Templomi Hírlevél 2018. július 15.

A Kókai Római Katolikus Plébánia és a
Szent Máté Alapítvány kiadványa
2243 Kóka, Kossuth Lajos u. 63. 
www.kokaiplebania.hu 
Miklós Zalán Tel.: 06/30/329-9413
Rada Anna: Tel.: 06/30/619-7529
______________________________________________________

2018. július 15. Évközi 15. vasárnap XVI. évf. 28. szám
______________________________________________

 Zsoltár válasz:

„Urunk, mutasd meg nekünk irgalmas szívedet, - és üdvösségünket add meg nékünk!”
_________________________________________________

 
SZENTLECKE: Ef 1, 3-14

Isten kiválasztott minket Krisztusban a világ teremtése előtt.

  Testvéreim! Áldott legyen az Isten, Urunk, Jézus Krisztus Atyja, aki Lelkének minden mennyei áldásával megáldott minket Krisztus által. Őbenne választott ki minket a világ teremtése előtt, hogy szentek és feddhetetlenek legyünk színe előtt. Szeretetből eleve arra rendelt bennünket, hogy akaratának tetszése szerint Jézus Krisztus által fogadott fiakká legyünk, és magasztaljuk fölséges kegyelmét, amellyel szeretett Fiában jóságosan megajándékozott minket.

  Őbenne nyertük el vére árán a megváltást és bűneink bocsánatát bőséges kegyelme folytán, amelyet teljes bölcsességben és megértésben gazdagon árasztott ránk. Tudtunkra adta ugyanis akaratának titkát, azt az őbenne előre meghatározott jóságos tervet, hogy elérkezik az idők teljessége, és Krisztusban, mint Főben egyesít mindent, ami a mennyben és a földön van.

 


EVANGÉLIUM:
Mk 6, 7-13

Az apostolok Krisztustól gyógyító hatalmat kapnak, és küldetést az evangélium hirdetésére.

  Abban az időben: Jézus magához hívta a tizenkettőt, és kettesével elküdte őket, hatalmat adva nekik a tisztátalan lelkek felett. Megparancsolta nekik, hogy az útra ne vigyenek semmit, csak vándorbotot: sem kenyeret, sem tarisznyát, sem pénzt az övükben. Sarut kössenek, de két ruhadarabot ne vegyenek magukra.

  Azután így folytatta: ,,Ha valahol betértek egy házba, maradjatok ott addig, amíg utatokat nem folytatjátok. Ha valamely helységben nem fogadnak be és nem hallgatnak meg titeket, menjetek el onnét, s még a port is rázzátok le lábatokról, tanúbizonyságul ellenük.''

  Azok elmentek s hirdették mindenkinek, hogy térjenek meg. Sok ördögöt kiűztek, és olajjal megkenve sok beteget meggyógyítottak.

 

Én melyik búzaszem vagyok?

Megkezdődtek az aratási munkák a szántóföldeken.

Ezt jelzi Sarlós Boldogasszony ünnepe is.

Az aratás főszereplőjéről, a búzaszemről szól ez a történetet!

Egy gazda aratás után egy hatalmas hangárban öntögette ki a búzáját, hogy száradjon. A hangár bejárata elé napról-napra teherautók érkeztek, és ezekbe a teherautókba zsákszámra hordták fel a munkások a búzát, hogy aztán a malomba vigyék, ott megőröljék, és végül a pékek kenyeret süssenek belőle. Egy aprócska búzaszem azonban mindenképpen el akarta kerülni ezt a sorsot.

„Belőlem ugyan nem esznek! Én fel nem áldozom magam senki kedvéért! Nem pusztíthatnak el! Én megmaradok örökre!” - mondogatta magának és a társainak is. Addig fészkelődött, amíg legalulra nem került, és a hangár padlójának egy vékony repedésében húzta meg magát.
Valóban sikerült is megúsznia a zsákokba lapátolást és a malomba szállítást. Végül csaknem egy év múlva, amikor már az új termés betakarítására készültek, a gazda gondosan kisöpörte a hangárt. Kipiszkálta bizony a mi kis rejtőzködő gabonaszemünket is a vékony repedésből, és számos más kacattal együtt kihajította a szemétdombra. A szemetet pedig meggyújtotta, s egy jó félóra múlva nem maradt más belőle, csak üszök és hamu. Megsemmisült a tűzben a gabonaszem is, aki nem akart az emberek tápláléka lenni.

A búzamag az egy év során megsokszorozhatta volna önmagát. Létének lett volna értelme. Így, magányosan, maradandót nem "alkotva" is el telt felette az idő.

Így van ezzel az ember is. Így is-úgy is eltelnek a napok felettünk. A kérdés az, hogy úgy telnek el életünk napjai, hogy azt tettük, ami a küldetésünk, amiért vagyunk, vagy pedig értelmetlenül, céltalanul, gyümölcstelenül?
A földi élet vége kikerülhetetlen számunkra. Nem mindegy azonban, hogy mielőtt meghalunk, elvégeztük-e azt, amit egyedül mi végezhettünk el a Földön? Boldogabbá tettük-e környezetünk életét?


Még nem késő! Kérje Isten kegyelmét, hogy ezen a héten is azt tegye, ahhoz legyen ereje, amit Isten vár Öntől!

Forrás: Heti Lélekemelő 

 

Július 16. Kármelhegyi Boldogasszony ünnepe

A kármeliták védasszonyát egyik karján a Kis Jézust tartva ábrázolják, másik kezével a skapulárét nyújtja. A skapuláré gyakran a Kisded kezében is ott van. Kármelita templomokban és más templomok mellékoltárain is gyakran látható.

A Szentírás több helyen megemlékezik a Kármel hegyről, ahol Illés próféta élt és védelmezte a hit tisztaságát (1Kir 17–19). Az egyházatyák a hegyet szépsége, termékenysége, ősisége, Illés győzelme miatt Szűz Mária jelképének látták. A próféta utána sok remete élt a hegyen. Majd a 12. században rendet alapítottak itt azzal a céllal, hogy a Szűzanya oltalmában szemlélődő életmódot folytassanak. A tengerről felszálló felhőben (1Kir 18,44), mely Illés idejében a megmentő esőt hozta, a Szűzanya előképét látták. Így jött létre a kármelita rend.

Stock Szent Simon 1251. július 16-án részesült a skapuláré látomásában. A hagyomány szerint a Szűzanya angyalok és szentek kíséretében jelent meg a rendfőnöknek, és átnyújtotta neki a skapuláré nevű vállruhát azzal az ígérettel, hogy aki viseli, nem jut a pokolba, és a halálát követő szombaton kiszabadul a tisztítótűzből. E kiváltságot később a rendtagokon kívül kiterjesztették minden hívőre, aki a skapulárét, illetve annak éremváltozatát viseli és a Kármelhegyi Boldogasszony oltalma alatt a megfelelő életmódra vállalkozik.

A Kármelhegyi Boldogasszony tiszteletét azok a szerzetesek hozták magukkal Európába, akik a szaracénok elől menekülve kényszerültek elhagyni ősi remeteségüket.

Édesanyjuk, védasszonyuk ünnepét 1376/78-tól ülik a kármeliták. Pápai jóváhagyást az ünnep megtartására V. Sixtustól kaptak 1587-ben, majd az emléknapot XIII. Benedek 1726-ban kiterjesztette az egész egyházra.

A kármeliták házai ma is az imádság és a lelki elmélyülés helyei hazánkban és szerte a világon.

forrás: Magyar katolikus lexikon.

 

Urunk, Istenünk, segítsen minket a Kármelhegyi Boldogasszonynak, a dicsőséges Szűz Máriának áldott közbenjárása, hogy oltalmazó kezétől vezetve eljussunk ahhoz a hegyhez, amely maga Krisztus. Aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké.                                            
Ámen.

 

Angyalok

Az angyalok a mi pásztoraink. Ügyeinket Isten elé terjesztik és Isten parancsait lelkünknek közvetítik. Édes vigasztalásokkal töltenek el bennünket, isteni sugallatokat közölnek velünk és mint jó pásztorok, megvédenek bennünket a gonosz szellemek ellen.                                                

Keresztes Szent János aranymondása 

 

SZENTMISÉK  JÚLIUS  16 –  JÚLIUS  22

17. Kedd: 1800  Nagy István halálának 3. évfordulójára és nagyszülőkért; 

20. Péntek: 1800 Szabadság utcai lakosok élő és elhunyt tagjaiért;

21. Szombat: 1830 Szecsei utcai lakosok élő és elhunyt tagjaiért;

22. Vasárnap: 930 Szabó István halálának 5.évfordulójára, valamint

                          Szabó János, felesége Varró Mária, fiuk János, lányuk Mária lelki üdvéért;

                          Szabó István lelki üdvéért, halálának 10. évfordulójára;

                             GITÁROS SZENTMISE

______________________________________________________________

 - Gyónási lehetőség a hétköznapi szentmisék előtt fél órával, illetve szombaton a szentmise után.
______________________________________________________________

- Keddenként a szentmise után csendes szentségimádást tartunk.
______________________________________________________________

- 22-én: 15 órakor Kongregációs imaóra lesz.
______________________________________________________________

Előre hirdetjük, hogy július 30-án, hétfőn a Magyar Katolikus Rádióban az esti rózsafűzért /19 órakor/ a kókai Mária-kongregáció tagjai imádkozzák. Ha tehetjük, imádkozzuk velük közösen! Köszönjük, hogy képviselik Egyházközségünket!
______________________________________________________________

- Köszönjük az eddig felajánlott adományokat a templom díszítésére, de továbbra is kérjük a Kedves Híveket, hogy aki tud virágot adni, az péntekenként 14.30 órakor juttassa el a sekrestyében.
______________________________________________________________

- Egyházunk új tagja:

                        Balogh Zsolt és Koncz Mária: Anna nevű gyermeke

Plébánia irodai nyitvatartása

Hétfő: -
Kedd: 16:00-17:40
Szerda: -
Csütörtök:  -
Péntek: -

 

Miserend

Kedd: 18:00 óra
Péntek: 18:00 óra
Szombat: 18:30 óra
Vasárnap:  11:00 óra

Elérhetőség

Kozsuch Zsolt Tel.: 06/30/434-9237

Szentmiséket továbbra is a sekrestyében lehet íratni.

Temetéssel kapcsolatos ügyintézés: Konczné Marika 06-30-422-7364
info@kokaiplebania.hu


2243 Kóka, Kossuth Lajos u. 63.

 
© 2024 Kókai Egyházközség honlapja