim csendes, észrevétlen életet éltek. Életüket gyümölcséről, a Szűzanyáról lehet felismerni. Ma is szükség van csendben szolgáló, szerető emberekre, akik Isten szeretetét élik és tanúsítják.

Szent Anna talán nem is sejtette, kit bízott gondjaira Isten, amikor Mária édesanyja lett. Becsülettel tette dolgát, hitre, imádságra nevelte lányát. Sokszor mi is csak később vesszük észre, milyen nagy dolgot tett velünk az Isten. Legyünk mindig hálásak Istennek.

            Ne zavarja meg gondolkodásunkat, ha azt látjuk, hogy a bűnösök gazdagok, Isten szolgái pedig viszontagságoknak vannak kitéve. (…) Egyetlen egy hite szerint élő ember sem kapja meg azonnal jutalmát, hanem várakoznia kell arra. Ha ugyanis Isten azonnal fizetne minden jóságért, akkor nem valódi vallásosság, hanem azonnali adásvétel lenne az élet; ez esetben csak látszat lenne a hit szerinti életünk, hiszen nem a bensőséges vallásosságot, hanem csak a hasznot keresnénk. (II. századi ismeretlen szerző, Imaórák liturgiája, évközi 32. hét, szombat)

            Eszembe jut Edmund Morris Fatányér című színdarabja. Egy nagypapa története, aki együtt lakott a családjával. Néha kicsit morgott, de amúgy jó erőben volt. Néha kiöntötte a levest, vagy összetört egy tányért. Adtak hát neki egy fából készültet, ami törhetetlen. S bár az együttélés nem okozott különösebb nehézséget, mégis egy idő után úgy döntött a család, hogy idősek otthonába helyezik. Magával akarta vinni fatányérját, de a kis unokája, akivel nagyon szerették egymást, kérte őt, hogy hagyja neki ott „emlékbe, hogy tudjam, mit kell majd tennem a szüleimmel, ha megöregszenek”.

            Éppen most, az év közepén, tartjuk Szent Joakim és Szent Anna, Szűz Mária szülei emléknapját. Az Egyház személyükben egy életideált ajánl fel nekünk, egészséges szokások és családi kapcsolatok példáját. Példaképül állítja őket elénk, mint patrónusokat, de mint lelki tükröt is az idősekkel szembeni tiszteletünkről és szeretetünkről.

            Urunk, atyáink Istene, te Szent Joakimnak és Szent Annának megadtad azt a kegyelmet, hogy tőlük szülessék megtestesült Fiad édesanyja. Kettejük imájára add, hogy mi is eljussunk az üdvösségre, amelyet népednek megígértél. A mi Urunk Jézus Krisztus, a Te Fiad által, aki Veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön-örökké. Ámen.

Forrás: Magyar Kurír 

 

Üdvözlégy, Szent Anna asszony!

Istentől megáldott anya vagy, mert Mária, a kegyelemmel teljes Szűz, a te leányod.

Szent anya vagy, mert gyermeked szeplőtelenül fogantatott, s nevelésed által tiszta és ártatlan életet élt.

Boldog anya vagy, mert gyermeked, Mária, az Isten Anyja. Ő az Úr Jézus Krisztus szülőanyja, aki minket az üdvösség útján vezérel.

Mi, szegény bűnösök, magunktól tehetetlenek vagyunk, csak Isten kegyelmétől támogatva művelhetjük üdvösségünket.

Azért esdve kérünk, hogy közbenjárásoddal légy szószólónk a Boldogságos Szűz Máriával együtt a mennyei Atyánknál, és nyerd meg számunkra Krisztustól az üdvösségre segítő kegyelmet!

Fogadd a keresztény családokat különleges oltalmadba és pártfogásodba!

Segíts, hogy keresztünket zúgolódás nélkül hordozzuk, szenvedéseinkben türelmesek legyünk, az élet ezernyi bajában pedig gyermeki engedelmességgel mindhalálig kitartsunk.

Anyai oltalmadba ajánljuk a szülőket, apákat és anyákat, gyermekeikkel együtt. Vezesd őket az üdvösség útján!

Ha pedig erről az útról gyarlóságukban letérnek, térítsd vissza őket anyai jóságoddal az Istennek tetsző élet útjára, hogy egyedül az Ő akaratát teljesítsék.

Szent Anna asszony, aki örömmel néztél a halál elé, hathatós pártfogásoddal segíts Istennél: úgy éljünk a világon, hogy a haláltól ne kelljen rettegnünk, és Istennek kedves élet után boldog legyen a halálunk.

Amen. 

 

Bűnbocsánat

Gyermekem, ha e világ minden bűnét elkövetted volna, Jézus akkor is megszólítana: sok bűnöd bocsánatot nyert, mert nagyon szerettél... (vö. Lk 7,47)      

Pio atya breviáriuma 

 

SZENTMISÉK  JÚLIUS  23 –  JÚLIUS  29

24. Kedd: 1800  Szent Flórián utcai lakosok élő és elhunyt tagjaiért;

27. Péntek: 1800 Szőlősor utcai lakosok élő és elhunyt tagjaiért;

28. Szombat: 1830 Répás István, fia István és nagyszülők lelki üdvéért;

29. Vasárnap: 930 Szekeres Lajos,  felesége Bedő Anna és lányuk Anna  lelki üdvéért;

______________________________________________________________

- Gyónási lehetőség a hétköznapi szentmisék előtt fél órával, illetve szombaton a szentmise után.
______________________________________________________________

- Keddenként a szentmise után csendes szentségimádást tartunk.
______________________________________________________________

- Ma: 15 órakor Kongregációs imaóra lesz.
______________________________________________________________

- 30-án, hétfőn a Magyar Katolikus Rádióban az esti rózsafűzért    /19 órakor/ a kókai Mária-kongregáció tagjai imádkozzák. Ha tehetjük, imádkozzuk velük közösen! Köszönjük, hogy képviselik Egyházközségünket!
______________________________________________________________

- Köszönjük az eddig felajánlott adományokat a templom díszítésére, de továbbra is kérjük a Kedves Híveket, hogy aki tud virágot adni, az péntekenként 14.30 órakor juttassa el a sekrestyében.
______________________________________________________________

- Egyházunk új tagjai:

                        Szabó László és Berényi Renáta: Vivien nevű gyermeke;

                        Dorogi Márk és Rafael Brigitta: Amira Ajsa nevű gyermeke;

Plébánia irodai nyitvatartása

Hétfő: -
Kedd: 16:00-17:40
Szerda: -
Csütörtök:  -
Péntek: -

 

Miserend

Kedd: 18:00 óra
Péntek: 18:00 óra
Szombat: 18:30 óra
Vasárnap:  11:00 óra

Elérhetőség

Kozsuch Zsolt Tel.: 06/30/434-9237

Szentmiséket továbbra is a sekrestyében lehet íratni.

Temetéssel kapcsolatos ügyintézés: Konczné Marika 06-30-422-7364
info@kokaiplebania.hu


2243 Kóka, Kossuth Lajos u. 63.

 
© 2024 Kókai Egyházközség honlapja